Διαψεύδει ότι μίλησε για Plan B για το προσφυγικό ο Μουζάλας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διαψεύδει ότι μίλησε για Plan B για το προσφυγικό ο Μουζάλας

19:48 | 3/8/16
diapseudei-oti-milhse-gia-plan-b-gia-to-prosfygiko-o-moyzalas

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδει την απόδοση των λεγόμενων του από τη γερμανική εφημερίδα - Τι λέει για το θέμα η γερμανική κυβέρνηση

Την απόδοση των λεγομένων του όπως αυτή έγινε από την εφημερίδα BILD διαψεύδει ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, θέλοντας έτσι να ξεκαθαρίσει ότι δε μίλησε για Plan B στο προσφυγικό μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το υπουργείο μάλιστα παραθέτει αυτούσιες τις απαντήσεις του κ.Μουζάλα στη γερμανική εφημερίδα, σε ανεπίσημη μετάφραση στα ελληνικά:

"Ερ.: Πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό; (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)

Απ.: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο.

Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Έχουμε μια ροή προσφύγων η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικές, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε έτσι κι αλλιώς στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95-97%.  Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης.

Μέχρι τώρα έχει υπάρξει οικονομική στήριξη προς την χώρα μας, έχει υπάρξει στήριξη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όμως η καίρια απάντηση είναι η κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αναλογία. Δεν γίνεται όλο το προσφυγικό βάρος να το επωμίζονται τρεις-τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορα τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν.

Πλέον όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και όλοι ξέρουμε τις προτεινόμενες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από την χώρα τους γιατί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Να τερματιστεί ο πόλεμος είναι το βασικό ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και άλλες γειτονικές  να μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους με βάση την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων. Το ίδιο να συμβεί  κι από την Ελλάδα ώστε να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία.

Ερ.: Πρέπει η ΕΕ να επισπεύσει την υποστήριξη της Ελλάδας με προσωπικό στα νησιά; (με αφορμή το σημερινό μας δημοσίευμα ότι δεν έχει αποσταλεί στη χώρα μας ικανός αριθμός ειδικών)

Απ.: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν δικών μας επίμονων αιτημάτων μας ενίσχυσε με προσωπικό το οποίο σχετίζεται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο αριθμός που ζητήσαμε είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που ενέκριναν κι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν έρθει είναι μικρότερος από τον αριθμό που έχουν εγκρίνει για να έρθουν εδώ και να συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Συνεχίζουμε να ζητάμε την ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών με υπαλλήλους της Ε.Ε. τονίζοντας πάντοτε την σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει οι άνθρωποι που έχουν έρθει μέχρι σήμερα."

Είναι σαφές πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία να αυξηθούν εκ νέου οι ροές, ενώ επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ δεν έχει στείλει το προσωπικό που υποσχέθηκε για την υποστήριξη των δομών διαχείρισης του προσφυγικού στα νησιά.

Τι λένε για το θέμα οι Γερμανοί

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία με την Τουρκία και θεωρούν ότι η Τουρκία συνεχίζει να την εφαρμόζει», δήλωσε η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπάρχει ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Άγκυρα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εάν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας ως τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά τού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ επισήμανε ότι η συμφωνία επί της αρχής λειτουργεί, όπως λειτουργεί και η ισορροπία συμφερόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική δεν εξαντλείται στο να κλείσει μια συμφωνία με την Τουρκία, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη ιδεών και συγκεκριμένων υλοποιημένων μέτρων, με στόχο την καλύτερη από ό,τι ως τώρα φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως δίδαγμα από τις εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος ανέφερε «την ενίσχυση της FRONTEX, την πρόταση να δημιουργηθεί από την FRONTEX μια πραγματική πολυθενική ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων». Μια τέτοια υπηρεσία, όπως είπε, μπορεί, ειδικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα από όπου ήρθαν οι περισσότεροι πρόσφυγες, να βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα, «κατά τρόπο ο οποίος συνάδει με τις αξίες μας και τα πολιτικά μας συμφέροντα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σοβαρά λαμβάνει το Βερολίνο υπόψη του τις τουρκικές απειλές, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα κάνουν καλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία, αν και θα μπορούσαν να την εφαρμόσουν και καλύτερα, καθώς σε διάφορα σημεία δεν υπάρχει 100% εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, σημείωσε ότι «δεν είναι καλή ιδέα να βάζουμε υπερβολικό συναισθηματισμό ή πολιτικοποίηση» και υπενθύμισε ότι η σχετική συμφωνία με την ΕΕ υπάρχει από το 2013 και δεν εφευρέθηκε λόγω της συμφωνίας για τους πρόσφυγες. «Κάναμε καλά που μέχρι τώρα την εφαρμόζαμε βήμα-βήμα μέχρι να εφαρμοστούν και οι 72 προβλεπόμενοι όροι. Τώρα έχουμε φθάσει στο σημείο 67 και πρέπει να δούμε εάν θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες όσο πιο γρήγορα γίνεται να ολοκληρώσουμε και τους υπόλοιπους πέντε», προσέθεσε ο κ. Σέφερ και ανέφερε ότι για αυτό γίνεται σειρά επαφών μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο, όπου αυτό επιθυμείται και είναι απαραίτητο.

Οι ελληνικές αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά από την Τουρκία προκειμένου να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουν όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα κατά τρόπο ο οποίος συνάδει με τις αξίες μας, δήλωσε εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα υλοποιεί τις δικές της υποχρεώσεις σε σχέση με το προσφυγικό, ο κ. Σέφερ δήλωσε: «Ακριβώς επειδή η εισροή από την Τουρκία αιτούντων άσυλο έχει κατά βάση σταματήσει, οι ελληνικές αρχές έχουν πάρει μια απολύτως απαραίτητη ανάσα -με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διμερώς της Γερμανίας- ώστε να οργανωθούν οι ίδιοι για να συντονίσουν τις διαδικασίες και να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και από τη Συρία οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα -κάποια ΜΜΕ μιλούν για περίπου 50.000- κατά τρόπο που να συνάδει με τις αξίες, τις αντιλήψεις και τους κανόνες μας, αλλά και να επεξεργαστούν τις αιτήσεις ασύλου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών