ActionAid: Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ActionAid: Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας (video)

17:17 | 15/3/16
actionaid-prosfigas-tha-borouse-na-ine-o-kathenas-mas

Δείτε το συγκινητικό βίντεο, η ιστορία του οποίου ανήκει σε μια Σμυρνιά

Το θέμα του βίντεο που έφτιαξε η ActionAid για το προσφυγικό μεταφέρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: «Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας».

«Πριν τον πόλεμο, ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί που μέναμε. Η φύση, τα χωριά, οι πόλεις… Μετά καταστράφηκαν όλα. Φοβόμασταν συνέχεια. Για τη ζωή μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια μέλη της οικογένειάς μου να χάνονται κι αποφασίσαμε να φύγουμε. Μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε και τα βάλαμε στον ώμο. Θυμάμαι να φεύγουμε και να βλέπω πίσω μας φλόγες. Φτάσαμε στη θάλασσα. Ήμασταν πολλοί, κάποιοι από μακρινά χωριά, κάποιοι άλλοι γείτονες. Στριμωχτήκαμε σε μία βάρκα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν. Θυμάμαι κλάματα, φωνές, πανικό και νερό, πολύ νερό. Περνάγαμε το Αιγαίο. Στο ταξίδι φοβόμασταν κι ελπίζαμε μαζί. Και μετά φτάσαμε εδώ, στη Λέσβο. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν φτάσαμε στη στεριά, όταν ο πόλεμος ήταν πια πίσω μας.»

Η ActionAid συνάντησε πρόσφυγες στη Λέσβο και τους ζήτησε να διαβάσουν την παραπάνω ιστορία. Και μετά να μαντέψουν σε ποιον μπορεί να ανήκει αυτή η ιστορία. Είναι η ιστορία των Σύρων, των Ιρακινών και των Αφγανών που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους; Η ιστορία μπορεί να μοιάζει σύγχρονη, αλλά ανήκει στη Μαρία Λεονταρίδου, η οποία το 1922 έχασε τα πάντα στη Σμύρνη και μπήκε σε μία βάρκα που τη μετέφερε στη Λέσβο.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Πρόσφυγες ήμασταν. Πρόσφυγες είναι. Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Είμαστε δίπλα τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το βίντεο κυκλοφορεί σήμερα που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία. Σε αυτήν την περίοδο 4,7 εκατομμύρια Σύροι έγιναν πρόσφυγες, ενώ από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Σύροι, διέσχισαν το Αιγαίο.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών