09:35 | 21/4/16
Η αρμόδια για την Απασχόληση Επίτροπος επισκέπτεται την Πέμπτη την Αθήνα εν μέσω των διαπραγματεύσεων και συναντάται με Σταθάκη και Κατρούγκαλο για να συζητήσει την κοινοτική στήριξη στην Ελλάδα με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας - Τι λέει για το ΔΝΤ και τις διαπραγματεύσεις
“Όλα όσα κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα βασίζονται στη συμφωνία του Αυγούστου. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, με βάση μία δίκαιη αξιολόγηση και εργαζόμαστε εποικοδομητικά και πιστά με όλους τους εταίρους μας για συμβεί αυτό”, δηλώνει με... αρκετή διπλωματία η Μαριάνε Τίσσεν, Επίτροπος για την Απασχόληση, της Κοινωνικές Σχέσεις, τις Εργασιακές Δεξιότητες και Κινητικότητα, η οποία επισκέπτεται την Πέμπτη την Αθήνα.“Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι βαθιά στην καρδιά του νέου προγράμματος μας για την Ελλάδα, όπου η προσαρμογή κατανεμήθηκε δικαιότερα για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικά. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Επιτροπή Γιούνκερ επανειλημμένα επέμεινε για ένα πιο δίκαιο και έντιμο μείγμα πολιτικών, που θα έφερναν το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά το Μνημόνιο Κατανόησης συνοδεύτηκε και από μία εκτίμηση των κοινωνικών του επιπτώσεων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως και εγκαίρως, θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη”, δηλώνει επίσης η Επίτροπος, η οποία είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της 48 ωρες πριν το Eurogroup και ενώ η διελκυστίνδα μεταξύ της Κομισιόν από τη μία και του ΔΝΤ και του Βερολίνου από την άλλη συνεχιζόταν.
Η κ.Τίσσεν, εν μέσω της διαπραγμάτευσης θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Σταθάκη και Απασχόλησης Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς και κοινωνικούς φορείς, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υποστήριξη της Ελλάδας από την Κομισιόν με πόρους και εργαλεία για το σκοπό αυτό.
Μιλώντας η Επίτροπος αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων και πως μπορούν να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Η συνέντευξη της κ.Τίσσεν:
-Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί το ΔΝΤ ότι απαιτεί μέτρα τα οποία δεν είναι προοδευτικά και δεν είναι προς όφελος των φτωχών, των εργαζόμενων και των ανέργων. Ποια είναι η θέση της Κομισιόν σχετικά με τις απατήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά στο σύστημα ασφάλισης και τις εργασιακές σχέσεις; Δεν έρχονται σε αντίθεση οι ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ με τις ευρωπαϊκές αξίες της κοινωνικής προστασίας;
Όλα όσα κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα βασίζονται στη συμφωνία του Αυγούστου. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, με βάση μία δίκαιη αξιολόγηση και εργαζόμαστε εποικοδομητικά και πιστά με όλους τους εταίρους μας για συμβεί αυτό.-Κατά την επίσκεψη σας στην Ελλάδα θα συναντηθείτε με τον κ.Κατρούγκαλο και τον κ.Σταθάκη. Ποια θέματα θα συζητήσετε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης συνεχίζονται;
Θα συζητήσουμε για θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η Ελλάδα και αυτό που υποστηρίζει η Κομισιόν. Η μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους και της οικονομίας είναι πρώτα και κύρια προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Μία αγορά εργασίας που λειτουργεί καλά είναι ο στόχος ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να βρουν δουλειές. Αυτό επίσης σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων και επένδυση στις ικανότητες των ανθρώπων. Το 40% των εργοδοτών στην Ευρώπη λένε ότι δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους με τις κατάλληλες ικανότητες. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν 60% - αυτό είναι ένα τραγικό παράδοξο δεδομένης της δραματικής κατάστασης στην απασχόληση. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει μία πανευρωπαϊκή ατζέντα ικανοτήτων για να εξοπλίσει τους ανθρώπους με τις ικανότητες που χρειάζονται ώστε να συμβαδίσουν με τις αγορές εργασίας που αλλάζουν γρήγορα. Η έγκαιρη και αποτελεσματική χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί επίσης να κάνει μία σημαντική διαφορά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, για αυτό θα συζητήσω επίσης με τους υπουργούς πως αυτή η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα ώστε να αποκομιστεί το πλήρες δυναμικό της.Τέλος, θα συζητήσουμε επίσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μετά την επαύριο της κρίσης και τις δραστικές αλλαγές σε εργασιακό επίπεδο στον 21ο αιώνα, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν οι κοινωνικές πολιτικές στην ΕΕ και στα κράτη μέλη εξακολουθούν να εξυπηρετούν το σκοπό τους. Είναι οι κοινωνικές μας αξίες και δικαιώματα σύγχρονα; Λαμβάνουν οι άνθρωποι την κοινωνική προστασία που πραγματικά χρειάζονται; Μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στην αγορά εργασίας; Εχουμε ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση πάνω σε αυτό και θα ζητήσω από τους Έλληνες υπουργούς και κοινωνικούς εταίρους να το προσεγγίσουν όσο το δυνατόν ευρύτερα. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή τη συζήτηση στη χώρα που χτυπήθηκε πιο σκληρά από την κρίση και να κινητοποιήσουμε και να συμπεριλάβουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δημόσια συζήτηση.
-Με ποιο τρόπο μπορεί η Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει ειδικά την ανεργία των νέων;
Η Ελλάδα αξιοποιεί την οικονομική υποστήριξη που έχουμε προσφέρει, αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για να μειωθεί η ανεργία εν μία νυκτί. Οικονομική ανάπτυξη που να διαρκεί και δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να κτιστούν πάνω σε δομικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και δημοσιονομική υπευθυνότητα.Η επιστροφή της εμπιστοσύνης και η προσέλκυση επενδύσεων είναι το κλειδί στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Επενδύσεων ύψους 315 δισ ευρώ, το πρώτο ελληνικό σχέδιο μόλις εγκρίθηκε και ελπίζω ότι πολλά περισσότερα θα ακολουθήσουν. Επιπλέον έχουμε διαθέσει ένα δισ ευρώ για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους να βρουν θέση εργασίας, θέση άσκησης ή να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους μέσα σε τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτηση τους ή από τη στιγμή που θα μείνουν άνεργοι. Η Ελλάδα έλαβε 171,5 εκ ευρώ από αυτό το πρόγραμμα.
-Τι ποσό από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να διατεθεί για την υποστήριξη της Ελλάδας;
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι το κύριο εργαλείο της Ευρώπης προκειμένου να επενδύσει στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να βρουν καλύτερες δουλειές και να διασφαλίσουν δικαιότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Για την περίοδο 2014-2020, στην Ελλάδα έχουν διατεθεί 3,69 δισ ευρώ κονδύλια, ποσό σχεδιασμένο να φτάσει σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.-Πολλοί Έλληνες (και πολλοί Ευρωπαίοι γενικότερα) αισθάνονται ότι η ΕΕ είναι παγιδευμένη στην πολιτική της λιτότητας και ενδιαφέρεται περισσότερο για τους δημοσιονομικούς στόχους παρά για τις ανθρώπινες ζωές. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
Την επαύριο της κρίσης, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και χιλιάδες οικογένειες βυθίστηκαν στη φτώχεια σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα χτυπήθηκε πιο σκληρά. Για αυτό η κοινωνική δικαιοσύνη είναι στην καρδιά της αναπτυξιακής στρατηγικής της Επιτροπής Γιούνκερ. Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη ήτα η πρώτη μας προτεραιότητα από τότε που αναλάβαμε. Η στρατηγική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.Αλλά αυτή η τριάδα δεν είναι αυτοσκοπός, ο στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι η οικονομία της Ευρώπης είναι υγιής και ανταγωνιστική και ότι οι πολίτες της ευημερούν και εχουν δίκαιη αντιμετώπιση. Εχουμε κάνει πολλά για να πολεμήσουμε την ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων ανθρώπων και τη φτώχεια. Οι προσπάθειες μας αρχίζουν να αποδίδουν. Ο αριθμός των νέων ανέργων έχει μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο τα τελευταία δύο χρόνια. Τα επίπεδα φτωχειας σε όλη την Ευρώπη έχουν σταθεροποιηθεί για πρώτη φορά.
Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι επίσης βαθιά στην καρδιά του νέου προγράμματος μας για την Ελλάδα, όπου η προσαρμογή κατανεμήθηκε δικαιότερα για την προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικά. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Επιτροπή Γιούνκερ επανειλημμένα επέμεινε για ένα πιο δίκαιο και έντιμο μείγμα πολιτικών, που θα έφερναν το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά το Μνημόνιο Κατανόησης συνοδεύτηκε και από μία εκτίμηση των κοινωνικών του επιπτώσεων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως και εγκαίρως, θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη κατά ένα οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο και θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις στην Ελλάδα. Δύο μέρες αφότου επετεύχθη συμφωνία πάνω στο πρόγραμμα, είχαμε το σχέδιο που επιτρέπει στην Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κοινοτικών πόρων- διαθέτοντας περισσότερα από 35 δισ ευρώ μέχρι το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας και του λαού της Ελλάδας.
Πηγή: news247.gr
Σχετικά άρθρα