15:03 | 22/7/16
Τα "μικρά ψάρια", γλυτώνουν από τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως "τρύπα" στο σύστημα. Τι ισχύει πραγματικά με τους ελέγχους και σε ποιες περιπτώσεις έχουμε δικαιολογημένη απαλλαγή
Εκτός του νέου καθεστώτος των ελάχιστων προστίμων που φτάνουν ως τα 2000 ευρώ - σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής - για την μη έκδοση αποδείξεων, που εφαρμόζεται από την Δευτέρα 25 του μήνα έμειναν οι επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 10.000 ευρώ.Ο λόγος είναι απλός: Σε τόσο χαμηλούς τζίρους, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του και εκδίδει νόμιμα όλες τις αποδείξεις, ο ΦΠΑ, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι πιστωτικός και όχι χρεωστικός. Με έναν τυπικό λογιστή, ο ιδιοκτήτης μια τέτοιας επιχείρησης θα εισπράττει, αντί να αποδίδει έσοδα στο δημόσιο.
Ως γνωστόν, στις αρχές του χρόνου, το δημόσιο έδωσε την δυνατότητα σε περίπου 450.000 ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις να απαλλαγούν εντελώς από τον ΦΠΑ, για τουλάχιστον 2 χρόνια αν είχαν το 2014 τζίρο, κάτω από 10.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, παρέμειναν στο καθεστώς του να εισπράττουν και να αποδίδουν φόρο προστιθέμενης αξίας καθώς είχαν σταθερά πιστωτικό ΦΠΑ και άρα κέρδος από την όλη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα της απαλλαγής των επιχειρήσεων με χαμηλό τζίρο από το καθεστώς ΦΠΑ είχε θέσει από το 2013 ο θεσμός, που δίνει την μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό φορολογικών απαλλαγών και ελαφρύνσεων και της αύξησης της φορολογικής βάσης: Το ΔΝΤ!
Το σκεπτικό του, βασίζονταν στην σχέση κόστους-οφέλους μιας τέτοιας αλλαγής . Το γεγονός δηλαδή ότι εκτός από τον πιστωτικό ΦΠΑ το δημόσιο επωμίζονταν και ένα τεράστιο διαχειριστικό κόστος για την διεκπεραίωση της είσπραξης του φόρου, ενώ εγκλώβιζε και προσωπικό για ελέγχους φοροδιαφυγής και για -δειγματοληπτικούς έστω - ελέγχους φοροδιαφυγής σε μικροεπαγγελματίες.
Κατόπιν τούτων πρότειναν την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι και 25.000 ευρώ, ώστε να απεμπλακεί διοικητικό και διωκτικό προσωπικό για άλλες μεγαλύτερες υποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά τα διαφυγόντα κέρδη από την απαλλαγή αυτή, γνωστή σε όλους είναι η περίπτωση του 92χρονου καστανά στην Θεσσαλονίκη στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο οποίος συνελήφθη επειδή δεν είχε ταμειακή μηχανή με αποτέλεσμα να του κατασχέσουν και την φουφού και τα κάστανα προκαλώντας -δικαιολογημένα - έντονη κοινωνική αντίδραση. Τέτοιες περιπτώσεις απαλλάχθηκαν από καθεστώς ΦΠΑ και όχι ξενοδοχεία, καφετέριες ή εστιατόρια στην Μύκονο την Σαντορίνη ή άλλα νησιά του Αιγαίου.
Ασύδοτοι λοιπόν οι μικροεπαγγελματίες και τα μπλοκάκια; Όχι ακριβώς. Όλοι τους μπορούν να ελεγχθούν δειγματοληπτικά με βάση του τζίρους τους από χρόνο σε χρόνο. Ένας εφοριακός που θέλει να κάνει έλεγχο μπορεί να ελέγχει τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων ή πρώτων υλών και να τα αντιστοιχήσει με τις δηλώσεις για την πωλήσεις του κάθε ελεύθερου επαγγελματία Αν αυτά βρεθούν αναντίστοιχα τότε θα ο υπόχρεος θα πληρώσει πρόστιμο έστω και αν δεν πρόκειται για ΦΠΑ από αποδείξεις.
Οι κλάδοι εκτός ΦΠΑ
Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ελεγχθούν όλες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερους τζίρους οι οποίες Βρίσκονται εκτός ΦΠΑ.Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση των φροντιστηρίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τα οποία απαλλάχθηκαν μετά από μεγάλο αγώνα του ΥΠΟΙΚ για την απαλλαγή από το ΦΠΑ που είχε ήδη επιβάλλει αλλά και οι γιατροί . Ειδικά για τις υπηρεσίες υγείας που δεν μπορούν να γίνουν οι κλασικοί επιτόπιοι έλεγχοι για φοροδιαφυγή λύση θα δώσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Αν η επίσκεψη πληρώνεται με κάρτα ο Γιατρός κάθε ειδικότητας έχει εκδώσει απόδειξη θέλει δεν θέλει αφού υπάρχει μάρτυρας πληρωμής η Τράπεζα. Φτάνει βέβαια και ο πελάτης του να την ζητήσει.
Πηγή: news247
Σχετικές ετικέτες:αποδείξειςΟικονομίαφορολογίαΦΠΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων