Τα “όπλα” του Τσίπρα στη “ναυμαχία” των Βρυξελλών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα “όπλα” του Τσίπρα στη “ναυμαχία” των Βρυξελλών

11:47 | 7/3/16
ta-opla-toy-tsipra-sth-naymaxia-twn-vryksellwn

Αντιμέτωπος με το σενάριο κλεισίματος των συνόρων αναμένεται να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας με την Αυστρία και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να έχουν έτοιμο τον σχεδιασμό τους

Με ένα μπαράζ διαδοχικών συνομιλιών και συναντήσεων ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας να αντιμετωπίσει μια "βαβέλ" θέσεων στο εσωτερικό της Ευρώπης των "28", θα επιχειρήσει να ανοίξει έναν "δρόμο" για το προσφυγικό.

Έχοντας στο "οπλοστάσιό" του τα σημεία που οι πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν να συναινέσουν ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.  Μπορεί ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, να εμφανίζονται προβληματισμένα μετά τις πιέσεις που έχουν καταγραφεί από την ομάδα του Βίσενγκραντ, αλλά και την μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας, όμως οι σημερινές συναντήσεις είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα σε μια νέα βάση.

Την δύσκολη κατάσταση περιέγραψε χθες ο Γιάννης Μουζάλας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας, πως "πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων".

"Κλειδί" για την πορεία των σημερινών συζητήσεων θα είναι οι πρωινές μισάωρες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Μάρκ Ρούτε, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά την ξεκάθαρη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την
Τουρκία που έχει να κάνει με την επιστροφή στα εδάφη της των παράτυπων μεταναστών, αλλά και τον εκμηδενισμό των ροών απο τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά.

Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς ήταν στραμμένο χθες και στην συνάντηση στην Τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες του Αχμέτ Νταβούτογλου, του Μάρκ Ρούτε και της Άνγκελα Μέρκελ με αντικείμενο το σχέδιο δράσης του προσφυγικού.

Θεωρείται δεδομένο πως η Άγκυρα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την θέση που κατέχει και εκτός από τις οικονομικές απαιτήσεις να βάλει από το "παράθυρο" για άλλη μια φορά τόσο το θέμα της ενταξιακής της πορείας όσο και την κατάργηση των θεωρήσεων βίζας.

Ελληνικό κλιμάκιο στην Τουρκία

Ενδεικτικό, πάντως των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα είναι το γεγονός, πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κλιμάκιο από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται στην Τουρκία και διαπραγματεύεται σε διμερές επίπεδο την επέκταση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής από τα νησιά με φαστ τρακ διαδικασίες. Ο στόχος είναι οι διαδικασίες να γίνονται μέσα σε 48 ώρες και αποτελεί την επικύρωση της προφορικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν αποκλείεται ένας Τούρκος παρατηρητής να βρίσκεται, πλέον στα ελληνικά hot spot προκειμένου να καταγράφει τις ροές που δέχονται καθημερινά τα ελληνικά νησιά.

Είναι κοινό μυστικό πως οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Μαρτίου σε 3 κρατίδια της Γερμανίας, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον "καλύτερο σύμμαχο" για την ελληνική πλεύρα με την Άνγκελα Μέρκελ να επιθυμεί να υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποια αποτελέσματα. Στόχος της είναι να μειωθούν οι πρόσφυγες που περνούν τα σύνορά της χώρας της και αυτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απευθείας μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία. Μεγάλο κέρδος για την ίδια θα είναι να έχει στα χέρια της, στο τέλος της ημέρας, έναν "οδικό άξονα" που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη λύση του προσφυγικού.

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Η ατζέντα του πρωθυπουργού αναμένεται να επικεντρωθεί:

- Στην πίεση προς την Τουρκία για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων
- Δημιουργία σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων απο την Τουρκία προς την Ε.Ε.
- Στον τερματισμό των μονομερών ενεργειών
- Στις κυρώσεις έναντι των χωρών που κλείνουν τα σύνορα
- Στην επιτάχυνση και άμεση οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας
- Να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου για το άσυλο
- Ενίσχυση της FRONTEX
- Στην ρητή δέσμευση από τα κράτη μέλη για τον αριθμό των προσφύγων που αναλογικά θα δεχθούν στα εδάφη τους

Οι χώρες του βαλκανικού δρόμου

Ως προς το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό προαπαιτούμενο για την ομαλή διαχείριση και πορεία του προσφυγικού τα μηνύματα που έχει λάβει η Αθήνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το θέμα των ποσοστόσεων αποτελεί "κόκκινο πανί" για πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν φαίνεται να είναι έτοιμες να δεχτούν κάτι τέτοιο υποχρεωτικά. Απο τη στιγμή που το θέμα θα πάρει και δημοψηφησματικό χαρακτήρα στην Ουγγαρία η πίεση αναμένεται να είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Την ίδια ώρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε  ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η χώρα του ως ο νέος διάδρομος για τις μεταναστευτικές ροές. Η Βουλγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι κινητοποιεί τον στρατό της για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες ήμερες το μέτωπο των "ισχυρών" της Ευρώπης έναντι τη Αυστρίας και των χωρών του Βίσενγκραντ έχει μεγαλώσει και η συμμαχία γύρω από τους Μέρκελ - Ρέντσι - Ολάντ με κωδικό "ανοιχτά σύνορα" θα είναι βασικός αρωγός στις συζητήσεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είναι φυσικό ο πρωθυπουργός βαδίζοντας σύμφωνα και με το "γράμμα" της σύσκεψης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα δεσμευτεί για ενίσχυση των ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων, παράλληλα με την ενίσχυση των κλειστών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης Ε.Ε. - Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 4.00 άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα κράτη μέλη να βγάζουν τα συμπεράσματά τους και να βάζουν τις βάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών