Σκουρλέτης: Να σπάσει ο φόβος και η απογοήτευση του κόσμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σκουρλέτης: Να σπάσει ο φόβος και η απογοήτευση του κόσμου

12:06 | 19/6/16
skoyrleths-na-spasei-o-fovos-kai-h-apogohteysh-toy-kosmoy

"Ο αναπτυξιακός νόμος διατυπώνει μια διαφορετική αντίληψη, με προσανατολισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο αναπτυξιακός νόμος διατυπώνει μια διαφορετική αντίληψη, με προσανατολισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Εποχή", σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την ανάπτυξη η οποία θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός αναφέρει ότι βασική επιδίωξη στην παρούσα κατάσταση, είναι να σπάσει ο φόβος και η απογοήτευση του κόσμου και να πάρει μπροστά η οικονομία. Παράλληλα να βαθύνει η συζήτηση για το χρέος, ώστε φθάνοντας στο 120-130%, του ΑΕΠ, να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία με τις αντίστοιχες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου και να απαιτήσουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως ευρωομόλογο κτλ.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι «δεν αρκεί η διακυβέρνηση της χώρας για να μπορέσεις να ελέγξεις όλους τους αρμούς της εξουσίας. Το κράτος δεν είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να το βάλουμε να δουλέψει όπως θέλουμε, επειδή είμαστε στην κυβέρνηση».

Αναφορικά με τις Σκουριές, αντιλαμβάνεται την διαφορετική προσέγγιση που έχουν για το ζήτημα το κίνημα, το κόμμα και η κυβέρνηση ως διαφορετικότητα των ρόλων τους. «Είναι εύκολο στο κίνημα να εναντιώνεται, και καλά κάνει γιατί δημιουργεί όρους κοινωνικής πίεσης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, όπως και το κόμμα να μη θέλει τέτοιου είδους επενδύσεις. Η κυβέρνηση, όμως, έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση ήδη διαμορφωμένη», λέει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: Υπήρχε ένα αίτημα κατάργησης του νόμου, βάσει του οποίου δόθηκε η περιοχή των Σκουριών. Αυτό και να γινόταν δεν θα έλυνε τίποτα, γιατί δεν θα είχε αναδρομική ισχύ. Οι επενδυτές, λοιπόν, δρουν στο όνομα της νομιμότητας. Είναι έτσι, όμως; Έχουμε ήδη ένα παράδειγμα παρανομίας που εντοπίσαμε και τους επιβάλλαμε πρόστιμο.

Αναφορικά με τη συζήτηση που άνοιξε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι η απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει «ένα προοδευτικό αποτύπωμα στη λειτουργία του εγχώριου πολιτικού συστήματος».

Σχετικά με την αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου που κατέγραψε πρόσφατα δημοσκοπική εταιρεία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι «οι δημοσκοπήσεις "σκοτώνουν" την πραγματική εικόνα για τα πράγματα» και εκτιμά ότι ο λαός είναι διατεθειμένος να δώσει χώρο και χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ για να δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο. Αυτό, προσθέτει, επιβεβαιώνεται από μια έμμεση ανάγνωση όλων των δημοσκοπήσεων και αποτυπώνεται μέσα από το ποσοστό όσων δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ», «κανένα κόμμα» κτλ. Αυτός είναι χώρος αναφοράς μας. Για την αποτροπή της πτωτικής πορείας της κυβέρνησης λόγω των μέτρων ο κ. Σκουρλέτης προσβλέπει στην κατανόηση του κόσμου για την αναγκαιότητα αποδοχής αυτού του συμβιβασμού, «γιατί η άλλη λύση ήταν η πλήρης καταστροφή και θα συνιστούσε στρατηγικού χαρακτήρα ήττα και για πολλά χρόνια, ενώ τώρα υπάρχει ένα αβέβαιο στοίχημα, που μένει να δούμε πώς θα το βγάλουμε εις πέρας», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit αναφέρει ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος, «η Ευρώπη αποδομείται και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, ακριβώς γιατί ακολουθήθηκε ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός, που κατέστησε ελάχιστα ελκτικό το όραμα της ενωμένης Ευρώπης στους λαούς».

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων, ο υπουργός τοποθετεί τις αλλαγές στην Πορτογαλία και Ισπανία, και μάλιστα ως αποτέλεσμα της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Σημειώνει δε ότι οι εξελίξεις αυτές και οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία για τα εργασιακά, σηματοδοτούν και τα μελλοντικά πεδία αντιπαράθεσης.

Ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ο υπουργός τονίζει ότι θα επιδιωχθεί να μπει «φρένο στη περαιτέρω αποδιάρθρωση της εργασίας και να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε προς όφελος του κόσμου της εργασίας».

Τέλος, ερωτηθείς για τη λήψη ανακουφιστικών για την κοινωνία μέτρων, όπως η μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 15%, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διερευνάται μια διαφορετική προσέγγιση στο σκέλος των χρεώσεων που αφορούν τις ΑΠΕ και ότι βρίσκονται σε επεξεργασία τρόποι για ελάφρυνση και των άλλων χρεώσεων μέσω των λογαριασμών χρήσης δικτύων κτλ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών