10:42 | 22/6/16
Μολύβι και χαρτί έχουν πάρει στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζοντας την αριθμητική των 200 βουλευτών που απαιτούνται για το νέο εκλογικό νόμο και την άμεση εφαρμογή του
Τις προθέσεις της αντιπολίτευσης θα βολιδοσκοπήσει ο πρωθυπουργός αύριο και μεθαύριο σε μια προσπάθεια να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τον νέο εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες μια πρώτη διερεύνηση των προθέσεων έχει γίνει και στο Μαξίμου δεν θεωρούν πως ο στόχος των 200 βουλευτών, που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του νόμου, είναι ανέφικτος.Είναι γεγονός πως η χθεσινή ωριαία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο είχε ως βασικό στόχο την ευθυγράμμιση των κυβερνητικών εταίρων στο θέμα των θεσμικών αλλαγών, ιδιαιτέρως του εκλογικού νόμου.
Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, κρατώντας στο χέρι του την πρόταση του κόμματος του για τις θεσμικές αλλαγές, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Για το νέο εκλογικό σύστημα η «κόκκινη γραμμή» του Πάνου Καμμένου είναι το όριο εισόδου στη Βουλή να παραμείνει στο 3%, ενώ σε πρώτη φάση φαίνεται να προκρίνει την πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για το μειωμένο μπόνους, το οποίο θα μπορεί να παίρνει το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων που θα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 38% - 40% στις εκλογές.
Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Άμυνας, πέρα από την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η ψήφος στα 17, αλλά και το δικαίωμα των ομογενών να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Στόχος οι 200 βουλευτές
Να «κερδίσει» το στοίχημα των 200 βουλευτών επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας και φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα «χαρτιά που διαθέτει στις συναντήσεις που θα έχει με τους Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη.Εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών αναφέρουν πως για να επιτευχθεί αυτό ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκινήσει την συζήτηση με την πιο αναλογική πρόταση που διαθέτει και δεν είναι άλλη από το μηδενικό μπόνους. Αυτό δεν είναι κάτι που ενοχλεί τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα φανεί πιστός στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και στις αποφάσεις που έχει πάρει το κόμμα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Και ο κυβερνητικός εταίρος, άλλωστε μπορεί να εμφανίζεται υπέρμαχος του μειωμένου μπόνους, όμως δεν είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να συζητήσει.
«Είναι ώριμο πια να περάσουμε σε ένα πολιτικό σύστημα που θα έχει πολιτικές συμμαχίες και συγκλίσεις», τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο NEWS 247 υποστηρίζοντας πως μέσα από τον διερευνητικό κύκλο των επαφών της Πέμπτης και της Παρασκευής θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη της ευρείας πλειοψηφίας που αναζητά το Μαξίμου τονίζοντας πως «κάποιοι δεν θα θελήσουν να συνταχθούν στο άρμα του Μητσοτάκη», ενώ αρκετοί εκτιμούσαν πως μέσα από την σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχθούν και οι πρώτες συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα.
Επίθεση στη Ν.Δ
Πολλά κορυφαία κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη ερμηνεύουν πως η άρνηση της Ν.Δ να συναινέσει για τον εκλογικό νόμο πηγάζει μέσα από τον φόβο της να συμφωνήσει ακόμα και στο παραμικρό με την κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζουν πως ο πολιτικός χρόνος που αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα είναι ουδέτερος και απέχει 3 χρόνια από τις επόμενες εθνικές εκλογές.Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με βάση την απλή αναλογική, έρχεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας.
Οι συμμαχίες
Το πεδίο σχετικά με τις θέσεις που θα προσέλθουν τα κόμματα στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό φαίνεται να ξεκαθαρίζει ακόμα και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών τους.Βγάζοντας έξω από το «κάδρο» τη Ν.Δ εκτός από το ΚΚΕ όλα τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν να συγκλίνουν στη διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Για το μειωμένο μπόνους δεν φαίνεται να διαφωνούν ΑΝ.ΕΛ, ΠΑΣΟΚ, και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ενώ μόνο το ΚΚΕ και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ επιθυμούν την κατάργησή του.
Πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:εκλογικός νόμοςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων