Μάχη για την “κάθοδο” των δανειστών στην Αθήνα δίνει η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μάχη για την “κάθοδο” των δανειστών στην Αθήνα δίνει η κυβέρνηση

12:35 | 18/2/16
maxh-gia-thn-kathodo-twn-daneistwn-sthn-athhna-dinei-h-kyvernhsh

Τρέχει άρον άρον να κλείσει εκκρεμότητες αναμένοντας τα "εισιτήρια" επιστροφής του κουαρτέτου - Πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων - Τι ενώνει και τι χωρίζει Αθήνα και δανειστές - Στην πρώτη γραμμή ασφαλιστικό, φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια

Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο της διαπραγμάτευσης, καθώς παρά το γεγονός πως η εβδομάδα πλησιάζει στο τέλος της, κανείς ακόμη - από την πλευρά των δανειστών - δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα από Δευτέρα.

Το πιο πιθανό σενάριο θέλει πλέον τους επικεφαλής των δανειστών να καταφθάνουν επί ελληνικού εδάφους "κάπου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας" και όχι από Δευτέρα, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει ήδη επιδοθεί σε μπαράζ διαβουλεύσεων, προκειμένου να είναι έτοιμη να παρακαθίσει μεμιάς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όταν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων που ζητούν οι δανειστές, ενώ οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην πρωτεύουσα εντείνονται σε όλα τα επίπεδα. Στόχος παραμένει η καταγραφή της μέγιστης δυνατής προόδου σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές πολλές εκκρεμότητες - τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο - να έχουν επιλυθεί.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η συλλογή των στοιχείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς ωστόσο η πλευρά των δανειστών να έχει επισήμως ανοίξει τα χαρτιά της.

Φορολογικό

Περισσότερα βήματα φαίνεται πως έχουν γίνει στο μέτωπο της φορολογίας, με το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται στην κατάθεση "μίνι" φορολογικού σχεδίου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Κατά τις πληροφορίες, το "μίνι" φορολογικό αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που θα εκτείνονται από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια μέχρι και τις νέες προθεσμίες για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την πιθανότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, εκκρεμεί ωστόσο το τελικό "οκ" από την πλευρά των δανειστών.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση που εξετάζεται, ο αριθμός των δόσεων δύναται να φτάνει τις οκτώ, με την πρώτη δόση να πρέπει να έχει καταβληθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών στο 13%, από 11% που είναι σήμερα, για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα εξετάζεται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.

Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά στα εισοδήματα του 2015.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν Αθήνα και δανειστές να εξετάζουν μεγάλες αλλαγές και στο μέτωπο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου αυτή να αποκτήσει τη λογική της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και να υπολογίζεται με συντελεστή ανά κλιμάκιο και όχι με συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος.

Το σενάριο θέλει να εξετάζεται νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10%, από 8% που είναι σήμερα.

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Οι δανειστές ασκούν μεγάλες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας άμεσα απτά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό και στο τελευταίο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου επισημάνθηκε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Το κανονιστικό πλαίσιο του νέου ταμείου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να λάβει το "πράσινο φως" από τους δανειστές και να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων αποτελεί κορυφαία μνημονιακή υποχρέωση της Αθήνας και πάγια απαίτηση των δανειστών. Μάλιστα το εν λόγω θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή και αντιπροσωπεία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης "κλείδωσε" το χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καταστεί πλήρως ανεξάρτητη.

Διάχυτη είναι η ανησυχία ωστόσο των ξένων για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Μόλις χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι το 2015 αποδείχθηκε "μοιραίο" για τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αφού οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, παρά τις αυξήσεις στους συντελεστές σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων, την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά του Αιγαίου, και την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρά τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ και την αύξηση των προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες, τα φορολογικά έσοδα το 2015 υποχώρησαν κατά 1,38%, στα επίπεδα των 43,614 δισ. ευρώ, έναντι 44,225 δισ. ευρώ το 2014.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των άμεσων και έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα, οι έμμεσοι φόροι αποτέλεσαν το 54,5% του συνόλου και οι άμεσοι φόροι στο 45,50%.

Κόκκινα δάνεια

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το έτερο μείζον θέμα της αξιολόγησης, τα κόκκινα δάνεια. Οι ζυμώσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προχωρούν, ωστόσο το ζήτημα δεν θα επιλυθεί εάν δεν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.

Όπως άλλωστε δήλωσε χθες, μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την επιβολή "πλαφόν" στα κόκκινα δάνεια που θα πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες στα ξένα funds, ακόμη κι αν η πλευρά των ξένων πιέζει για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων. "Θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδος για ευπαθείς κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών