09:25 | 19/2/16
Τι προκάλεσε την ικανοποίηση της Μέρκελ - Ποια «καινούργια» στοιχεία του πολιτικού λόγου της ΝΔ αναδείχτηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βελγική πρωτεύουσα και τι σηματοδοτούν για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής
Με την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων γυρίζει στις αποσκευές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και το πρώτο τετ α τετ που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, η Άγκελα Μέρκελ έμεινε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να λαϊκίσει» ως προς την αντιπολιτευτική του στάση.
Δύο σημεία ξεχώρισαν από τη δραστηριότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες που δείχνουν αφενός μια διάθεση συνεννόησης με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση «εθνικών γραμμών», αλλά ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να προλάβει κάθε συζήτηση από μεριάς των εταίρων του στο ΕΛΚ για αλά καρτ στήριξης της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας κάνει ένα βήμα παραπέρα στη ρητορική του όταν, κατά την κοπή της πίττας της οργάνωσης της ΝΔ στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως «αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε». Το προσφυγικό μάλιστα ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία καθώς κατά τον κ. Μητσοτάκη «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση εθνικής γραμμής». Οι αναφορές του δε, πως «δεν ξέρω αν θα αποδώσει γιατί και στην Ευρώπη αναπτύσσονται λαϊκιστικές φωνές και υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους» και πως «δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών, δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες», δείχνουν πως έχει εξαλειφθεί κάθε ίχνος μικροκομματικής αντιπολιτευτικής τακτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως της αποτελεσματικότητάς του στη μεταναστευτική πολιτική από τούδε και στο εξής με δεδομένη την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να κάνει σαφές κατά τη σύνοδο του ΕΛΚ πως η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει πολιτικό κόστος μνημονιακών επιλογών του βαραίνουν το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα φέρνουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε και στις Βρυξέλλες ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν «δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα». Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του κ. Μητσοτάκη με το να ανοίξει πρώτος το θέμα αυτό ήταν να προλάβει τυχόν προτροπές των Ευρωπαίων προς τη ΝΔ για να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις ίδιες πηγές τέτοιο θέμα ωστόσο δεν ετέθη στον κ. Μητσοτάκη, ενώ όσοι συνόδευσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην έδρα της ΕΕ κρατούν την επισήμανσή του πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί «δύο γλώσσες, μία στο εξωτερικό και μία στο εσωτερικό».
Σχετικές ετικέτες:Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα