00:22 | 28/6/16
Μια ιδιαίτερη έκθεση
Η μόδα της αποδόμησης «πλήττει» όχι μόνο το θέατρο, τη μουσική, τη λογοτεχνία- σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης. Το σχέδιο μόδας- ένδυσης είναι κι αυτό τέχνη και αποδομείται.
Τα jeans ΑΛΛΙΩΣ ή ...«Deconstructing Jeans» ττλοφορείται μία μεγάλη έκθεση «αλλιώς» φτιαγμένων ρούχων, που σχεδιάστηκαν και εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης.
Το δημοφιλές ανά τον κόσμο και τις εποχές τζιν παντελόνι αποδομείται και πρωταγωνιστεί ...αλλιώς στην έκθεση, που ετοίμασε και αναπτύσσει στους χώρους του Τελλογλείου ιδρύματος το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 30 jeans ξαναφτιαγμένα αλλιώς, δημιουργώντας ένα καινούριο αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα καθώς και μία σειρά σχεδίων (sketchbooks), στα οποία περιγράφεται η διαδικασία της έμπνευσης και της δημιουργίας.
Τι κοινό έχει ο Balenciaga με τη Rei Kawakubo και o Dior με τον Martin Margiela; Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς το στυλ τους μέσα από ένα αποδομημένο τζην;
Από τη θεωρία της Αποδόμησης, οι φοιτητές προσεγγίζουν το ένδυμα με καμβά το denim παντελόνι. Πειραματίζονται στην ανάπλαση ενός νέου ύφους, μελετώντας το στυλ διάσημων σχεδιαστών μόδας. Τελικά επιδιώκουν μία νέα αισθητική προσέγγιση.
Το σώμα αμφισβητείται, όπως και τα δεδομένα όρια του ενδύματος. Η σχέση σώματος- ενδύματος χτίζεται από την αρχή με αφετηρία το τζιν παντελόνι. Η τέλεια εικόνα της πρότυπης ομορφιάς ανατρέπεται μέσα από ακαθόριστα σχήματα και τον κατακερματισμό του συνόλου.
Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (Clothing Design & Technology) ιδρύθηκε το 1999 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα σ' αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ανήκει στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται στο Κιλκίς, περιοχή με δραστηριότητα στον τομέα Κλωστοϋφαντουργίας- Ένδυσης. Ο κλάδος αυτός παραμένει ζωτικός και σημαντικός για την ελληνική οικονομία και για τον λόγο αυτό σημαντικοί εταίροι του τμήματος είναι ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Έτοιμου Ενδύματος) & η ΕΟΓ (Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας).
Το τμήμα έχει περίπου 650 ενεργούς φοιτητές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και δέχεται περί τους 150 εισακτέους/έτος.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε πρόσφατα και θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (Τρίτη έως Παρασκευή 18.00 - 21.00, Τετάρτη 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή 12.00 - 18.00. Δευτέρα κλειστά.) ως και τις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Σχετικές ετικέτες:ΑΠΘΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδαΘεσσαλονίκηΤελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Σχετικά άρθρα