13:44 | 22/6/16
Σκληρή κριτική Βελκουλέσκου στους Ευρωπαίους για χρέος και δημοσιονομικά - Επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση
Νέα κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ και ΕΜΣ σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος και την καθυστέρηση της απόφασης για το ελληνικό χρέος είχαμε στο σημερινό συνέδρια του Economist γα την ελληνική οικονομία.Η επικεφαλής ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου δήλωσε σαφώς ότι το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται πολλά περισσότερα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για να γίνει βιώσιμο ενώ άφησε για άλλη μια φορά αιχμές για την καθυστέρηση οριστικής λύσης του χρέους.
Στην παρέμβαση που έκανε στο σύνεδρο του Economist τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη είναι υπεραισιόδοξο και μη εφικτοί λόγω της υψηλής φορολογίας και του υψηλού ποσοστού σε κόκκινα δάνεια.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται σε υψηλή φορολόγηση σε μια πολύ στενή βάση φορολογουμένων και υψηλές συντάξεις « τόνισε η κ Βελκουλέσκου σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους άμεσα ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η ελληνική οικονομία.
Όπως είπε η το Ταμείο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα όχι μόνο μέσω συμβουλών αλλά και χρηματοδοτικά αρκεί βέβαια να ληφθούν παραπάνω μέτρα και να ανανεωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική Κυβέρνηση να τελειώσει την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ώστε να έχουμε και τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος πέρα από την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Θέλουμε την δέσμευση για το χρέος όσο το δυνατό νωρίτερα για να ρυθμίσουν άμεσα ώστε και τις πληρωμές να τακτοποιήσουμε και να διευθετήσουμε τα θέματα της ανάπτυξης και της ανάπτυξης.
Τόνισε επίσης δείχνοντας προς την πλευρά του ΕΜΣ ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πρέπει να συζητηθούν περισσότερα ευνοϊκοί στόχοι για τα πρωτογενής πλεονάσματα.
Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ κ, Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε ότι παρά την δυσκολία που υπήρχε η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και τώρα θα πρέπει τα μέτρα να εφαρμοστούν « Κατά την πρώτη αξιολόγηση κλείσαμε τα τα δημοσιονομικά θέματα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και τώρα όλα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν «η υλοποίηση χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από την νομοθεσία Η υλοποίηση θα απαιτήσει κινητοποίηση του δημόσιου τομέα θα είναι την φορολογική διοίκηση και δικαιοσύνη.
Ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ κ.Νικολό Τζιαμαριόλι τόνισε πριν λίγο ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι βασισμένο στις αποφάσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και άρα οι στόχοι που περιέχει είναι προσαρμοσμένοι σε αυτά που μπορούσαν να συμφωνήσουν οι υπουργοί οικονομικών και είναι εφικτά.
Σε ότι αφορά το χρέος επανέλαβε ότι σχετικά με την απόφαση για το χρέος που δέχθηκε έντονη κριτική είπε ότι έχε συμφωνηθεί από τις 24 Μαΐου το πλαίσιο και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να διαμορφώνεται το πρώτο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Ρέγκλινγκ
Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist βάζοντας στις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης την περαιτέρω απελυεθέρωσης της αγοράς εργασίας.Η δόση των 10,3 δις είναι η απόδειξη ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδα το κλείσιμο της πρώτη αξιολόγησης και συνεχίζει να την στηρίζει τόνισε ο κ. Ρεγκλινγκ « Βεβαίως υπήρξαν καθυστερήσεις . Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε σε 9 μήνες αντί των 3 που είχαμε αρχικά προγραμματίσει» . είπε ο επικεφαλής του ΕΜΣ προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα και την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προχωρήσει ταχύτερα τις αλλαγές . Υπάρχουν πολλά πεπραγμένα που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα πρέπει να υπάρξει μια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να προχωρήσουμε στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Στο θέμα της υλοποίησης του προγράμματος ο κ. Ρέγκλινγκ Παραδέχθηκε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχθεί την ιδιοκτησία του προγράμματος . «Δεν έχει γίνει αυτό και με τα υπόλοιπα στελέχη της Κυβέρνησης και αυτό πρέπει να αλλάξει» κατέληξε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤελληνικό χρέοςΟικονομίαEconomist
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων