22:39 | 2/2/16
«Οι συζητήσεις επί Μπαμπινιώτη έχουν δείξει τα προβλήματα στην εκπαίδευση» δήλωσε ο νέος πρόεδρος
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο διορισμός του Νικόλαου Θεοτοκά, στη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που πρότεινε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν η ΝΔ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή, διευκρινίζοντας πάντως ότι η αρνητική τους ψήφος δεν αμφισβητεί την ακαδημαϊκή και επιστημονική του ιδιότητα του κ. Θεοτοκά, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Αναπτύσσοντας τις προτεραιότητές του, ο κ. Θεοτοκάς αφού επεσήμανε την ανάγκη θεσμικής αναμόρφωσης του ΕΣΥΠ, έδωσε έμφαση στον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις που έγιναν επί προεδρίας του Γιώργου Μπαμπινιώτη «έχουν φωτίσει πολλές παραμέτρους των προβλημάτων στην εκπαίδευση και έχουν ληφθεί υπόψιν του υπουργείου».
«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι θεσμοί, όπως το ΕΣΥΠ, να αποκτήσουν τη θεσμική τους ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «η μορφή που θα πάρει, θα είναι κομμάτι του διαλόγου που θα διεξαχθεί».
«Η κυβέρνηση δεν ήρθε να καταθέσει τις θέσεις της. Αντίθετα, θέλει να προχωρήσει σε συζητήσεις και μέσα από το δημόσιο διάλογο που θα γίνει, θα προκύψουν οι κυβερνητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης των συζητήσεων της Επιτροπής Διαλόγου δεν είναι απόψεις του κράτους για την παιδεία, αλλά εισηγήσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς», διευκρίνισε ο κ. Θεοτοκάς.
Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΕΣΥΠ κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και δεσμεύτηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πάνε στο καλάθι των "υπόψιν", αλλά θα μελετηθούν».
Από την πλευρά της, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Σία Αντωνοπούλου, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης (η ΝΔ διά του Θόδωρου Φορτσάκη έκανε λόγο «για ακραία κομματική επιλογή»), αντέτεινε ότι ο κ. Θεοτοκάς «είναι ένας τολμηρός και γενναίος ακαδημαϊκός που εκφράζει δημοσίως την άποψη του», προσθέτοντας ότι «δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί όταν διαφώνησε για τα συμβούλια, ακόμα και με το ίδιο το κόμμα του».
«Μειοψήφησε, και αυτό τον οδήγησε σε αντεγκλήσεις με πολλούς φίλους του. Τον προτιμώ από αυτούς που δεν εκφράζονται και τους θεωρούμε ακομμάτιστους, αλλά συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές. Παίρνουμε το ρίσκο, αν διαφωνήσει, ξέρω ότι θα μας το πει ο κ. Θεοτοκάς», επεσήμανε η κ. Αντωνόπουλου.
Να σημειωθεί ότι κριτική στο συγγραφικό έργο του κ. Θεοτοκά άσκησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, και για το λόγο αυτό, κατά την ψηφοφορία, δήλωσε ότι ψηφίζει ένα «λυπημένο ναι».
Σχετικές ετικέτες:Εθνικό Συμβούλιο ΠαιδείαςΕκπαίδευσηΕλλάδαΕΣΥΠΝίκος Θεοτοκάς
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων