“Πονοκέφαλος” το λιμάνι του Πειραιά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

“Πονοκέφαλος” το λιμάνι του Πειραιά

02:48 | 7/4/16
ponokefalos-to-limani-toy-peiraia

Δύσκολο στοίχημα αποδεικνύεται για την κυβέρνηση η εθελοντική εκκένωση τόσο της Ειδομένης όσο και  του Πειραιά

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιμάζει νέα «επικοινωνιακή εξόρμηση» και σε συνδυασμό με τις καινούργιες δομές που κατασκευάζει ευελπιστεί να πείσει τους μετανάστες να μεταφερθούν εκεί.

Με τις αιτήσεις ασύλου να αυξάνονται συνεχώς η πίεση προς την ελληνική πλευρά και τις υπηρεσίες είναι ήδη πολύ μεγάλη. Τα τελευταία στοιχεία ανέφεραν πως μόνο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο έφταναν περίπου τις 3.500.

Με τους μετανάστες να επιλέγουν, όπως ήταν φυσικό, το δρόμο του ασύλου προκείμενου να μη γυρίσουν στην Τουρκία αυτό που προβληματίζει την Αθήνα είναι πως θα διαχειριστεί όλο αυτό τον όγκο των αιτήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η υπηρεσία ασύλου είναι έτοιμη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να προχωρήσει σε ένα έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων των ατόμων που βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Αυτό θα γίνει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO), αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όπως είχε δημοσιεύει το NEWS 247 στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει φτάσει ο πρώτος μικρός αριθμός μεταφραστών και διερμηνέων προκειμένου  να πραγματοποιηθεί μια πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος.

Μετά την εκρηκτική κατάσταση που εκτυλίχτηκε στη Χίο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εθελοντική απομάκρυνση οικογενειών και παιδιών από το λιμάνι του νησιού προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση. Ο ίδιος σχεδιασμός υπάρχει και για την Λέρο.

Αν δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό που υπάρχει οι επόμενες επιστροφές προσφύγων και μεταναστών (200 άτομα)  αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή.

Παραμένουν οι μετανάστες σε Πειραιά και Ειδομένη

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για  την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι τόσο ο Πειραιάς όσο και η Ειδομένη. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι εμφανές ότι η επιχείρηση «πειθούς» και η ενίσχυση της επικοινωνίας με τους μετανάστες δεν έχει αποδώσει.

Από τη στιγμή που ομάδες «αλληλέγγυων» συνεχίζουν να δρουν ως αυτόκλητοι «σωτήρες» των μεταναστών και να μοιράζουν φυλλάδια στα αγγλικά που τους παροτρύνουν να «παλέψουν για το άνοιγμα των συνόρων», όλες οι προσπάθειες του υπουργείου πέφτουν στο κενό.

Προβληματισμός υπήρξε μετά και τα χθεσινά επεισόδια με πρωταγωνιστή ένα «βρέφος», με το Συντονιστικό Όργανο για την Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης να έχει ανακοινώσει πως θα διαταχθεί έρευνα.

Προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί η τάξη στελέχη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Ελληνικής Ακτοφυλακής θα παραμείνουν στο λιμάνι με στόχο να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πάντως εξακολουθεί να είναι η εικόνα του λιμανιού να έχει αλλάξει ριζικά μέχρι το Πάσχα, ενώ μέχρι τις 12 Απριλίου σχεδιάζεται να αρχίσει η μεταφορά στις νέες μονάδες, υψηλών προδιαγραφών, που δημιουργούνται στον Σκαραμαγκά.  Καινούργιες δομές κατασκευάζονται και κοντά στη Θεσσαλονίκη για τους μετανάστες της Ειδομένης.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως οι πρώτες μαζικές ροές προς τα νέα κέντρα θα λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για την μεταφορά και των πλέον δύσπιστων.

Προκειμένου το λιμάνι να αποσυμφορηθεί ο ρυθμός μεταφοράς των μεταναστών πρέπει να αυξηθεί σημαντικά μέσα στις επόμενες ώρες. Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων έχουν αποβεί άκαρπες, καθώς λίγοι είναι αυτοί που επιβιβάζονται στα πούλμαν, ενώ αρκετοί είναι όσοι έχουν επιστρέψει στο Πειραιά. Αυτό έχει αποτέλεσμα ο αριθμός όσων παραμένουν να είναι σταθερός  - περίπου στους 5.000 - όλο το τελευταίο διάστημα.

6 υπουργοί Εξωτερικών στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Πέρα από την πολύ σημαντική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη την ερχόμενη εβδομάδα έξι υπουργοί και υφυπουργοί κρατών μελών της Ε.Ε θα βρεθούν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτ Κέντερς, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ., αρμόδιος για την προετοιμασία της Προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017.

Την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική πλευρά θα ανταλλάξει απόψεις και θα παρουσιάσει τις θέσεις της ως προς την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, τις επιχειρησιακές δυσχέρειες που συναντά, καθώς και τις λύσεις που προκρίνει για την αντιμετώπισή τους.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών