Μάχες χαρακωμάτων για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μάχες χαρακωμάτων για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών

14:45 | 30/6/16
maxes-xarakwmatwn-gia-ton-elegxo-twn-ellhnikwn-trapezwn

Μήλον της έριδος, τα "κόκκινα δάνεια" και τα κέρδη από τη διαχείρισή τους - Η ματαίωση της διαδικασίας ανάδειξης νέου CEO στην Πειραιώς, ο Μιχάλης Σάλλας και ο ρόλος του John Paulson - Ποιοι κινούνται παρασκηνιακά στο υπό εξέλιξη Power Game

«Κόκκινο» χρώμα έχει η μάχη χαρακωμάτων η οποία ξεκίνησε ξαφνικά, μετά από πιέσεις έξωθεν, για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και ταυτοχρόνως, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Κόκκινο….με την έννοια των κόκκινων δανείων, που αποτελούν το «μήλον της έριδος» μεταξύ επενδυτών, μετόχων, τραπεζιτών, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη συγκυρία. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σύμπτωση της ανατροπής της δρομολογούμενης αντικατάστασης νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, και της αιφνίδιας και με περίεργο τρόπο αναγκαστικής αλλαγής της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ .

Οι "κόκκινες" τακτικές

Πίσω από το «θέατρο Σκιών» που ήδη παίζεται, τα νήματα κινούν δισεκατομμυριούχοι Aμερικανοί επενδυτές, αλλά όχι μόνο. Με κάλυμμα το νέο νομικό πλαίσιο, οι εποπτικές αρχές – όπως φάνηκε από το προπέτασμα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αλλά και από εκπροσώπους των υπολοίπων θεσμών – ωθούν με τον τρόπο τους τα πράγματα κατά πως τα θέλουν, χωρίς να έχουν απαραίτητα άμεση θέση.

Εποπτεύουσα αρχή η Τράπεζα της Ελλάδος, εστιάζει τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον της στην ανάγκη συνετούς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, συστήνοντας στις τράπεζες της χώρας την άμεση αντιμετώπισή τους.

Τα κόκκινα δάνεια όμως, ενδιαφέρουν και μη εποπτικά όργανα, για λόγους καθαρά κερδοσκοπικούς. Ολοι αυτοί οι μεγάλοι επενδυτές του τύπου hedge funds, έχουν επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες με την προοπτική αποκόμισης σημαντικών κερδών που θα προκύψουν από την επικείμενη διαχείριση επισφαλών δανείων.

Η εξήγηση για τη στάση του John Paulson

Προφανέστατα, θέλουν να ελέγχουν τις διοικήσεις και να ορίζουν τα πρόσωπα της αρεσκείας τους. Να ένας λόγος που κάνει τον Αμερικανό John Paulson να μην δέχεται καμία επιλογή για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, από προτάσεις της διοίκησης Μιχάλη Σάλλα.

Bέβαια, πίσω από το προφίλ του ευθέως αντιμαχόμενου John Paulson, στο πρόσωπο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, θα πρέπει να αναζητήσει κανείς και πιθανούς άλλους εμπλεκόμενους φορείς, εντός και εκτός Ελλάδος, που αν μη τι άλλο, συνηγορούν, αν δεν υπαγορεύουν ήδη, τις τρέχουσες εξελίξεις.

Και όλα αυτά, παραμονές της επίσημης παράδοσης του πορίσματος της Επιτροπής Επιλογής, υπό τον κ. Papadia, στον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη διοίκηση του ΤΧΣ και λίγες μέρες πριν, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων των συστημικών ομίλων από τη Spencer Stuart.

Η αφορμή δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Στην περίπτωση του προτεινόμενου νέου ceo στην Τράπεζα Πειραιώς, υπήρξε φαινομενική αντίδραση SSM- Paulsen. Στο ΤΧΣ, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί κάτω από ποιες συνθήκες ωθούν προς έξοδο τους κ.κ. Α. Ξενόφο, Γ. Κουτσό, Αν. Γάγαλη.

Είναι σαφές ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας γενικά προς την ελληνική οικονομία και αγορά, αποτελεί ακόμη ένα εφαλτήριο για τους ξένους, ώστε να πάρουν τον έλεγχο των διοικήσεων στις τράπεζες.

Η κεφαλαιακή στήριξη από τα πακέτα διάσωσης που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από την αρχή της κρίσης, έχει δημιουργήσει προηγούμενο και έχει προλειάνει το έδαφος για να έχουν οι ξένοι τον πρώτο λόγο. Πόσο μάλλον, όταν στο παιχνίδι μπαίνουν μέσα τα κόκκινα ανοίγματα….

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών