Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη το αίτημα παραίτησης Φίλη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη το αίτημα παραίτησης Φίλη

08:26 | 10/6/16

Το παρασκήνιο της απόφασης και πως οδήγησε στην αλλαγή στάσης της ΝΔ έναντι του συλλαλητηρίου των "παραιτηθείτε"

Η δήλωση του Νίκου Φίλη ότι η διαδήλωση των «παραιτηθείτε» κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη Συγγρού και ως ένα βαθμό εξελήφθη και ως πρόκληση-πρόσκληση προς τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά της ΝΔ που παρά το κλείσιμο της αξιολόγησης εξακολουθεί να θέτει ως επίκαιρο το αίτημα των εκλογών με το σύνθημα «φύγετε».

Σύμφωνα με πληροφορίες η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ που μάλιστα εξεδόθη χαράματα ήταν προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος πολύ πριν τη συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» επικοινώνησε με τους συνεργάτες του και ζήτησε την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.

Στη συνέχεια ο πρωινός καφές στη Συγγρού απλά προετοίμασε την αλλαγή στάσης της ΝΔ που κρατούσε επίσημα αποστάσεις ασφαλείας χωρίς φυσικά να εναντιώνεται στη διαδήλωση των «παραιτηθείτε». Μάλιστα σ’ αυτό συνέβαλε και η απάντηση Φίλη ότι δεν θα κάνει δώρο στη ΝΔ και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη την παραίτησή του από το υπουργείο Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου που έθεσε γενικότερο ζήτημα δημοκρατικής και συνταγματικής τάξης από πλευράς κυβέρνησης λέγοντας ότι «παραβιάζει κάθε λέξη του συντάγματος» και ως εκ τούτου οι δηλώσεις Φίλη αποτελούν «πρόσκληση» για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 15ης Ιουνίου προσθέτοντας με νόημα ότι «πολίτες και βουλευτές είναι ελεύθεροι να πράξουν αυτό που πιστεύουν».

Επί της ουσίας η ΝΔ μετακινείται από τη διακριτική στάση που κρατούσε ενόψει αυτού του συλλαλητηρίου και τοποθετείται με τρόπο που εκλαμβάνεται ως κάλεσμα συμμετοχής. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που επιθυμούσε η σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλωστε ο αντιπρόεδρος  Άδωνις Γεωργιάδης δημοσίως είχε δηλώσει ότι στηρίζει τέτοιες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης.

Πλέον ο προβληματισμός στη Συγγρού μεταφέρεται σε ένα άλλο επίπεδο καθώς από τη μια μεριά έχει την ευκαιρία να παρέμβει σε μια κινητοποίηση που ευνοεί το κεντρικό πολιτικό της αίτημα «φύγετε», αλλά από την άλλη σε περίπτωση μη επιτυχίας αυτής της διαδήλωσης θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να ακυρώσει τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι είναι λαϊκό αίτημα η παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών