Εγκαίνια TAP: Έντονη γεωπολιτική κινητικότητα στη σκιά του Λευκού Πύργου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εγκαίνια TAP: Έντονη γεωπολιτική κινητικότητα στη σκιά του Λευκού Πύργου

14:06 | 16/5/16
egkainia-tap-entonh-gewpolitikh-kinhtikothta-sth-skia-toy-leykou-purgoy

Τα περίπου 3500 χιλιόμετρα της διαδρομής συνθέτουν τον περίφημο Νότιο Διάδρομο ο οποίος κάνει πράξη τη διασύνδεση της Κασπίας, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα με τις αγορές της Ευρώπης

Τα αυριανά εγκαίνια του αγωγού TAP έχουν διπλό συμβολισμό. Αφενός αποτελούν το πρώτο απτό βήμα έργου που ξεκινά να κατασκευάζεται και υλοποιεί στην πράξη το διαχρονικό στόχο της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής να καταστεί η χώρα μας κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας και πύλη εισόδου για την περιοχή των Βαλκανίων. Αφετέρου το έργο που αναμένεται να φέρει 1,5 δις άμεσες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία αποτελεί μια καθαρά ιδιωτική επένδυση, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας ίσως στην πιο κρίσιμη χρονική συγκυρία: συμπίπτει χρονικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της πολυεπίπεδης προσπάθειας της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρνει έναν αναπτυξιακό άνεμο στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Από τις συναντήσεις τις επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο των εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και μεθαύριο, δεν λείπει το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα ενεργειακά έργα που ακόμη θεωρούνται «ανοιχτά» όπως ο αγωγός IGB και ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης. Για τα δύο αυτά έργα ο Π. Σκουρλέτης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με όλους τους staekholders φιλοδοξώντας να πάει ένα βήμα πιο μπροστά τις συνεργασίες. Από τις πιο σημαντικές συναντήσεις πάντως, θα είναι αυτή με τη βουλγάρα ομόλογό του του Temenuzhka Petkova, με την οποία θα συζητήσουν όχι μόνο για τον πλωτό σταθμό αλλά και για το διασυνδετήριο αγωγό IGB ο οποίος εισέρχεται στη φάση του δεσμευτικού market test το οποίο εφόσον όλα πάνε καλά μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Παράλληλα ενδιαφέρον θα έχουν και οι συναντήσεις που θα γίνουν με την αντιπροσωπεία της αμερικανική Cheniere Energy, η οποία όπως όλα δείχνουν επανακάμπτει στο έργο της Αλεξανδρούπολης, αν και απομένει να φανεί στην πράξη εάν έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα και εκτός από πωλητής, είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο του επενδυτή.

Θυμίζουμε ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο Π. Σκουρλέτης θα έχει ακόμη επαφές με τον αμερικανό απεσταλμένο Amos Hochstein, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Maros Sefcovic και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου του Αζερμπαϊτζάν, η πλευρά της Socar ενδιαφέρεται να έχει απευθείας συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, η πώληση του οποίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα για 3 χρόνια. Στο πλαίσιο των εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο πρόεδρος της Socar Ροβναγκ Αμπντουλάγεφ και σύμφωνα τον αζερικό τύπο θα έχει συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εκκρεμότητα της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ο αγωγός

Ο αγωγός TAP θα έχει συνολικό μήκος 773 χλμ εκ των οποίων τα 550χλμ εντός της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμος να λειτουργήσει το 2019. Θα μεταφέρει το αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο προτού φτάσει στις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης θα έχει πρώτα περάσει από τρεις διαφορετικούς αγωγούς: τον αγωγό SCP που ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με τη Γεωργία, τον αγωγό TANAP που διασχίζει την Τουρκία και φυσικά τον TAP που θα περνά από Ελλάδα και Αλβανία προτού καταλήξει υποθαλάσσια στις ιταλικές ακτές.  Τα περίπου 3500 χιλιόμετρα της διαδρομής συνθέτουν τον περίφημο Νότιο Διάδρομο ο οποίος κάνει πράξη τη διασύνδεση της Κασπίας, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα με τις αγορές της Ευρώπης.

Στη φάση της κατασκευής του TAP εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν περί τους 150 Έλληνες εργολάβους, υπεργολάβους, εταιρείες προμήθειας εξοπλισμού καθώς και επιχειρήσεις στον κλάδο της υποστήριξης, ενώ στο μέτωπο της απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν 8 χιλιάδες θέσεις εργασίας με την αξία της επένδυσης στον ελληνικό χώρο να ανέρχεται στο 1,5 δις ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών