Ήσυχο καλοκαίρι για την Ελλάδα “βλέπει” η BofA Merrill Lynch | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ήσυχο καλοκαίρι για την Ελλάδα “βλέπει” η BofA Merrill Lynch

19:55 | 18/5/16

Προβλέπονται θετικές εξελίξεις, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνοδευτεί από την εκταμίευση της δόσης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν επιτέλους καλά νέα γύρω από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Η πρόοδος που σημειώθηκε ενισχύει την προοπτική ενός ήσυχου καλοκαιριού, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνοδευτεί από την εκταμίευση της δόσης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της,

Επίσης, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην αποκατάσταση του waiver της ΕΚΤ, η οποία θα επιτρέψει στους ελληνικούς τίτλους να έχουν και πάλι πρόσβαση στα προγράμματα ρευστότητας της ΕΚΤ καθώς επίσης και να ενταχθούν στο QE.

"Σε ένα ιδανικό σενάριο, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου", σημειώνει η BofA. αναλυτές. H εκταμίευση της αναγκαίας δόσης θα απομακρύνει την Ελλάδα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου και η ΕΚΤ μπορεί να εγκρίνει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότησή της, στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η ΕΚΤ αξιολογήσει την βιωσιμότητά του.

Αυτό το σενάριο έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν δεν έλθει τον Μάιο, θα έλθει πολύ σύντομα μετά και θα συνοδευτεί πε την επαναφορά του waiver, τονίζει η BofA.

Ωστόσο, οι αναλυτές της σημειώνουν ότι αμφιβάλλουν ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς μόλις ξεκίνησαν και παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Πάντως, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα "αγοράσει" τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το χρέος χωρίς να υπάρχει επανάληψη του δράματος του περασμένου καλοκαιριού, επισημαίνουν. "Αυτό θα βάλει την Ελλάδα στον δρόμο της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς το τέλος του έτους".

Πηγή: capital.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών