Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Ώριμη σκέψη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό (βίντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Ώριμη σκέψη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό (βίντεο)

22:54 | 14/7/16
tsipras-wrimh-skepsh-h-eklogh-proedrou-ths-dhmokratias-apeutheias-apo-ton-lao-binteo

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Πέμπτης, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το προσφυγικό, τα capital controls, την Cosco, και την εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.

Zήσαμε τις πιο κρίσιμες στιγμές μετά την δικτατορία

«Κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης η χώρα έζησε τις πιο κρίσιμες στιγμές μετά την δικτατορία. Έλλειψη ρευστότητας, ασφυξία, σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και στιγμές μεγάλης ανάτασης», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τους στόχους της. «Διαχειριζόμαστε προβλήματα και αναζητούμε λύσεις. ΟΙ αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν το μέλλον της χώρας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε το μικρότερο κακό. Έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατότητων της χώρας», είπε.

Σημείωσε ότι «το 2007 αγωνιζόμασταν για κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη ης οικονομίας και οι θέσεις εργασίας». «Είχαμε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας στην διαπραγμάτευση. Υπολογίσαμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.


Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους

Ο Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους. Γιατί είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε.«. Συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς. Περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Υπάρχουν πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε αλλά υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά».

Αστήρικτη η συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης - Είχαμε Plan B

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «η συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης είναι αστήρικτη» και πως συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. «Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17.5% του ΑΠΕ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ. ΟΙ τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Εξοικονομούμε από επιτόκια 2 δισ. ετησίως. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με επιτυχία. Είμαστε η καλύτερα προφυλαγμένη οικονομία στην ευρωζώνη», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα είναι γιατί με την ανάπτυξη δεν φτιάξαμε ανταγωνιστική οικονομία. «Προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις».


Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα, και αναρωτήθηκε: «Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης».

Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε τη χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές

Συνέχισε τα "πυρά" κατά της κυβέρνησης Σαμαρά λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση. Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δις από τα πλεονάσματα. Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. ΝΑ κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον».

Πετύχαμε συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης για τρία χρόνια

«Η συμφωνία που βάλαμε στο δημοψήφισμα ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση. Μας οδηγούσε στην ανάγκη για νέο δανεισμό. Πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια.», είπε ο πρωθυπουργός. «Κρατήσαμε τις κύριες συντάξεις. Αποφύγαμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία. Υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ. Μας ζητούσαν άμεση περικοπή, Πετύχαμε σταδιακή περικοπή. Το 2018 με την εθνική σύνταξη, θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές. Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτικής αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Όταν οι αντίπαλοί μας λένε μείωση των δαπανών εννοούν περικοπές μισθών και συντάξεων. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Ίσως γιατί δεν καταφέραμε περισσότερα. Κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα», πρόσθεσε.

Capital controls από Φεβρουάριο ζητούσε ο Διοικητής της ΤτΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη» και πως «δεν ήταν αυτή η επιλογή, επιλογή ήταν η συμφωνία. Η αβεβαιότητα κράτησε μήνες. Στο δημοψήφισμα μας υποσχεθήκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν στα cc».

Υπογράμμισε ότι Ομπάμα και Τζακ Λιού, δεν το κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με την λιτότητα. «Ο Ομπάμα είπε στην Βαρσοβία ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο. Γαλλία και Ιταλία συνέβαλλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Όταν ο Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε να τα βρούμε για Grexit, κατάλαβα το σχέδιο του αντίπαλου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για COSCO, Καραμανλή και Ρωσία

«Ο θόρυβος για την COSCO, παραμονή του ταξιδιού στην Κίνα, ήταν πολύ κακό για το τίποτα», είπε αναφερόμενος στο θέμα. «Ο Δρίτσας στην συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις. Η μετάφραση της συμφωνίας στα ελληνικά δημιουργούσε νομικά ζητήματα. Το αντιμετώπισε η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Θέλαμε ο νόμος να στέκει. Δεν υπήρξαν αλώστε αλλαγές. Το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει ένα μήνα πριν», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στον τέως πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «άνοιξε ένα μονοπάτι στις σχέσεις με την Κίνα και τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος». «Η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την δική μας στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης. Η COSCO αναβαθμίζει την επένδυσή της, επεκτείνεται στην κρουαζιέρα, την ναυπηγοεπισκευή. Επιδιώκουμε τεχνολογικό πάρκο στο Θριάσιο. Στο ίδιο επίπεδο η σχέση με την Ρωσία. Ο ρόλος της χώρας αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο. Τριμερείς Ελλάδας Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο. Τρεις φορές επίσκεψη στην Τουρκία. Η Ελλάδα αξιοποιεί τις δυνατότητες της», πρόσθεσε.


Για Ελληνικό

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «βρήκαμε ιδιωτικοποιήσεις συμφωνημένες. Ελληνικό, Αεροδρόμια. Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις». Για το Ελληνικό σημείωσε ότι το τίμημα είναι χαμηλό. Και πάει όλο στο χρέος.« Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους., είπε

Η κυβέρνηση λύνει προβλήματα - η αντιπολίτευση μόνο διαμαρτύρεται

«Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της. Λύνουμε τα προβλήματα συλλογικά. Έχουμε λύσει χρόνια προβλήματα. Προχωρήσαμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκολλήσαμε έργα με δημόσιο όφελος όπως τους 5 οδικούς άξονες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία. Συνολική στρατηγική αντίθεσης. Ο ¨Άδωνις παραμένει ακόμα στο ΛΑΟΣ. Έχουν ευθύνες για την πορεία του τόπου και από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Μητσοτάκη, ζητάνε εκλογές. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών», πρόσθεσε για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι «κάναμε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων», ενώ «οι προηγούμενοι τις μοίραζαν με το 4-4-2. Φέραμε νόμο για την δημόσια διοίκηση. ΟΙ προηγούμενοι δεν το έκαναν».

Οι 100 δόσεις λύση για να κινηθεί η αγορά

Για την κίνηση στην αγορά και το πρόβλημα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τις πρώτες μας κινήσεις ήταν οι 100 δόσεις». Πρόσθεσε ότι «για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά. Να πάνε καλά τα έσοδα ώστε να χαλαρώσει η φορολογία. Η Ελλάδα πρέπει να πιάσει τους στόχους,. Το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε. Καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα. Γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση τα οικονομίας».

Επενδύσεις και καταπολέμηση της διαφθοράς

«Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων. Πρέπει να δημιουργήσει και άλλα. Ταχύτερη δικαιοσύνη (και πραγματική δικαιοσύνη, όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα), φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές. Καταπολέμηση της διαφθοράς», είπε ο Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας ότι «δίνουμε 12 χρόνια σταθερής φορολογίας. Οι επενδυτές δεν βάζουν θέμα μισθών. Θέλουν σταθερό φορολογικό, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, χτύπημα της διαφθοράς, σοβαρή δημόσια διοίκηση. Στοχεύουμε σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο. Εκτός από τον τουρισμό και την ενέργεια, νέος τομέας επενδύσεων πρέπει α είναι η ερεύνα και η τεχνολογία».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε κάνει και σφάλματα» όπως και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει. «Οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες αλλά υπάρχει προοπτική, 10 δισ. ως το τέλος του ‘16. Δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα ως προς την παραμονή μας στην ευρωζώνη», είπε ο κ. Τσίπρας

Εκλογές το 2019

«Δεν φέρνουμε αργά τον εκλογικό νόμο. Στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση. Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς. Έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%», είπε.

Σημείωσε ότι χρειάζεται «απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση« και ότι «δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μας ενισχύει, λόγω «χαμένης» ψήφου. Έχει κόστος. Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές».

«Η κεντροαριστερά έλεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση, Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Αν δεν ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος θα πάρουμε τις 50 έδρες

«Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικοροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. «Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει. Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθείας εκλογή ΠτΔ από το λαό

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ώριμη» την σκέψη για εκλογή του ΠτΔ από τον λαό. «Να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές. Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα», πρόσθεσε. Τόνισε ότι το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. «Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική. Χρειάζεται σταθερή περίοδος κυβερνήσεων. Να κρίνεται μια κυβέρνηση για το διάστημα που έχει εκλεγεί. Αυτό το κατοχυρώνει η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Να μην πέφτει η κυβέρνηση αν δεν έχει σχηματιστεί νέα πλειοψηφία», είπε.

Για τηλεοπτικές άδειες

Κάνοντας αναφορά στις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο της διαπλοκής: πολιτικοί – ΜΜΕ – Τράπεζες». Εξήγησε ότι «οι 4 άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες. Το ΜΕGA με μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν. Ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. Θα επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος. Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος».

Για προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η προσφυγική κρίση ήταν εξ ίσου δραματική», και πως «διαχειριστήκαμε δύο μεγάλες κρίσεις παράλληλα», με ροές 6.000 και 7.000 ημερησίως. «Η αντιπολίτευση φώναζε αλλά εμείς αποφασίσαμε ότι μόνη λύση είναι η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας. Αλλιώς τα κλειστά σύνορα θα μας μετέτρεπαν σε αποθήκη ψυχών. Σωστά ζητήσαμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Πέρα από ιδεολογίες, οι ροές περιορίστηκαν. Περιορίζονται και οι επιθετικές αξιώσεις της απέναντι πλευράς».

Θα κριθούμε το φθινόπωρο του 2019 - Στόχος η ισότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί το φθινόπωρο του 2019 . «Στόχος είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Η χώρα περνάει δύσκολα και είναι άδικο κάποιοι να περνάνε ζάχαρη, έχοντάς τα κάνει πλακάκια με επίορκους δικαστικούς», τόνισε. Αναφέρθηκε στην Siemens, λέγοντας ότι «πλήρωσε σε όλες τις χώρες» αλλά «στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς»«. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Πηγή κειμένου: koutipandoras

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών