09:30 | 28/6/16
Σειρά συναντήσεων αναμένεται να έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες όπου, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, συγκαλείται κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με εκπροσώπους των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, και εκπροσώπους των ευρωπαίων Πρασίνων.Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή. Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες (σ.σ. αναγράφεται η τοπική ώρα)
Σήμερα:
-08:00, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.-08:45, συναντάται με την πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.
-09:15, θα έχει συνάντηση με τους Συμπροέδρους, Ρεμπέκα Χαρμς και Φιλίπ Λάμπερτς, και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ, της Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-13:15, θα συμμετέχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής).
-15:00-15:45 'Αφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
-16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
-16:45- 22:00 Εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αύριο Τετάρτη:
-09:15-09:45 'Αφιξη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-10:00-12:30 Δεύτερη σύνοδος εργασιών- 'Ατυπη σύνοδος κορυφής των 27 κρατών-μελών.
Η μίνι σύνοδος Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι
Το ενδεχόμενο άτυπων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκλείουν οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, που μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο δήλωσαν ότι θέλουν το Brexit να αντιμετωπιστεί άμεσα.Μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι το μέλλον της Ε.Ε. θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και κατέστησε σαφές ότι οι συζητήσεις με την Βρετανία δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να ενεργοποιηθεί επίσημα το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.
«Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα με νέες προτάσεις για την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία στην Ε.Ε.» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία ούτε πόσο καιρό θα πάρουν. Μπορώ μόνο να πω ότι δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».
Παρότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να βιάζεται, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι κρατούν διαφορετική στάση. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι η ασφάλεια, η ανάπτυξη, μέτρα για τους νέους, η Ευρωζώνη και η εναρμόνιση των φορολογικών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Μεγάλη Βρετανία να μην σπαταλά τον χρόνο και να επισπεύσει τις διαδικασίες εγκατάλειψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δήλωση του κεντροαριστερού Γάλλου προέδρου έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις της κεντροδεξιάς Γερμανίδας καγκελαρίου, που δήλωσε νωρίτερα ότι κατανοεί σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της Μ. Βρετανίας για χρόνο πριν ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από την Ε.Ε..
«Τελεσίγραφο» προς τη Βρετανία έστειλε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη χρόνου και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι «έξω σημαίνει έξω» και στην πραγματικότητα η όποια καθυστέρηση «κοστίζει στους Βρετανούς» οι οποίοι ήδη είναι αντιμέτωποι με τις πρώτες επιπλοκές στην οικονομία τους. Σημειώνουν ότι «δεν θα γίνει» η βρετανική προεδρία της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για το 2017.
Στην ερώτηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι Βρετανοί «μετάνιωναν» και ζητούσαν τη συνδρομή της Ένωσης για μια άλλη τροπή των πραγμάτων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν με νόημα: «Η Ευρώπη είναι η μάνα του συμβιβασμού».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Βρετανία δεν θα υποβάλει την επίσημη αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης πριν από τον Οκτώβριο, προκειμένου να μεσολαβήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μετά την επιλογή του Ντέιβιντ Κάμερον να είναι οι νικητές του δημοψηφίσματος εκείνοι που θα διαπραγματευτούν τους όρους αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
Έπειτα, οι νομικές υπηρεσίες των δύο πλευρών θα έχουν 2 χρόνια στη διάθεσή τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτή δεν επιτευχθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε η διαδικασία οδηγείται αυτομάτως σε «διαζύγιο». Αν επιτευχθεί μέσα στην περίοδο των 2 ετών, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση της Βρετανίας -η οποία θα είναι πλέον τρίτη χώρα- με την ΕΕ. Θεωρητικά, οι δύο διαδικασίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν παράλληλα.
Πηγή: koutipandoras
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΆνγκελα ΜέρκελκυβέρνησηΜατέο ΡέντσιΠολιτικήΣύνοδος ΚορυφήςΣΥΡΙΖΑΦρανσουά ΟλάντBrexit
Σχετικά άρθρα