Ο Ερντογάν είναι εδώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ο Ερντογάν είναι εδώ

10:43 | 26/5/16
o-erntogan-einai-edw

Η αξιολόγηση κλείνει, το προσφυγικό, όμως ανοίγει για την κυβέρνηση που παρακολουθεί με προσοχή τις Τουρκικές κινήσεις - Όλα τα ζητήματα αναμένεται να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως δεν ανησυχεί για τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, όμως οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι η τουρκική Βουλή δεν θα ψηφίσει τους νόμους που υποχρεούται, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας, προβληματίζει την ελληνική πλευρά.

Όλα τα ζητήματα και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μπήκαν στο τραπέζι της χθεσινής δίωρης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το σίγουρο είναι πως από την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, τις αιτήσεις ασύλου,  την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών, τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία, μέχρι και τις χώρες που αρνούνται τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας έχουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Τουρκία απελευθέρωση της βίζας, με την προϋπόθεση η Άγκυρα να εκπληρώσει τις 72 υποχρεώσεις της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά το «ανατολίτικο παζάρι» του Ερντογάν που στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης επανέφερε και το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας του. Οι κινήσεις των αξιωματούχων της  Ε.Ε. μέχρι στιγμής απέχουν πολύ από το να προχωρήσουν στην εκπλήρωση των επιθυμιών του Τούρκου πρόεδρου έως το τέλος του μήνα.

Αν η κατάσταση οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ο Ταγίπ Ερντογάν αφήσει ελεύθερες τις Τουρικές ακτές, ο κίνδυνος να αυξηθούν και πάλι οι προσφυγικές ροές απειλεί να τινάξει την συμφωνία στον αέρα. Μέχρι στιγμή δεν έχει ειπωθεί κάποια τέτοια απειλή, όμως η πορεία των πραγμάτων ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ευελπιστεί και στην έναρξη των μετεγκαταστάσεων στην Ευρώπη, όπου θα αλλάξει συνολικά την εικόνα του προσφυγικού.

Το προσφυγικό σε νούμερα

Οι αριθμοί που αποτυπώνουν με τον παραστατικό τρόπο την κατάσταση του προσφυγικού αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Παρά την μεγάλη πτώση των αφίξεων και τον μηδενισμό τους το τελευταίο διάστημα πάνω από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από την υπογραφή της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου. Όλα αυτά την ώρα που τα κέντρα κράτησης έχουν σχεδιαστεί για 7.450 άτομα. Όπως είναι φυσικό ο συνωστισμός και η αργή επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε πολλές συρράξεις και ταραχές.

7.121 αιτήσεις ασύλου αναμένεται να κατατεθούν και 594 έχουν ήδη υποβληθεί. 218 έγιναν δεκτές και άλλες 100 απορρίφθηκαν (για τις 98 από αυτές έχει υποβληθεί έφεση).

Συνολικά μόλις 390 μετανάστες έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου, που σύμφωνα με αξιωματούχους είναι περιπτώσεις ατόμων που έτσι και αλλιώς θα είχαν γυρίσει επειδή οι ίδιοι προσφέρθηκαν  ή αρνήθηκαν να κάνουν αίτηση.

Ο σχεδιασμός του Μουζάλα

Έως τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολλά κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες. «Πάρα πολλοί από αυτούς θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη και εμείς ως χώρα θα δεχτούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα», διευκρίνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Στην Ειδομένη υπολογίζεται πως αυτή την ώρα έχουν μείνει λίγοι περισσότεροι από 2.000 άτομα, ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να μεταφερθούν και οι τελευταίοι σε οργανωμένα κέντρα.
Ο σχεδιασμός που υπάρχει για το Ελληνικό είναι να έχει αδειάσει έως τις 20 Ιουνίου.

Αντώνης Αντζολέτος
Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών