Πρόσκληση Κουρουμπλή στην αντιπολίτευση για χαραμάδα απλής αναλογικής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πρόσκληση Κουρουμπλή στην αντιπολίτευση για χαραμάδα απλής αναλογικής

22:49 | 7/7/16

Κάλεσε τα κόμματα να μη χάσουν την ιστορική ευκαιρία. Παραδέχτηκε ότι αυτοπειθάρχησε στη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιες οι πιθανότητες προσέγγισης του ορίου των 200 βουλευτών

Ανοιχτή πρόσκληση στα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης να αφήσουν ανοιχτή έστω μια χαραμάδα για την υπερψήφιση της απλής αναλογικής απεύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του εκλογικού νόμου και τους κάλεσε να αισθανθούν την ιστορικότητα των στιγμών.

«Μην κλείνετε το δρόμο. Ας αφήσουμε μια χαραμάδα μέχρι να κλείσει η συζήτηση. Είναι ιστορικές οι στιγμές» είπε ο κ. Κουρουμπλής καλώντας όχι μόνο τα μικρότερα κόμματα αλλά ακόμη και τη ΝΔ να δώσει μια ευκαιρία στην απλή αναλογική που όπως υπογράμμισε δεν έχει δοκιμαστεί πραγματικά ποτέ στη χώρα.  «Ήρθε μια πρόταση που μπορεί να δώσει τους όρους για μεγαλύτερη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, να εμπεδωθεί η ισοδυναμία της ψήφου και να λειτουργήσει το πολίτευμα πιο δημοκρατικά» εξήγησε.

Ο κ. Κουρουμπλής που είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της διατήρησης ενός μπόνους 30 εδρών αιτιολόγησε τη στροφή του υπέρ της απλής αναλογικής παραδεχόμενος ότι υπάκουσε στην επιθυμία της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ ανδρώθηκα πολιτικά σε δημοκρατικούς χώρους. Έμαθα να αυτοπειθαρχώ στα συλλογικά όργανα. Είχα τονίσει ότι είναι προσωπικές οι απόψεις μου. Αυτή είναι η ηθική του πράγματος» σημείωσε και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα της ίδρυσής του υποστήριζε πάντα με συνέπεια την απλή αναλογική.

Εξαπέλυσε, όμως, και σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και για την αρνητική στάση της στην ψήφο των 17αρηδων θυμίζοντας ότι η συντηρητική παράταξη είχε πολεμήσει στο παρελθόν και την χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους 18άρηδες. «Τα ίδια λέγατε και για την ψήφο στα 18. Δεν έχετε αλλάξει καθόλου. Αρνείστε το δικαίωμα στα νέα παιδιά» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Πιθανότητες για προσέγγιση του ορίου των 200 βουλευτών

Το πολυπόθητο όριο των 200 βουλευτών που θα επιτρέψει την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές φαίνεται να προσεγγίζει, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως διαφάνηκε από την πρώτη ημέρα συζήτησης του εκλογικού νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η κυβερνητική πρόταση συγκεντρώνει όπως ήταν από πριν γνωστό τη στήριξη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) δηλαδή 153 βουλευτών, συν της Ένωσης Κεντρώων (9 βουλευτές) καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Ωστόσο, το γεγονός που έδειξε να γέρνει την πλάστιγγα ήταν η στροφή του ΚΚΕ το οποίο ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τα δύο βασικά άρθρα του νομοσχεδίου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την μείωση του εκλογικού ορίου ηλικίας στα 17 έτη. Αν μάλιστα ο Περισσός δώσει το πράσινο φώς για την ψήφιση και του ακροτελεύτιου άρθρου του νομοσχεδίου τότε θα είναι αρκετά πιθανό οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και αυτό γιατί στις ψήφους των παραπάνω κομμάτων δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι 18 της Χρυσής Αυγής που δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια. Με δεδομένο μάλιστα ότι την απλή αναλογική στηρίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος τότε ο στόχος έρχεται σε απόσταση αναπνοής καθώς οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν πλησιάζουν τους 197.

Το βαρόμετρο, πάντως, στην υπόθεση απλή αναλογική είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο μέχρι πρότινος έλεγε «ναι» στην κατάργηση του μπόνους αλλά τελικά ανασκεύασε λόγω εσωκομματικών πιέσεων προς την Πρόεδρο του Κόμματος, Φώφη Γεννηματά. Την στάση του ΠΑΣΟΚ εξήγησε, πάντως, ο Κώστας Σκανδαλίδης εξαπολύοντας επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ για πολιτικό καιροσκοπισμό. Αξιζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Π. Κουρουμπλής αποδέχτηκε την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για την συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει το εκλογικό σύστημα δίνοντας το σήμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει με την Χαριλάου Τρικούπη.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών