14:24 | 8/4/16
Παρουσία Τσίπρα θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco στο Μαξίμου - Σύμβαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις των λιμενεργατών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα στη μέση
Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί, στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO ShippingCorporation.
Το παρών από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας θα δώσει ο νέος ισχυρός άνδρας πρόεδρος του ΔΣ της ChinaCoscoShippingCorporationLimited, XuLirong, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημασία που αποδίδεται από το Πεκίνο στη συμφωνία που φιλοδοξεί να αναδείξει τον Πειραιά σε παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο και πύλη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιονατολικής Ευρώπης.
Από ελληνικής πλευράς η συμφωνία θα υπογραφεί από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ θα ακολουθήσει ειδική τελετή στο Ζάππειο, στην οποία δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα δώσει το παρών ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην παραχώρηση.
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco ολοκληρώνει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2011 με τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την άνοιξη του 2014. Τον Ιανουάριο η Cosco ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με τη συνολική αξία της συμφωνίας να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ για τις μετοχές του ΟΛΠ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), συνολικού αναμενόμενου ύψους 410 εκατ. ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνονται επίσης τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052. Θυμίζουμε ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, αρχικά θα καταβληθούν 280,5 εκατ. ευρώ και θα αποκτηθεί το 51% του ΟΛΠ, ενώ σε 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι του συμφώνου μετόχων (SPA), συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Coscoθα καταβάλει επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό φτάνοντας στο 67% .
Παρά την ολοκλήρωση της συμφωνίας υπάρχουν ακόμη και σήμερα κάποιες κρίσιμες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα οι εκκρεμότητες με τη μετεξέλιξη της ρυθμιστικής αρχής λιμένων σε πλήρως ανεξάρτητη αρχή, ενώ συνεχίζονται και οι αντιδράσεις των εργαζομένων με την ΟΜΥΛΕ να έχει προκηρύξει απεργία για σήμερα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μπορεί να αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό καθαρά δημοσιονομικά έσοδα 511 εκατ. ευρώ ενώ οι επιπλέον επενδύσεις υπολογίζονται στα 867 εκατ. ευρώ. Εφόσον υλοποιηθεί σειρά συγκεκριμένων δυνητικών δράσεων το επιπλέον ετήσιο προϊόν εντός της ελληνικής οικονομίας κυμαίνεται σύμφωνα με το ΙΟΒΕ από €17 εκατ. το 2016 ως και €2,6 δισεκ. το 2025. Επίσης το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ στην Coscoμπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές.
Τέλος να σημειωθεί ότι μεταξύ των επενδύσεων που προβλέπεται να υλοποιήσει η Cosco περιλαμβάνονται έργα υποδομής και αποκατάστασης του προβλήτα 1, ανάπτυξη της κρουαζιέρας καθώς και έργα ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του ΟΛΠ.
Πηγή: capital.gr
Σχετικά άρθρα