Νέες “φουρτούνες” λίγο πριν το τέλος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέες “φουρτούνες” λίγο πριν το τέλος

10:19 | 18/5/16
nees-foyrtounes-ligo-prin-to-telos

Τα τελευταία εμπόδια προσπαθούν να ξεπεράσουν στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου - Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ενημερώνουν σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τίποτα δεν φαίνεται να είναι απλό με αξιωματούχους των Βρυξελλών να «τορπιλίζουν» την διαπραγμάτευση αμφισβητώντας ακόμα και το ύψος των χρημάτων που θα καταβληθούν στην Ελλάδα. Αντιδρώντας ψύχραιμα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθύμιζαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, την προηγούμενη Παρασκευή, πως η δόση θα είναι περίπου στα 10-11 δισ. ευρώ, αλλά και την ανακοίνωση του ESM πως θα είναι πολύ μεγαλύτερη του αρχικού ποσού των 5,7 δισ. ευρώ.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία πως η αξιολόγηση θα κλείσει την ερχόμενη Τρίτη παρά το γεγονός πως και στο θέμα του χρέους βλέπουν να μην γεφυρώνεται το χάσμα του ΔΝΤ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θέλοντας να κρατήσουν τις ισορροπίες, αλλά και «να μην κάψουν τις προτάσεις του Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους» επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Η λύση του «οδικού χάρτη» με παραπομπή του θέματος της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ για τον Σεπτέμβριο προκρίνεται αυτή τη στιγμή ως πιο πιθανή.

Το ζήτημα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός τόσο στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών πρωθυπουργών την Παρασκευή, όσο και στην Άνγκελα Μέρκελ, που εκτός απροόπτου, θα συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Καμία ανησυχία» λέει το Μαξίμου για τον «κόφτη»

Συζητήσεις προκάλεσε χθες βράδυ το γεγονός πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τελικά χωρίς τον δημοσιονομικό κόφτη, ο οποίος θα εισαχθεί με την μορφή της τροπολογίας.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται καθησυχαστικοί διευκρινίζοντας πως υπάρχουν μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν τις φήμες ότι οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα ξεκαθαρίζοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται μόνο σε θέματα τεχνικής επεξεργασίας.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίαζαν χθες βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια με πηγές από την Ηρώδου Αττικού να εκτιμούν πως η τροπολογία θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι το Σάββατο.

Συνεχίζεται το «μασάζ» στους βουλευτές

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσουν στις 10 το πρωί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο κόφτης, αλλά και για τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου (κόκκινα δάνεια, έμμεσοι φόροι, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων).

Από το Μαξίμου εξακολουθούν να εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά την «συμπεριφορά» των βουλευτών το βράδυ της Κυριακής θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διαρροών. Ωστόσο θεωρήθηκε απαραίτητο το οικονομικό επιτελείο να κάμψει τις οποιεσδήποτε ενστάσεις υπάρχουν και αναμένεται η σημερινή συζήτηση στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών