09:51 | 22/4/16
Η Ρόδη Κράτσα γράφει για τις μεγαλύτερες απειλές της ειρήνης και τη δημοκρατία, ως ζωντανή διαδικασία που πρέπει να τροφοδοτείται από αξίες και πρακτικές υγιείς
Η επέτειος της 21ης Απριλίου, ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος και κατάλυσης της Δημοκρατίας, συνδυάστηκε από την κυβέρνηση με την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Ο συμβολισμός αυτός είναι μία εξαιρετική αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι η δημοκρατία είναι μία ζωντανή διαδικασία που πρέπει να τροφοδοτείται από αξίες και υγιείς πρακτικές και αυτό αφορά ιδιαίτερα στην ίδια την κυβέρνηση.
Παρ’ όλο το νομικό, διεθνές και ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρ’ όλο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθημερινά φαινόμενα βίας, διακρίσεων, ρατσισμού συμβαίνουν στις κοινωνίες μας. Στις εποχές κρίσεων οικονομικών, κοινωνικών, γεωπολιτικών όπως αυτές που συσσωρευμένα ζούμε στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην χώρα μας, τα φαινόμενα αυτά διευρύνονται και οξύνονται. Δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις, προσφέρουν έδαφος στον λαϊκισμό, την καλλιέργεια φόβου και άρνηση για το διαφορετικό.
Όμως, η κοινωνία της ανοχής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της συνοχής δεν κινδυνεύει μόνο σ’ εποχές κρίσης. Αποτελεί καθημερινή πολυδιάστατη πρόκληση. Όλοι ευθυνόμαστε. Ο πολιτικός λόγος, ο τρόπος άσκησης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, το εκπαιδευτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης, το οικογενειακό περιβάλλον ως φορέας διαπαιδαγώγησης όλοι είναι συνδιαμορφωτές της κοινωνίας. Οι διαφημίσεις του¨ χτύπα σαν άνδρας¨, το ¨θα σε θάψω τρία μέτρα κάτω από την γη¨ που ξεστομά μέλος της κυβέρνησης, η ατιμωρησία και ο κυβερνητικός αυταρχισμός κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για την ευημερία και τον πολιτισμό μας.
Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει ν’ αναδείξει την συλλογική και πολύπλευρη ευθύνη για την αποφυγή, την πρόληψη, όπως και την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Και η κυβέρνηση πρωτίστως να σεβαστεί τους θεσμούς της δημοκρατίας, την Δικαιοσύνη, την Βουλή, το κράτος δικαίου.
Η Δημοκρατία ως λειτουργία του πολιτεύματος, του κρατικού μηχανισμού αλλά και ως τρόπος ζωής, αποτελούν βασικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας και διαρκή στόχο του πολιτικού προγράμματος, της εσωτερικής της λειτουργίας, του ρόλου της ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως θα αποδειχθεί στο Εθνικό Συνέδριο αυτού του διημέρου. Είναι εξ άλλου σαφή και ορατά τα δείγματα μη ανοχής από την ηγεσία του κόμματος σε οποιαδήποτε μορφής βίας ή αυθαιρεσίας.
Η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός είναι απειλητικά φαινόμενα και για την παγκόσμια ειρήνη. Ο τζιχαντισμός είναι η βαρβαρότερη έκφραση της μισαλλοδοξίας, αλλά θρησκευτικές διακρίσεις, καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν σε πολλές περιοχές του κόσμου που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους η ανεκτικούς σ’ επίπεδο των διεθνών σχέσεων. Εξ’άλλου οι φίλοι και σύμμαχοι είναι ο καθρέφτης μας.
Ο συμβολισμός της 21ης Απριλίου, είναι επίσης μία ευκαιρία ν’ αντιληφθούμε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία που ανακτήσαμε το 1974 είναι ο δρόμος προς την ειρήνη, την δημιουργία, ο δρόμος προς την οικογένεια των ανεπτυγμένων δημοκρατιών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ο δρόμος προς το στίβο των ατομικών κι εθνικών ευκαιριών.
Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας αυτά και να τ’ αξιοποιήσουμε. Και εδώ η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, γιατί με τους πειραματισμούς και τους τακτικισμούς της, ριψοκινδυνεύει το ευρωπαϊκό μας μέλλον.
* Η Ρόδη Κράτσα είναι πρώην ευρωβουλευτής και νυν πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής
Σχετικές ετικέτες:δημοκρατίαΠολιτικήΡόδη Κράτσα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων