11:14 | 12/2/16
Περιορισμένος ο αριθμός και στην Αττική
Μειωμένος εμφανίζεται αυτές τις ημέρες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, αλλά και όσων φτάνουν στην Ειδομένη. Κακές καιρικές συνθήκες και αγροτικές κινητοποιήσεις φαίνεται πως οδήγησαν σε περιορισμό των αφίξεων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, που ωστόσο δεν διατηρήθηκε και τις επόμενες ημέρες.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στις 4 Φεβρουαρίου, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ανέρχονταν σε 565, μία ημέρα μετά σε 38 και στις 6 Φεβρουαρίου οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα ήταν μόλις επτά. Οι ροές άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα από την επομένη με την άφιξη 608 ατόμων για να εκτιναχθούν, στις 8 Φεβρουαρίου, στις 2.418 και στις 9/2 στις 3.676.
«Θεωρώ ότι η μείωση αυτή οφειλόταν κυρίως στις κακές καιρικές συνθήκες. Οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση των αγροτών, δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ροές, γιατί οι πρόσφυγες είτε δεν τις γνωρίζουν είτε δεν τις λαμβάνουν υπόψη τους» σχολιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Δράσεων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα Κονστάνς Τίσεν.
Ο πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης, «Αλληλεγγύη Πειραιά», Κώστας Καρράς, αποδίδει, από την πλευρά του, τη μείωση των αφίξεων και στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στον περιορισμό των διελεύσεων από την Ειδομένη, πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των προσφύγων και είναι πιθανό να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.
Μπορεί το συγκεκριμένο τετραήμερο να ήταν μειωμένες οι αφίξεις, ωστόσο συνολικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται από τον Δεκέμβριο είναι εντυπωσιακά μεγάλος για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Δράσεων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» διαπιστώνει ότι υπάρχει φόβος και αγωνία από την πλευρά των προσφύγων ότι θα κλείσουν τα σύνορα. «Είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται πολύ και από τους διακινητές γι αυτό και θεωρούμε ότι παρά τις καιρικές συνθήκες είναι συνολικά μεγάλες οι αφίξεις τους χειμερινούς μήνες. Και είναι ενδιαφέρον ότι πλέον μεγάλο ποσοστό όσων ταξιδεύουν στην Ελλάδα είναι παιδιά, σε ποσοστό 36%, και γυναίκες, σε ποσοστό 21%, εξαιτίας αυτού του φόβου. Αντίθετα, πέρυσι, επιχειρούσαν το ταξίδι περισσότεροι άνδρες, οι οποίοι πίστευαν ότι αφού φτάσουν στην Ευρώπη θα μπορέσουν να φέρουν και τις οικογένειές τους» τονίζει.
Οι αυστηρότεροι έλεγχοι των αρχών της ΠΓΔΜ έχουν ως αποτέλεσμα το ταξίδι των προσφύγων από τον Πειραιά ως τα σύνορα να κρατάει πολλές περισσότερες ώρες. Για μια διαδρομή που συνήθως διαρκεί επτά ή οκτώ ώρες, τα πούλμαν που μεταφέρουν πρόσφυγες φτάνουν τώρα στο Πολύκαστρο έπειτα από 15-20 ώρες, ενώ αναγκάζονται να παραμείνουν στο πρατήριο καυσίμων του Πολυκάστρου επιπλέον -έως και 24 ώρες- μέχρις ότου καταλήξουν στον καταυλισμό, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη.
«Οι οδηγοί των λεωφορείων ενημερώνονται από την αστυνομία για το αν υπάρχει συμφόρηση στα σύνορα, οπότε κάνουν περισσότερες στάσεις σε βενζινάδικα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, όπως στο ύψος της Λαμίας» περιγράφει η κ. Τίσεν. Συχνά, τα βενζινάδικα αυτά είναι κλειστά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η ταλαιπωρία των ανθρώπων.
Άλλες φορές, η πληροφορία ότι υπάρχει συνωστισμός στα σύνορα μπορεί να ωθήσει τους πρόσφυγες να μείνουν λίγες ημέρες παραπάνω σε δομές φιλοξενίας.
Φαίνεται πάντως πως η μείωση των αφίξεων το προηγούμενο διάστημα αντικατοπτρίστηκε στον αριθμό των διαμενόντων σε Αθήνα και Ειδομένη αυτή την εβδομάδα. Χτες, στον Ελαιώνα, έμεναν περίπου 500 άτομα, ενώ στο Ελληνικό φιλοξενούνταν μόλις 100 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους από χώρες που δεν μπορούν να περάσουν από τη δίοδο της Ειδομένης.
Επίσης, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην αναχώρηση των προσφύγων με λεωφορεία από τον Πειραιά λόγω των αγροτικών μπλόκων και των συνοριακών περιορισμών, η κατάσταση στο λιμάνι έχει πλέον εξομαλυνθεί. Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στους τερματικούς σταθμούς Ε1, Ε2 και Ε7 (οι αίθουσες αναμονής ανοίγουν όταν υπάρξει ανάγκη) μόλις για λίγες ώρες μετά την άφιξή τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι προς τα σύνορα. «Έχουμε την πληροφόρηση ότι στα αγροτικά μπλόκα αφήνουν ανά διαστήματα τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες να περάσουν, οπότε τα λεωφορεία φεύγουν άμεσα προς τα σύνορα» επισημαίνει ο κ. Καρράς.
Τι γίνεται στην Ειδομένη
Η χαμηλή ροή προσφύγων «αποτυπώνεται» ξεκάθαρα στην Ειδομένη, τον τελικό προορισμό τους επί ελληνικού εδάφους. Αυτή την ώρα στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται 200 άτομα που αναμένουν να διέλθουν στην ΠΓΔΜ και άλλα 350 βρίσκονται στο πρατήριο καυσίμων, επί της εθνικής οδού, στο ύψος του Πολυκάστρου. Σύμφωνα με την αστυνομία, το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει από την ουδέτερη ζώνη στη γειτονική χώρα 2.150 πρόσφυγες, με το σημείο διέλευσης να είναι συνεχώς ανοιχτό.
Στο μεταξύ, προβλήματα έχουν ανακύψει στον συντονισμό των νοσηλευτικών μονάδων του νομού Κιλκίς καθώς, κυρίως στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από προσφυγόπουλα που νοσηλεύονται, αλλά και από τους πολυάριθμους συγγενείς και συνοδούς τους, που αναμένουν το εξιτήριο για να συνεχίσουν όλοι μαζί το ταξίδι τους.
Σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί σύσκεψη στο νοσοκομείο Κιλκίς υπό τον επικεφαλής στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης Στρατή Πλωμαρίτη και το μεσημέρι, θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Μ.Κ.Ο. «Γιατροί χωρίς Σύνορα», προκειμένου να βρεθεί λύση στην κατανομή των ασθενών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, ανάλογα με τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών και φιλοξενίας συνοδών-συγγενών.
Σχετικές ετικέτες:αγρότεςαγροτικές κινητοποιήσειςΑττικήΕιδομένηΕλλάδα
Σχετικά άρθρα