13:17 | 24/7/16
Οι χώρες της ΕΕ είναι "σε καλή θέση" για να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit - Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες
Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση "ενισχύει τις αβεβαιότητες" για την παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20, με το Brexit να προστίθεται στις απειλές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία.Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της G20, της Ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, που συνεδρίασαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσαν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ "είναι σε καλή θέση" ώστε να αντιμετωπίσουν "δυναμικά" τις ενδεχόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι.
Ο Σόιμπλε υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
O φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα. Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο.Πήρε δε την πρωτοβουλία να το προτείνει ο ίδιος κατά τη συνάντηση των 20 υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των τραπεζών των πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών στην Κίνα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση», και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι’ αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.
Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου μόνον η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως σέρνονται εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Νόημα θα είχε όμως κατά τους εμπειρογνώμονες μόνον εάν προσχωρούσαν όλες οι σημαντικές οικονομικά χώρες και δη οι G-20.
Σε ένα φορολογικό συμπόσιο πριν τη συνάντηση των G-20, o χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε πει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει παγκόσμια προσέγγιση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα προσπάθειες καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μίλησε για «μακρά και γελοία» ιστορία. «Δεν θα έχουμε μεγάλη επιτυχία με το πρόβλημα», είπε. Ο φόρος θα λειτουργούσε σύμφωνα με τις σημερινές ιδέες όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις συναλλαγές τραπεζικών και χρηματιστηριακών προϊόντων όπως είναι οι μετοχές και τα παράγωγα.
Σχετικές ετικέτες:ΓερμανίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕυρώπηΟικονομίαBrexit
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων