00:22 | 22/6/16
Σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγόπουλο οι δανειστές επιδιώκουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας και σε περαιτέρω απορρύθμιση της ήδη διαλυμένης αγοράς. Αποχώρηση με αιχμές από τον πρόεδρο των ιδιωτικών υπαλλήλων
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εργασίας με τη συσταθείσα επιτροπή που θα φέρει το πόρισμα για τα εργασιακά δήλωσε "εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας, που είναι αυτές που είχαμε συνομολογήσει ως κοινή άποψη τον Οκτώβρη του 2014, στη Γενεύη, υπό την προεδρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας".
Επίσης ο κ.Παναγόπουλος τόνισε πως θεωρεί ότι οι δανειστές επιδιώκουν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αμοιβής της εργασίας και σε περαιτέρω απορρύθμιση της ήδη διαλυμένης αγοράς καθώς "οι πιο πολλοί εργαζόμενοι έχουν δύο και τρεις μήνες να πληρωθούν, πόσο δε μάλλον να έχουν στοιχειώδη συλλογική προστασία, όπως απαιτεί το δίκαιο και η λογική".
Όπως ανέφερε η ΓΣΕΕ δεν ζητάει ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα αλλά στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα."Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου".
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι απάντηση των συνδικάτων σε όσα απαιτούν οι δανειστές είναι όχι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: "Προφανώς και ιδίως στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων. Αλλά σας λέω ότι η δική μας σημαντική γραμμή άμυνας και δεν θα πω κόκκινες γραμμές, γιατί έχουν εξευτελιστεί πλέον αυτές οι εκφράσεις, είναι αυτό που συνομολογήσαμε με την προεδρία του ILO στη Γενεύη το 2014.
Πίσω από αυτό ουδείς δικαιούται να πάει".
Αποχώρησε από την συνάντηση ο πρόεδρος των ιδιωτικών υπαλλήλων
«Η κυβέρνηση επιχείρησε σήμερα να νομιμοποιήσει, μέσω μίας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, με τεχνάσματα, μηχανορραφίες και μεθοδεύσεις, την αντεργατική κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, αποχωρώντας από τη συνάντηση με τη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.
«Σε αυτή την προσπάθειά της, επιλεκτικά, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδομήσει τη θεσμική εκπροσώπηση των εργαζομένων, που δεν είναι άλλη από τον εθνικό διαπραγματευτή των εργαζομένων, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Καραγεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι, «επιλεκτικά, προσκάλεσε συγκεκριμένες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οποίες θεωρούσε φιλικά προσκείμενες προς αυτή, προκειμένου να νομιμοποιήσει ή μάλλον να κατασκευάσει συνενόχους και συμμετέχοντες σε αυτό το άγριο έγκλημα, που έχει διαπραχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, εις βάρος των εργαζομένων και των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας».
«Σε καμία περίπτωση», τόνισε, «με την παρουσία μου, δεν θα μπορούσα να νομιμοποιήσω αυτή τη διαδικασία». «Αποχώρησα καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών. Βεβαίως, κάποιοι από αυτούς δυσαρεστήθηκαν. Δεν ζητάω συγγνώμη. Το ραντεβού θα ανανεωθεί, όχι στα γουναράδικα, αλλά στα πεζοδρόμια, όπου οι εργαζόμενοι μαχητικά, ενωτικά και αποφασιστικά, θα δώσουν τη μάχη τους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και της λαίλαπας που έρχεται στα εργασιακά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ.
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΠαναγόπουλοςΓΣΕΕδανειστέςΕλλάδαεργασιακά δικαιώματαΟικονομία
Σχετικά άρθρα