Moody's: Οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Moody's: Οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία

21:30 | 3/5/16
moody-s-oi-kathysterhseis-oloklhrwshs-ths-aksiologhshs-epivarunoyn-thn-ellhnikh-oikonomia

Αρνητική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η Moody's εξαιτίας των καθυστερήσεων. 5 δισ ευρώ οι δόσεις της χώρας σε ΔΝΤ και ΕΚΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον οίκο, που βλέπει λύση μετά τον Ιούνιο λόγω Brexit

Την απαράδεκτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης υποδεικνύει ο οίκος Moody's ως παράγοντα αρνητικής αξιολόγησης της οικονομίας. Σε σημείωμά του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναφέρεται στις αναταράξεις που προκάλεσε στη διαπραγμάτευση η ένταση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ, με φόντο το ελληνικό πρόγραμμα και προειδοποίησε για σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν μέχρι τώρα, οι υποχρεώσεις της χώρας ήταν σχετικά χαμηλές, μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει δόσεις ύψους 7,5 δισ ευρώ, με τα 5 δισ να πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πέραν των δανειακών της υποχρεώσεων, ως αποτέλεσμα του μνημονίου, η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίζει 1,5 δισ το μήνα για μισθούς και συντάξεις.

Το σημείωμα του οίκου αναφέρει επίσης πως η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες "φουρτούνες", καθώς μετά την αλλαγή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει ο οίκος, το κόμμα θα μπορούσε να πιέσει για νέες εκλογές.

Τέλος, ο Moody's προσθέτει στο δυσεπίλυτο ελληνικό πρόβλημα το προσφυγικό, με την Ελλάδα να φιλοξενεί ήδη 50.000 πρόσφυγες, αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα που σύμφωνα με τους αναλυτές του, ενδέχεται να πιέσει το ελληνικό ζήτημα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για μετά τον Ιούνιο.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών