Αιφνιδίασαν Τουρκία και Βίσενγκραντ - Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αιφνιδίασαν Τουρκία και Βίσενγκραντ - Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις

08:58 | 8/3/16

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε - Τουρκίας χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις, καθώς το ραντεβού ανανεώθηκε για την τακτική συνάντηση των "28" στις 17-18 Μαρτίου

Στη 1.30 π.μ., μετα από 15 ώρες,  ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση των "28" με τον Αχμετ Νταβούτογλου καταλήγοντας σε μια σειρά απο πρώτα συμπεράσματα για το πως πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα η Ευρώπη για το προσφυγικό ζήτημα.

Είναι γεγονός πως τόσο η Τουρκία όσο και ομάδα του Βίσενγκραντ δεν βοήθησαν με τις αξιώσεις που προέβαλαν για το ενδεχόμενο μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας.

Οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν να εξετάσουν τις προτάσεις της Τουρκίας για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, με τον Ντόναλντ Τουσκ να αναλαμβάνει την οριστικοποίηση των λεπτομερειών πριν την επόμενη Σύνοδο στις 17 - 18 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως η Ε.Ε. και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η ροή των μεταναστών είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί, ενώ δήλωσε πως "τελειώνουν οι μέρες των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη". Προσθέσε, επίσης , ότι "στόχος  Ε.Ε. και Τουρκίας είναι να έχουμε fast track επιστροφές."

"Καταλήξαμε σε συμφωνία επί της αρχής", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. "Η Τουρκία θα προβεί στην επανεισδοχή των μεταναστών που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας".

Στην κοινή δήλωση οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στις παρακάτω αρχές:

-    Την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το κόστος να καλύπτεται από την Ε.Ε.

-    Την επανεγκατάσταση, για κάθε Σύριο προς επανεισδοχή στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά,  άλλου ένα Σύριου από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.

-    Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της βίζας με στόχο την άρση των προϋποθέσεων για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016.

-    Να επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και να ληφθούν αποφάσεις για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

-    Να γίνει προετοιμασία για τις αποφάσεις όσον αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, χτίζοντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.

-    Να εργαστούν με την Τουρκία σε ένα κοινό έργο ώστε να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Συρία κάτι που θα επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και τους μετανάστες σαν ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.

Τα κέρδη της ελληνικής πλευράς

Από την τελική δήλωση των Αρχηγών των Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ε.Ε., κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως η ελληνική πλευρά βγαίνει ενισχυμένη βάζοντας στο προσκήνιο μια σειρά από θέματα που την αφορούν.

1. Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, "προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα".

2. Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε.

3. Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.

4. Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

"Το κείμενο της δήλωσης ανταποκρίνεται στις θέσεις που διαμόρφωσε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών", τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού μετα το τέλος της σύσκεψης.

Η Ελλάδα απέναντι στις χώρες του Βίσενγκραντ

Αυτό που επεσήμαναν οι ίδιες πηγές είναι ότι "το τελικό κείμενο της δήλωσης, διαμορφώθηκε σε αντίθεση με τις επιδιώξεις μιας ομάδας κρατών μελών, που, επί της ουσίας, δεν επιθυμούσαν καμία απόφαση, καμία ενέργεια και καμία δέσμευση για το προσφυγικό ζήτημα."

Μάλιστα μιλούν για μεγάλη επιτυχία σχετικά με το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης Ε.Ε. - Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων Βίσενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) - Αυστρίας για τα κλειστά σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως της τελικής απόφασης είχε προηγηθεί ένα "θρίλερ" με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να ασκεί βέτο στο σχέδιο ΕΕ - Τουρκίας για την επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία.

Η πρόφαση που χρησιμοποίησαν οι 4 χώρες του Βίσενγκραντ ήταν ότι η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φερεται να πίεσε χθες το βράδυ προκειμένου  να υπάρξει μια απόφαση. "Και εάν δεν υπάρξει, τότε μέχρι να υπάρξει λύση θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα του βαλκανικού δρόμου", συμπλήρωσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα εγκάλεσε τις χώρες αυτές για υποκριτική στάση και φέρεται να τους προειδοποίησε ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (τα κλειστά σύνορα) δεν πρόκειται να γλιτώσουν διότι απλώς θα αλλάξουν "διαδρόμους" οι ροές και δεν θα αναχαιτιστούν.

Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Σμύρνη όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαρία να έχει ένα ακόμα τετ α τετ με τον Αχμετ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Σμύρνη συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου (Γεροβασίλη, Σταθάκης, Σκουρλέτης, Κοτζιάς, Δρίτσας, Κουντουρά, Αμμανατίδης, Μάρδας) για να πάρει μέρος στο  Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών