Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Δημήτρη Μαρωνίτη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Δημήτρη Μαρωνίτη

14:14 | 12/7/16
thlipsi-gia-ton-thanato-tou-spoudeou-dimitri-maroniti

Για μεγάλη απώλεια μιλούν ακαδημαϊκοί - Μηνύματα και από τον πολιτικό κόσμο

Μεγάλη απώλεια χαρακτηρίζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης τον θάνατο μίας κορυφαίας προσωπικότητας των Γραμμάτων, του φιλόλογου, δοκιμιογράφου και μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων Δημήτρη Μαρωνίτη. Τη θλίψη του εκφράζει σε δήλωσή του και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ακαδημαϊκοί για την απώλεια του Δ. Μαρωνίτη

«Μεγάλη προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας» και «πνευματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Μαρωνίτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο έργο του εκλιπόντος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, τις οποίες και χαρακτήρισε «μεγάλες και επιτυχημένες μεταφραστικές απόπειρες».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, «ήταν απ' αυτούς τους φιλολόγους που αν και κλασικός φιλόλογος "πατούσε" και στη νεοελληνική φιλολογία» καθώς είχε γράψει και δημοσιεύσει αρκετά και για νεοέλληνες λογοτέχνες. «Είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπόρεσαν να πατήσουν τόσο στέρεα και στο έδαφος της νέας ελληνικής λογοτεχνίας και στο έδαφος της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, αλλά και στο έδαφος της νέας ελληνικής φιλολογίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.

Εξήρε δε τον ρόλο του από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, του προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας επί σειρά ετών, αλλά και του συντονιστή μιας πολύ σημαντικής σειράς για την αρχαιογνωσία και την αρχαιογλωσσία στη μέση εκπαίδευση, που, όπως είπε, «είναι γραμμένη με το πνεύμα του Μαρωνίτη» και «δίνει σε οποιονδήποτε θα ήθελε να γνωρίσει τον αρχαίο κόσμο πάρα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες με πολύ ωραίο τρόπο».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη, έναν «δάσκαλο πολλών γενεών με το προσωπικό του στυλ», εξέφρασε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

«Έχει προσφέρει πάρα πολλά και στην κλασική και στη νεοελληνική Γραμματεία [...] Ό,τι και να πούμε για την προσφορά του είναι λίγα. Όχι μόνο στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, την οποία σφράγισε με την παρουσία του, αλλά και στη γενικότερη πνευματική και επιστημονική ζωή του τόπου, καθώς και στις Τέχνες», υπογράμμισε ο κ. Μαυροσκούφης.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού

«Με θλίψη ενημερώθηκα τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου της ελληνικής γλώσσας, Δημήτρη Μαρωνίτη», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει:

«Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε σπουδαίος μελετητής της ελληνικών γραμμάτων και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Χάρη στη δουλειά του Δ.Ν. Μαρωνίτη, το έργο του Ομήρου, του Ηροδότου, αλλά και των επιφανέστερων νέων Ελλήνων λογοτεχνών έγινε προσιτό και ελκυστικό για όλους τους Έλληνες.

Πέρα από εμβληματικό πρόσωπο των ελληνικών γραμμάτων, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε ένας κοσμοπολίτης πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, αλλά και ένας ανυποχώρητος – παρά τις διώξεις που υφίστατο – υπερασπιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης δυστυχώς έφυγε· ωστόσο, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες μας αφήνει πλούσια παρακαταθήκη το έργο του να μας συντροφεύει στην Οδύσσεια, στο δρόμο προς την Ιθάκη μας.

Στην κόρη του, Εριφύλη Μαρωνίτη, και σε όλους τους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Το Ποτάμι: Μας άφησε μια πλούσια παρακαταθήκη

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει: «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας από τους μεταπολεμικούς διανοούμενους που με το έργο του σφράγισε την εποχή του και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων και στη σύνδεσή τους με την αρχαία κληρονομιά μας. Οι μεταφράσεις στα κείμενα του Ηροδότου, του Ησίοδου, του Σοφοκλή, καθώς και της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, είναι μόνο ένα μέρος του τεράστιου έργου που μας κληροδότησε, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης. δεν είχε μόνο πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, αλλά πολέμησε για τη δημοκρατία και τις ιδέες του και γι' αυτό φυλακίστηκε την περίοδο της δικτατορίας. Θερμά συλληπητήρια στους οικείους του».

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών