Ξανά με την πλάτη στον τοίχο η Αθήνα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ξανά με την πλάτη στον τοίχο η Αθήνα

12:02 | 9/2/16
ksana-me-thn-plath-ston-toixo-h-athhna

Μάχη με τον χρόνο για εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων για ασφαλιστικό και φορολογικό δίνει το οικονομικό επιτελείο - Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση "παράγω ουσιαστικό αποτέλεσμα" με το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης

Πάνω σε συγκεκριμένες διατάξεις, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το φορολογικό - τα δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης - συνεργάζονται τις τελευταίες ώρες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι ελληνικές αρχές, επιχειρώντας να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, κόντρα στις "σειρήνες" και τα τελεσίγραφα που διατυπώνει ήδη από χθες η πλευρά των θεσμών.

Το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας αφορά στην ικανότητά της να έχει συντάξει πλήρως κοστολογημένες προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το φορολογικό, μέχρι και το Eurogroup της Πέμπτης, ώστε να μπει φρένο στον νέο γύρο απειλών που "εκτοξεύουν" οι δανειστές.

Στη σκιά των αυστηρών προειδοποιήσεων που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, απειλώντας πως οι δανειστές δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις", η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της παρά μόλις δύο 24ωρα προκειμένου να εξειδικεύσει τις προτάσεις της, ώστε να αποδειχθούν ικανές να πείσουν ένα ακόμη δύσπιστο Eurogroup.

Το κλίμα για την Ελλάδα βάρυνε ξανά, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να αντικρούσει την Πέμπτη τυχόν νέο γύρο κατηγοριών προς την Αθήνα για ολιγωρίες, καθυστερήσεις και ασαφείς προτάσεις.

Αυτό άλλωστε τονίζεται και στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης, καθώς ζητείται "μεγαλύτερη σαφήνεια" για τα δύο κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Το Eurogroup θα κληθεί να αποτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αξιολογήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται "για να υπάρξει πρόοδος στην πρώτη αξιολόγηση".

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και ένα ακόμη Eurogroup αποκτά χαρακτήρα "μεγάλης κρισιμότητας", αφού είναι αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει εάν  υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν και την αποφυγή μιας νέας, μεγάλης "φουρτούνας"...

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών