22:31 | 4/4/16
«Ο νόμος δεν κατεβάζει το επίπεδο προστασίας στον χαμηλότερο ευρωπαϊκό παρονομαστή, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν»
«Έχει πολλά εξαιρετικά σημεία, που επισκιάστηκαν από τις συζητήσεις για τις ''διαδικασίες στα σύνορα''», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, αναφορικά με τον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για τις νέες διαδικασίες ασύλου, που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.
Στα θετικά σημεία του νόμου η κ. Σταυροπούλου συγκαταλέγει το γεγονός ότι διπλασιάζει το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, ότι αυτονομεί πλήρως την Αρχή Προσφυγών, ότι ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου 32/2013, ότι θεσπίζει διαδικασία αναγνώρισης καθεστώτος για τους ανιθαγενείς, που δεν υπήρχε θεσμοθετημένη μέχρι σήμερα, ότι δίνει δικαίωμα στην εργασία στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες» και ότι «δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα».
Επίσης, όπως υπογραμμίζει, ο νόμος «δεν κατεβάζει το επίπεδο προστασίας στον χαμηλότερο κοινό ευρωπαϊκό παρονομαστή παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς την Ελλάδα να το κάνει». Οι 14 ημέρες που θεσπίζονται για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό «είναι το ελάχιστο δυνατό. Σε άλλες χώρες υπάρχουν ακόμα και 48ωρες διαδικασίες» διευκρινίζει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ για τις επικρίσεις ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των προσφύγων απαντά: «Θεωρούμε ότι είναι εφικτή μια δίκαιη διαδικασία».
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΜαρία Σταυροπούλουμετανάστεςμεταναστευτικόπρόσφυγεςυπηρεσία ασύλου
Σχετικά άρθρα