09:23 | 28/6/16
Σε... μήλον της έριδος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναδεικνύονται οι ψήφοι ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, που όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και διχογνωμίες στο εσωτερικό τους
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί τους 200 για εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί τρόπο να μπλοκάρει αυτό το σενάριο και στη μέση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι καυγαδίζουν μεταξύ τους και προσπαθούν να βρουν ισορροπίες στο εσωτερικό τους.Η δήλωση χθες της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για τον εκλογικό νόμο είχε ένα κύριο στόχο: Να διαμηνύσει ιδίως προς το ΠΑΣΟΚ ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα βασίζεται στην πρόταση νόμου που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε φέρει τον Ιούνιο του 2015 και η οποία αφορούσε σε κατάργηση του μπόνους. Και αυτό τη στιγμή που ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα καλούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ "να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα, διότι είναι έγκλημα για τη χώρα".
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε σε έντονο ύφος με μπηχτές για... παπαγαλάκια της ΝΔ, γεγονός που έφερε σε δεύτερη μοίρα την πρόταση Θεοδωράκη με την οποία κατά τα λοιπά το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε, για ανοιχτή εκλογή αρχηγού του νέου μεταρρυθμιστικού φορέα στο χώρο του κέντρου για τον οποίο συζητούν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Αυτό όμως φαντάζει δύσκολο δεδομένης της έντασης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και δικά του εσωτερικά ζητήματα: Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου στο Βήμα FM πως ουδέποτε συμφώνησε η κ.Γεννηματά με τον κ.Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν είναι δεδομένη, αλλά και η... περίεργη σιωπή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνουν πως μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και οι υποστηρικτές της καταψήφισης της πρότασης Τσίπρα όποια και εάν είναι αυτή. Το σκεπτικό είναι πως δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μπει σε παιχνίδια τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν όμως το Μαξίμου φέρει μία πρόταση ταυτόσημη με την κατάργηση του μπόνους που πρότεινε πέρυσι ο κ.Βενιζέλος και είχε υπογράψει μεταξύ όλων των άλλων και ο κ.Λοβέρδος, τίθεται το ερώτημα τι θα πράξουν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός, κάποτε φιλόδοξος αρχηγός και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Από το ΠΑΣΟΚ επισήμως δηλώνουν ότι αναμένουν να δουν ποια ακριβώς θα είναι τελικά η πρόταση Τσίπρα για να τοποθετηθούν οριστικά. Υπενθυμίζουν όμως με νόημα ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο έχει αποφασιστεί επισήμως και συλλογικά στα όργανα: Κατάργηση του μπόνους.
Μάλιστα ακόμη και στο βενιζελικό στρατόπεδο ακούγονται φωνές που λένε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ουσιαστικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ανακόλουθο να μην την ψηφίσει το Κίνημα.
Ομως προβλήματα σε μία ψηφοφορία επί απλής αναλογικής ενδέχεται να αντιμετωπίσει και το Ποτάμι, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως το “όχι” του κ.Θεοδωράκη στην απλή αναλογική δε βρίσκει σύμφωνους όλους τους βουλευτές, ειδικότερα όσους προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Αλλά και ορισμένους που ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν πως θα εκλεγούν όσοι περισσότεροι βουλευτές από το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές και όσους απλά θεωρούν πως δε θα είναι εύκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είχαν καλό λόγο να μην ψηφίσουν απλή αναλογική.
Έτσι επί του παρόντος, η εξίσωση του εκλογικού νόμου παραμένει ένας γρίφος, η απάντηση στον οποίο θα δοθεί οριστικά στη Βουλή.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:εκλογικός νόμοςΠΑΣΟΚΠολιτικήΤο Ποτάμι
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων