13:06 | 21/5/16
Αύριο η ψηφοφορία, εν μέσω νέων πιέσεων των δανειστών για επιπλέον μέτρα στο παρά πέντε - Αντιπαράθεση για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων
Εν μέσω νέων πιέσεων των δανειστών για επιπλέον μέτρα στο παρά πέντε και με την κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευση για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων να έχει ανάψει για τα καλά, ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο πολυνομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις έξι το απόγευμα, αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, καθώς εν συνεχεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι το πολυνοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα και στρέφει ήδη το βλέμμα στο Eurogroup της Τρίτης με την προσδοκία μίας απόφασης για το χρέος. Υπερασπίζεται παράλληλα το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έναντι της κριτικής της ΝΔ και θέλοντας να καθησυχάσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση τονίζει ιδιαίτερα ότι η νέα εταιρεία είναι ελληνική, η διοίκησή της είναι ελληνική, εδρεύει στην Ελλάδα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Δηλώνει επίσης ότι αναφέρεται ρητά στον νόμο (άρθρο 197, παρ. 9) πως δε θα γίνουν ούτε απολύσεις, ούτε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Εταιρεία. Υποστηρίζει τέλος ότι είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης, διαμηνύοντας ότι δε θα συμπεριληφθούν στο Ταμείο προς πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Η ΝΔ από την πλευρά της απειλεί ακόμη και με ειδικό δικαστήριο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο θα πει “όχι” με ορισμένους μόνο αστερίσκους, αν και αρχικά είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη.
«Χρειάζεται η αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα. Η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, συνιστά μία άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Εμείς υπήρξαμε ανέκαθεν υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής απαντώντας εν τω μεταξύ στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παραδέχθηκε ότι ήταν επιλογή και της κυβέρνησης η διάρκεια ζωής 99 ετών του Ταμείου, εξηγώντας γιατί. «Είναι επιλογή μας τα 99 χρόνια. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος τόσο μειώνεται η πίεση» για αποκρατικοποιήσεις, είπε. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου αλλά ξεκαθάρισε πως ό,τι μεταβιβάζεται στο Ταμείο δεν σημαίνει και ότι πωλείται.
Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξει «αρκετά καλή λύση για το χρέος».
«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια αρκετά καλή λύση. Νομίζω ότι θα ξέρουμε σε μια εβδομάδα ή σε 10 μέρες πόσο καλή ήταν η συμφωνία. Θα δούμε τι θα πάρουμε στο χρέος και τι θα περιλαμβάνει η πρώτη εκταμίευση» είπε ο κ. Τσακαλώτος ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Το πακέτο έχει συμφωνηθεί στο 99,9% με τους θεσμούς. Είναι σχεδόν απίθανο να μην κλείσει η αξιολόγηση» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι η λύση για το χρέος δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο, «πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό».
Ο κ.Τσακαλώτος εκτίμησε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι δεν θα γίνουν σύντομα εκλογές αλλά πιέζεται από τον Αντώνη Σαμαρά να βάλει όλα τα λεφτά του στην πτώση της κυβέρνησης.
Σχετικές ετικέτες:αποκρατικοποιήσειςβουλήκυβέρνησηΜνημόνιοΠολιτικήπολυνομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων