Παππάς: Να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καταστροφικά μέτρα και μετά το χρέος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Παππάς: Να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς καταστροφικά μέτρα και μετά το χρέος

13:11 | 6/4/16

“Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ”, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, στέλνοντας μηνύματα σε ΔΝΤ και Βερολίνο -Εκτιμά ότι ήρθε η ώρα το Ταμείο να φύγει και το ρόλο του να αναλάβει ο ESM

Ανακοινώνει ότι σε δέκα ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες και μετά τις 15-20 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εγγραφές στο Μητρώο On Line Media. Δημόσιος φορέας για τις τηλεοπτικές μετρήσεις. “Φίλια πυρά” προς το ΠΑΣΟΚ.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση άμεσα χωρίς άλλα μέτρα, αλλά και χωρίς συμφωνία-πακέτο για το χρέος τώρα, επιβεβαιώνει μιλώντας στο News247 ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον απόηχο της αντιπαράθεσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Διαμηνύει όμως ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει οριστικά το θέμα, βασιζόμενη στη συμφωνία του καλοκαιριού με τους εταίρους, η οποία αναφέρει ακριβώς ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ

Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση”, λέει χαρακτηριστικά ο κ.Παππάς, ξεκαθαρίζοντας οριστικά τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρώτα λοιπόν η αξιολόγηση και μετά όλα τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα δια του υπουργού Επικρατείας στέλνει μηνύματα τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στο Βερολίνο.

Ο κ.Παππάς εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε η διαχείριση της οικονομικής κρίσης να καταστεί μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, δηλαδή να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Ενδεχόμενο για το οποίο Αθήνα και Βερολίνο έχουν διαφορετικές θέσεις. Ο κ.Παππάς πάντως προτείνει ως “αντικαταστάτη” του ΔΝΤ το ESM και επικαλείται τα λάθη που στο παρελθόν έχει κάνει το Ταμείο στις εκτιμήσεις του, καθώς και την τήρηση της συμφωνίας για να αποκρούσει πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων. Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως δε συζητείται αύξηση του ΦΠΑ ή όποιο άλλο μέτρο δεν εντάσσεται στο περίγραμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Ο υπουργός Επικρατείας δίνει ειδήσεις και στα θέματα της αρμοδιότητας του. Ανακοινώνει ότι το πολύ σε δέκα ημέρες, δηλαδή στις 15 Απριλίου, θα έχει αναρτηθεί το τεύχος της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Κάνει μάλιστα λόγο για ένα δημόσιο φορέα, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και αξιοπιστία στις μετρήσεις τηλεθέασης, αντί της AGB. Δεσμεύεται επίσης ότι από τις 15 με 20 Απριλίου και μετά θα ξεκινήσει το Μητρώο On Line Media, στο οποίο θα εγγράφονται τα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Εξαπολύει δε... φιλικά πυρά προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως “Φαίνεται ότι τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυβέρνηση της αριστεράς” και δηλώνει: “ ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι μία συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα η προσδοκία του να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο νομίζω είναι νόμιμη και διαρκής.”

Ο κ.Παππάς υποστηρίζει τέλος ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο λόγω της εταιρείας Αγνάντι ΟΕ, καθώς η εταιρεία αυτή έχει λυθεί και έχει δηλωθεί στο πόθεν έσχες το ένα τρίτο ενός οικοπέδου έξι στρεμμάτων.

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ

-H αντιπαράθεση με το ΔΝΤ κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Λίγο έχουμε μπερδευτεί και με τις δηλώσεις του κ.Σταθάκη για το τι θέλουμε σε σχέση με το χρέος, για το αν είναι βιώσιμο ή δεν είναι Θέλω λοιπόν μία ξεκάθαρη απάντηση: Είναι προτεραιότητα για σας το χρέος; Ή θα προτιμούσατε να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα χωρίς περαιτέρω σκληρά μέτρα και να δούμε το χρέος σε δεύτερο χρόνο;

“Κυρία Σαμαρά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους καθίσταται σημαντικό διότι απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση.

-Άρα λοιπόν προτεραιότητα είναι να κλείσει αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση χωρίς να περιλαμβάνει μία συμφωνία για το χρέος άμεσα. Δηλαδή δε θα πάμε σε μία συζήτηση για απομείωση του χρέους το καλοκαίρι, αλλά να ξεκινήσει η συζήτηση το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου;

“Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή έτσι έχουμε συμφωνήσει. Ας μείνουμε λοιπόν στα συμφωνηθέντα και όπως έχω πει και σε άλλη περίπτωση, εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν την καινούρια συμφωνία να την επικυρώσουν.”

-Πόσο μακριά θα πάτε την κόντρα με το ΔΝΤ και γιατί ξαφνικά τέτοιο μπαϊράκι; Δεν ξέρατε τις απόψεις του;

“Το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλες χώρες, όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε την άποψη ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Άλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. Η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται. Έχουμε οικονομικά αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που περίμεναν όλοι όταν κλείσαμε τη συμφωνία. Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία το καλύπτουν ή όχι. Πέραν τούτου... “

-Θεωρείτε λοιπόν ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να καταστεί η διαχείριση της ελληνικής κρίσης μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση;

“Ναι, νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Αντιλαμβάνονται σε πολλά επίπεδα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι πρέπει να αναζητηθεί γρήγορα ο τρόπος με τον οποίον θα προχωρήσουμε ως ενότητα λαών και κρατών στην εμβάθυνση που θα μας επιτρέψει τέτοιου τύπου κρίσεις να τις αντιμετωπίζουμε χωρίς να χρειαζόμαστε εξωτερικούς συμβούλους, εξωτερικές συμβουλές και συμβολές.”

-Ουσιαστικά μιλάτε για αποχώρηση του ΔΝΤ. Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει όμως το ρόλο του;

“Θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM. Ο ΕSM είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δε συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις.”

-Ο κ.Σόιμπλε συμφωνεί με όλα αυτά όμως; Γιατί το Βερολίνο θέλει το ΔΝΤ.

“Η Γερμανία έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι κομμάτι του προγράμματος. Δε συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά μπορεί να βρεθεί λύση και κυρίως ξέρετε ποιο είναι το κρίσιμο; Το κρίσιμο είναι αυτό που είχε πει και ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις. Και κυρίως θα πρέπει το πρόσφατο παρελθόν να μας διδάξει ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οταν δηλαδή το ΔΝΤ έρχεται κάθε ένα, ενάμιση χρόνο, δύο και ζητάει συγνώμη επειδή είχε υπολογίσει λάθος πολλαπλασιαστές, δε νομίζω ότι θα πρέπει αυτή η συζήτηση να διαρκέσει πάρα πολύ επειδή ακριβώς το ΔΝΤ αρνείται να παραδεχθεί ότι για άλλη μία φορά έπεσε έξω για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Οκτώβρη το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία. Και η ύφεση είναι στο 0,2%. Και αυτή τη στιγμή το Ταμείο επιμένει ότι έχουμε έλλειμμα πρωτογενές για τον προϋπολογισμό στο 0,6% ενώ είμαστε σε πλεόνασμα 0,2%. Δεν μπορεί δηλαδή να υποστηριχθεί η άποψη ότι η χώρα η οποία βγήκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά.”

Το ΔΝΤ σπανίως έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του

-Είπατε πριν ότι υπάρχει μία συμφωνία, την οποία εφαρμόζουμε και έχουμε καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι το ΔΝΤ βασισμένο στο γεγονός ότι ορισμένοι φόροι που ειχαν προϋπολογισθεί να εισπραχθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο δεν έχουν εισπραχθεί, απαιτεί ως ισοδύναμο αύξηση του ΦΠΑ. Αληθεύει αυτό; Και τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση.

“Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή από τη συμφωνία, αύξηση του ΦΠΑ και επίσης θα σας έλεγα ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα Γενάρη- Φλεβάρη του 2016 είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν πηγαίναμε διαρκώς τα νούμερα σε σχέση με το τι εκτιμά το ΔΝΤ, με βάζετε στον πειρασμό να σας πω ότι σπανίως έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του.”

-Ναι, αλλά είναι γεγονός ότι δεν έχει εισπραχθεί ο φόρος από το πεντάλεπτο. Θεωρεί λοιπόν το Ταμείο ότι κάποιοι φόροι που μπαίνουνε δεν είναι εισπράξιμοι. Αυτή είναι μία κριτική που σας κάνει, ότι θα πέσετε έξω.

“Όχι δε θα πέσουμε καθόλου έξω και νομίζω ότι θα πέσουν έξω όσοι εκτιμούν ότι θα πέσουμε έξω. Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, αλλά τις δεσμεύσεις που απορρέουν απο τη συμφωνία. Όχι από εκτιμήσεις, οι οποίες θα διαψευσθούν μετά από ένα εξάμηνο και θα έχουν εν τω μεταξύ εκτροχιάσει και την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, αλλά και την οικονομία.”

-Επομένως αύξηση ΦΠΑ δε συζητάτε.

“Όχι. Δεν πρέπει να γίνει και δε θα γίνει.”

Σε δέκα ημέρες το φύλλο της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει αναρτηθεί

-Μητρώο on line media. Ο κ.Κρέτσος έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες, αλλά δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο. Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Το θέμα υποτίθεται ότι θα είχε προχωρήσει το Μάρτιο και έχει μπει ο Απρίλιος. Θα περιμένετε μήπως να τελειώσετε με τις τηλεοπτικές άδειες πρώτα; Γιατί και το διαδίκτυο καταλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης πλέον.

“Από τις 15- 20 Απριλίου και μετά τα on line media θα μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο. Έχει γίνει η προετοιμασία και σε πάρα πολύ λίγο διάστημα και μετά θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και διάφορες υπηρεσίες στα media, τα οποία εγγράφονται όπως είναι ένα λογισμικό λογοκλοπής για να μπορούν να προστατεύουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και βεβαίως να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η κρατική διαφήμιση μοιράζεται με τρόπο διάφανο και καθαρό μόνο στα on line media -προσέξτε, το διαχωρίζουμε από τα blogs- τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο.”

-Εν τω μεταξύ ο κ.Σπίρτζης έχει ξεκινήσει και ένα διάλογο για τις ραδιοφωνικές άδειες. Πότε θα προχωρήσει και αυτό το θέμα; Και εκτός από τις άδειες υπάρχει και το θέμα των μετρήσεων. Μέχρι να λυθεί το θέμα των αδειών, θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όπου ουσιαστικά αυτός που μετρά, μετριέται κιόλας;

“Αυτό είναι ένα από τα βασικά παράδοξα. Αλλά νομίζω ότι μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε ολοκληρώσει και το θέμα των αδειoδοτήσεων της ραδιοφωνίας.”

-Έχουμε βέβαια σε εκκρεμότητα και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης είχατε πει Μάρτιο και ήρθε ο Απρίλης. Μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα πότε θα γίνει ο διαγωνισμός;

“Νομίζω ότι το πολύ σε δέκα ημέρες το τεύχος της προκήρυξης θα έχει αναρτηθεί. Οπότε από εκεί και πέρα θα χρειαστούμε μία εβδομάδα για να τον κρατήσουμε στη διαβούλευση, στο opengov, και μετά βεβαίως τις προθεσμίες που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς ως προθεσμίες για την υποβολή φακέλων. Είμαστε στα τελικά στάδια πάντως. Δηλαδή νυχθημερόν εργάζεται το επιτελείο το δικό μου το νομικό και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να προετοιμαστούμε. Έχει γίνει η συγκρότηση επιτροπών, οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες προαπαιτούνται είναι έτοιμες προς υπογραφή, είμαστε πάρα πολύ κοντά.

Σε δέκα ημέρες το φύλλο της προκήρυξης θα έχει αναρτηθεί και νομίζω ότι εκεί θα μπορέσουμε να κάνουμε και ένα γόνιμο διάλογο με του ενδιαφερόμενους ούτως ώστε να είναι περιεκτική αυτή η διαδικασία.”

-Μήπως όμως και σε αυτή την περίπτωση οι άδειες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου; Δε θα δείτε και το θέμα των μετρήσεων της AGB;

“Εδώ νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα για να συμβάλλουμε στη διαφάνεια. Δηλαδή θα πρέπει και το δημόσιο να μην απέχει της ευθύνης του να ορίζει διαφανώς το παιχνίδι και σε αυτό το πεδίο. Νομίζω ότι το να μπορέσουμε μέσω ενός δημοσίου φορέα να προβούμε σε ένα σύστημα αξιόπιστων μετρήσεων θα συνέβαλλε σε αυτή την κατεύθυνση.”

-Πόσο άμεσα θα το προχωρήσετε; Γιατί και τις άδειες τις περιμέναμε ένα χρόνο...

“Α, όχι, εδώ μου πατάτε τον κάλο κυρία Σαμαρά. Θέλω να σας πω ότι-”
-Μα είναι γεγονός ότι τις περιμέναμε ένα χρόνο.
“Μισό λεπτό. Έχει αποδειχθεί πρώτον ότι με την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής και την προηγούμενη σύνθεση της διάσκεψης των Προέδρων θα ήταν αδύνατον να καταλήξουμε σε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα είχε νόμιμη σύνθεση. Ο ομιλών έχει στα χέρια του γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έλεγε ότι το ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη σύνθεση. Αυτό θα καθιστούσε τη διαδικασία αδειοδότησης εύκολα προσβαλλόμενη από όποιον θα ήθελε να την ακυρώσει.“

Μίλησε με διευθύνσεις και ονόματα ο πρωθυπουργός

-Πριν την προ ημερησίας για τη δικαιοσύνη είχαν καλλιεργηθεί από τις πληροφορίες που είχαμε προσδοκίες ότι θα έκανε ο πρωθυπουργός αποκαλύψεις. Ακούσαμε όμως βασικά για κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, που ήταν λίγο πολύ γνωστές. Υπήρξε μία απογοήτευση σε πολύ κόσμο με την έννοια ότι δεν ακούστηκε κάτι καινούριο. Γιατί; Άλλαξε κάτι;

“Όχι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Δεν ξέρω ποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί. Προφανώς μίλησε με διευθύνσεις και ονόματα ο πρωθυπουργός. Οι υποθέσεις οι οποίες παίρνουνε το δρόμο για τη Δικαιοσύνη είναι γνωστές. Να παρέμβει στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί κανείς, μπορεί να νομοθετήσει. Από εκεί και πέρα αυτό που μπορείς και πρέπει να κάνεις, είναι αυτό που δε γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και είναι να αφήσεις τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Σε αυτό να μου επιτρέψετε να πω ότι τα δεδομένα πείθουν για τον ισχυρισμό ότι κάτι που συμβαίνει τώρα, δε γινόταν παλαιότερα.”

-Αρκεί όμως το να ειπωθούν ορισμένα ονόματα; Είπε ονόματα ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στον κ.Ψυχάρη. Εκεί όμως υπάρχει και το θέμα ότι λάμβανε μία επιχείρηση δάνεια από τράπεζες όπως η Alpha Bank σε μία περίοδο κατά την οποία άλλες επιχειρήσεις δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να διασφαλιστεί ότι δε θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα;

“Ένα από τα συμπαγή και ξεκάθαρα αποτελέσματα της συζήτησης που έγινε στη Βουλή για το θέμα είναι η εξεταστική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποια σε ορισμένες περιπτώσεις -για τα κόμματα κυρίως- ήταν σκανδαλώδη. Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η εξέλιξη. Συνεπώς εδώ γίνεται μία δουλειά ουσίας και νομίζω οτι είχε και την ευκαιρία ο κόσμος να αντιληφθεί το τι ο καθένας μπορεί να πει, τι μπορεί να μην πει, τι μπορεί να ψελλίσει, τι μπορεί να υπονοήσει. Ο δε κ.Μητσοτάκης νομίζω ότι εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.

Παρέθεσε ο πρωθυπουργός 13 σημεία στα οποια είχαν γίνει παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάποιες από αυτές αφορούν την ποινική μεταχείριση για παράνομες πράξεις, οι οποίες έγιναν κατά το παρελθόν. Δυστυχώς υπάρχει η ρήτρα της ευνοϊκότερης μεταχείρισης, δηλαδή θα δικαστείς για κάποιο αδίκημα με την ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει υπάρξει ποτέ. Άρα δημιουργούν δεδικασμένο αυτές οι παρεμβάσεις τα οποία δεν μπορούν να ανακληθούν.”

-Ακόμη και εάν τον τελευταίο χρόνο είχαν υπάρξει διορθωτικές ρυθμίσεις από τη δική σας κυβέρνηση;

“Εάν υπάρχει δεδικασμένο απαλλαγής για ένα αδίκημα ή θεωρηθεί πλημμέλημα αντί για κακούργημα δε μπορείς αυτό το πράγμα να το ανατρέψεις. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε -και εδώ θα ήθελα για άλλη μία φορά να πω ότι ήταν θετική η στάση και της κ.Γεννηματά και του κ.Θεοδωράκη που είπαν ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε και ο πρωθυπουργός στη δεύτερη ομιλία του είπε οτι αυτό το πράγμα θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε πως αυτές τις παρεμβάσεις μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε”


Η χώρα ποτέ δεν είχε περισσότερες συμμαχίες

-Μήπως εδώ υπάρχει κάποιο... κεντροαριστερό φλερτ με την κ.Γεννηματά;

“Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μία από τις πολύ δύσκολες φάσεις, δηλαδή είναι ένα κόμμα το οποίο υπέστη τη μεταβολή ας πούμε από κυρίαρχο κόμμα σε κόμμα μικρό και αναζητά το δρόμο του. Τώρα είναι ένα ερώτημα για την καινούρια του ηγεσία εάν θα πατήσει πάνω στην κληρονομιά της προηγούμενης ηγεσίας η οποία το είχε συγκολλήσει αυτό το κόμμα με την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ.Σαμαρά ή θα αναζητήσει νέους δρόμους. Φαίνεται ότι τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυβέρνηση της αριστεράς. Δεν είμαι όμως ο κατάλληλος να σας απαντήσω, νομίζω το ερώτημα αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.”

-Φαίνεται πάντως ότι ο κ.Σουλτς, ο οποίος πρόσφατα πέρασε ανεπισήμως από την Αθήνα και συναντήθηκε και με τον κ.Τσίπρα και με τη κ.Γεννηματά και με τον κ.Θεοδωράκη να εξέφρασε την επιθυμία ενός κομματιού τουλάχιστον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να υπάρξει ένας τρίτος πόλος με την ένωση όλων των μικρών κομμάτων στο κέντρο και δεύτερον να υπήρχε κάποια κυβερνητική συνεργασία του χώρου αυτού με το ΣΥΡΙΖΑ.

“Δε συζητήθηκαν τέτοια θέματα στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Απλά σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι όχι μόνο ένα κεντρικό πρόσωπο στην ευρωπαϊκή αριστερά, καθώς ήταν υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014, αλλά είναι και ένας πρωθυπουργός ο οποίος καλείται στις συσκέψεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδέες οι οποίες δημιουργούν και πυροδοτούν συζητήσεις. Μία παρουσία η οποία φιλοδοξεί να επηρεάσει στα σοβαρά τις συμμαχίες στην Ευρώπη. Ακούω μία ρητορική κυρία Σαμαρά από τη ΝΔ ότι η χώρα είναι απομονωμένη. Η χώρα ποτέ δεν είχε περισσότερες συμμαχίες. Θυμηθείτε ποια ήταν η κατάσταση στις πρώτες φάσεις των μνημονίων ή και μετέπειτα που είμασταν απλώς προσκολλημένοι στις επιλογές της γερμανικής ηγεσίας. Και με ποιες συμμαχίες; Τώρα όμως φαίνεται ότι τις εξελίξεις στην Ευρώπη τις επηρεάζουμε.”

-Εκείνο που υπονόησα όμως ήταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε το ενδεχόμενο να βάλει στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι μία συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα η προσδοκία του να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο νομίζω είναι νόμιμη και διαρκής.”

Να καταλάβουν και οι εταίροι μας ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί

-Δε θωρείτε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ του να είστε υπουργός και να είστε μέλος της εταιρείας Αγνάντι ΟΕ;

“Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο, η εταιρεία αυτή έχει λυθεί και έχει δηλωθεί στο πόθεν έσχες το ένα τρίτο ενός οικοπέδου έξι στρεμμάτων.”

-Και μία τελευταία ερώτηση: Εχει ξεκινήσει μετ εμποδίων η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Μία συμφωνία που η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία. Είστε ικανοποιημένος όμως με τις εικόνες που βλέπουμε; Θεωρείτε ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και ότι δεν κινδυνεύει η χώρα να γίνει αποθήκη ψυχών;

“Η συμφωνία είναι εφαρμόσιμη, αλλά για να καταστεί τέτοια πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρές προσπάθειες από όλα τα μέρη. Εχουμε δρόμο, νομίζω όμως ότι μπορούμε να κάνουμε όλοι ο,τι μπορούμε για να τον καλύψουμε.”

-Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δε δείχνουν προθυμία να πάρουν πρόσφυγες για μετεγκατάσταση. Πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό;

“Μέσω της πολιτικής και διπλωματικής πίεσης. Πρέπει να καταλάβουν και οι εταίροι μας ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί.”

-Και μέχρι να το καταλάβουν, θα στέλνουμε τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία; Έχουν εκφράσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενστάσεις για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες...

“Εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και νομίζω ότι θα είμαστε σε σημείο όπου και οι εταίροι μας θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.”

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών