Τι συμβαίνει με την Κίνα; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τι συμβαίνει με την Κίνα;

14:55 | 14/6/16

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για την οικονομία της, ενώ το ΔΝΤ την καλεί επειγόντως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Η Κίνα θα λάβει στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δασμών και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά.

Η ανεπαρκής εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών, το υψηλό λειτουργικό κόστος, τα ενοίκια και οι φόροι συγκαταλέγονται στους παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για την επιβράδυνση αυτή, δήλωσε ο Λι Πουμίν, εκπρόσωπος της NDRC. Προκειμένου να αντιστραφεί η τάση αυτή, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ισχυρά μέτρα, δήλωσε ο Λι.

«Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να προωθήσουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και να ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και να διερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Λι.

ΔΝΤ: Εφαρμόστε επειγόντως μεταρρυθμίσεις

Η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις, καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερα τρωτά σημεία ενώ υπάρχουν λιγότεροι μηχανισμοί προστασίας για να αντιμετωπίσει τυχόν κλυδωνισμούς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ).

"Η βραχυπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης έχει ενισχυθεί χάρη στην πρόσφατη στήριξης της πολιτικής," δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον, σύμφωνα με ένα αντίγραφο των δηλώσεών του το οποίο δόθηκε στο Reuters.

"Η μεσοπρόθεσμη προοπτική, ωστόσο, είναι πιο αβέβαιη λόγω της ταχείας αύξησης των δανείων, της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και του ολοένα αυξανόμενου και αδιαφανούς χρηματοπιστωτικού τομέα," Lipton, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε στο τέλος της επίσκεψή του στο Πεκίνο.

"Το εταιρικό χρέος, παρόλο που είναι ακόμα διαχειρίσιμο, είναι υψηλό και αυξάνεται γρήγορα," δήλωσε ο Λίπτον, προσθέτοντας ότι η Κίνα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένη δράση - ειδικά για τις κρατικές επιχειρήσεις - για να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα αργότερα.

Η Κίνα χρειάζεται επίσης να ευθυγραμμίσει τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες, να επεκτείνει την κοινωνική ασφάλιση, να εφαρμόσει νέους δημοσιονομικούς κανόνες και θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο προοδευτικό, δήλωσε ο Λίπτον.

Το ΔΝΤ πρότεινε την επιβολή ενός φόρου άνθρακα, το οποίο θα μειώσει σημαντικά το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα και θα μπορούσε να αποτρέψει 4 με 5 εκατ. πρόωρους θανάτους το 2030.

Εκτός από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση, ο Λίπτον δήλωσε ότι η Κίνα χρειάζεται να προφυλαχθεί απέναντι στους αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ολοένα και πιο περίπλοκο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ενισχύοντας το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ρυθμιστικών αρχών και των αγορών και αυξάνοντας την δυνατότητα χρηματοδότησης για τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μέρκελ: Μεγαλύτερη ευθύνη για την παγκόσμια αγορά χάλυβα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την Κίνα να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την παγκόσμια αγορά χάλυβα, τονίζοντας ότι είχε αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα από τότε που έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πριν από 15 χρόνια.

Η Μέρκελ, μιλώντας στο Σενγιάνγκ κατά τη διάρκεια της ένατης επίσκεψής της στην Κίνα από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στη χώρα αντιστοιχεί πλέον το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα.

«Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα επίσης φέρει μεγαλύτερη ευθύνη για την παγκόσμια αγορά χάλυβα», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας την υπερβάλλουσα παραγωγής της Κίνας και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών