09:20 | 25/7/16
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνταγματική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός κηρύσσει σήμερα την έναρξη του διαλόγου θέλοντας να δώσει στο όλο εγχείρημα ένα μαζικό λαϊκό χαρακτήρα
Μείζον πολιτικό γεγονός αποτελεί για την κυβέρνηση η σημερινή παρουσίαση των προτάσεων – ερωτημάτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.Ο διάλογος θα έχει ορίζοντα 7μήνου και θα διεξαχθεί ακόμα και μέσω περιφερειακών και δημοτικών εκδηλώσεων ή μέσω του διαδικτύου με την θεσμική διαδικασία να ξεκινά την άνοιξη του 2017. Η ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας με μεγάλες θεσμικές τομές είναι το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου που προχωρά με το σύνθημα: «Νέο Σύνταγμα – Νέα μεταπολίτευση – Νέα Ελλάδα 2021».
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως ο διάλογος θα ξεκινήσει από το μηδέν, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο και χωρίς την πλειοψηφία να παίρνει θέση πάνω στα ζητήματα που θα τεθούν.
Οι συσκέψεις των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα για την τελική μορφή των προτάσεων της κυβέρνησης είναι συνεχείς και στόχος του πρωθυπουργού είναι ο διάλογος να ανοίξει σε όλη την κοινωνία και ιδιαιτέρως στους νέους ανθρώπους.
Για αυτό τον λόγο, άλλωστε δεν φαίνεται να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα που θα έχει χαρακτήρα επικυρωτικό του διαλόγου πριν ξεκινήσει η θεσμική διαδικασία.
Είναι σαφές πως από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να πάρουν τη «ρεβάνς» μετά την μη επίτευξη του στόχου της υπερψήφισης του εκλογικού νόμου με τα 2/3 της Βουλής υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση μένει πιστή στις εξαγγελίες της για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
«Ελιγμός» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το Μαξίμου φαίνεται να ξεπερνά τον εσωκομματικό σκόπελο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με μια «περίτεχνη ντρίπλα». Με τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» να έχουν πέσει στο τραπέζι στην κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σκέφτονται να προτείνουν ο ΠτΔ να εξακολουθεί να εκλέγεται από την Βουλή με την διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του, όμως το σώμα να μην διαλύεται, αλλά το λόγο να αναλαμβάνει ο λαός. Οι υποψήφιοι θα είναι ίδιοι με αυτούς που θα έχουν προτείνει τα κόμματα στην προηγούμενη διαδικασία.Πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη, που σε περίπτωση που υπερισχύσει αυτή η άποψη, θα περιμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουν ποια θα είναι η τοποθέτηση της Ν.Δ για αυτό το θέμα.
Τα ερωτήματα για το νέο Σύνταγμα
Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα θέσει στη δημόσια συζήτηση μια σειρά από θέματα - ερωτήματα που στην κυβέρνηση βλέπουν ότι σε αρκετά από αυτά μπορεί να υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα:
- Ο νέος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι ένα πεδίο ευρείας συζήτησης με τον πρωθυπουργό να καλεί κόμματα και πολίτες να τοποθετηθούν.- Η ενίσχυση των λαϊκών δημοψηφισμάτων, ακόμα και ακύρωσης παλαιότερων αποφάσεων.
- Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Ιεραρχίας, αλλά και του Αρχιεπισκόπου με τον οποίο ο πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις.
- Η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και αλλαγές στην άρση της ασυλίας των βουλευτών.
- Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του ρόλου του κοινοβουλίου.
- Η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του δημοσίου με βάση τα επίπεδα διοίκησης και την μεγαλύτερη διαφάνεια.
- Η προστασία των δημοσίων αγαθών μέσω της συνταγματικής κατοχύρωσης (νερό, ενέργεια κλπ).
- Κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, θέμα που έβαλε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για το εκλογικό νόμο.
- Το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού.
- Η θεσμοθέτηση αυστηρού ελέγχου στα κόμματα και τα οικονομικά τους.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής στη Βουλή που σε δεύτερο χρόνο θα καταλήξει στην τελική πρόταση.
Πηγή: news247
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων