Τσακαλώτος για ΦΠΑ: Μαζί το ψηφίσαμε (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσακαλώτος για ΦΠΑ: Μαζί το ψηφίσαμε (video)

20:37 | 26/5/16

Τσακαλώτος- Χουλιαράκης ξεκαθάρισαν ότι η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά δε θα αποσυρθεί, καθώς προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. “Αυτή τη φορά δεν κλωτσήσαμε το τενεκεδάκι”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup

Στους τρεις στόχους με τους οποίους προσήλθε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης, που κατέληξε σε συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ και την πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.

Όπως είπε ο υπουργός, πρώτος στόχος ήταν η εκταμίευση, που πάει "πακέτο" με την πρώτη αξιολόγηση, ο δεύτερος ήταν "να μπορέσουμε, με την αξιολόγηση, να δούμε τη νομισματική χαλάρωση της Νομισματικής Τράπεζας, που ελπίζουμε ότι θα έρθει σύντομα" και ο τρίτος ήταν μία συμφωνία για το χρέος.

"Δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι η αξιολόγηση τελείωσε", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία ανοιχτά, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες αξιολογήσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει επίσης, ότι θα γίνει η εκταμίευση.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, ότι τα δημοσιεύματα που διαβάζει στην Ελλάδα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη απόκλιση σε σχέση με όσα συμφωνήθηκαν, λέγοντας πως για πρώτη φορά, έχουμε επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

"Έχει αναγνωριστεί και έχει καταγραφεί και στο κείμενο, ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης για τη μη βιωσιμότητα κι έχουμε ένα πλαίσιο, που ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει 'αν χρειαστεί', για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20% του ΑΕΠ, λιγότερο δηλαδή από πολλές άλλες χώρες".

"Δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια υπουργών Οικονομικών άλλων χωρών, να πουν αν χρειάζεται, γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο. Με αυτή τη βάση, έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα", τόνισε.

Ακόμη, ο υπουργός είπε, πως το κεφάλαιο Grexit έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων και πως υπάρχει εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, πως σύντομα θα αρθούν τα capital controls.

Οσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που έχει φέρει ενδοκυβερνητική αναταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και επιθέσεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ο κ.Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού την οποία ψηφίσαμε όλοι μαζί, όσοι την ψηφίσαμε όπως είπε. Ο κ.Χουλιαράκης ξεκαθάρισε άλλωστε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Ο κ.Τσακαλώτος εκλήθη να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ίδιος είχε πει πριν το Eurogroup ότι “δεν πρέπει να κλωτσήσουμε ξανά το τενεκεδάκι” και ότι οι Financial Times απέδωσαν σε Ευρωπαίο αξιωματούχο αυτή ακριβώς την εκτίμηση, ότι δηλαδή αυτή τη φορά οι εταίροι δεν κλώτσησαν το τενεκεδάκι. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ είναι θετικά για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία για το νέο κοινωνικό ταμείο, θα προχωρήσει.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών