15:07 | 2/4/16
Αλλάζει άρδην η φορολογία των ακινήτων - Έρχονται επιβαρύνσεις σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές - Κατασχέσεις και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου - Έρχεται «τσουνάμι» φορο-ελέγχων
Την εκ βάθρων αναμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των λοιπών φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται από φέτος σε περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί περαιτέρω για όσους ήδη επιβαρύνονται από αυτόν. Επιπλέον, εξετάζονται μέτρα που θα προκαλέσουν την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
Όπως αποκαλύπτεται από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για το έτος 2016, έως το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα έχουν υποβάλει την εισήγησή τους για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της φορολογίας ακινήτων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζονται ήδη τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ, όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Όλες αυτές οι επώδυνες για τους φορολογούμενους αλλαγές σχεδιάζονται όχι μόνο για να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων από τις μειώσεις που έγιναν πρόσφατα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και για να εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, ώστε οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις από αυτή την πηγή να φθάσουν τα 2,8-2,9 ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα.
Πέραν των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, προωθούνται σχέδια που προβλέπουν την επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από 1/1/2017, περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
Επιπλέον, όπως ήδη έχουν αποκαλύψει τα dikaiologitika.gr, με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για το τρέχον έτος, η ΓΓΔΕ προανήγγειλε την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν στο στόχαστρο όσες εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές έχουν απομείνει στην φορολογία εισοδήματος, όπως:
- η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,
- η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από το φόρο εισοδήματος,
- η έκπτωση του 10% των δωρεών από το φόρο εισοδήματος,
- οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους ανάπηρους,
- οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
Επίσης θα επανεξεταστούν και θα καταργηθούν ή θα περικοπούν οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ.
Στο επιχειρησιακό της σχέδιο η ΓΓΔΕ προανήγγειλε επίσης και νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη. Η ΓΓΔΕ αποκάλυψε εξάλλου ότι σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής.
Από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ προκύπτει, τέλος, ότι η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου μετατίθεται για το τέλος Ιουνίου του 2017, ότι εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου κι ότι συνολικά για όλο το 2016 έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 103.770 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι.
Οι Ευρωπαίοι «τρέχουν» να κλείσουν την αξιολόγηση ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ
Αύξηση στον τουρισμό στην Ελλάδα για το 2016 προβλέπει η TUI
Σχετικές ετικέτες:ΕΝΦΙΑΟικονομίαφορολογίαφορολογία ακινήτων
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων