Επιμένουν στο Μαξίμου: Εκλογές το φθινόπωρο του 2019 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Επιμένουν στο Μαξίμου: Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

09:21 | 12/8/16
epimenoyn-sto-maksimoy-ekloges-to-fthinopwro-toy-2019

Γιατί και με ποια επιχειρήματα στην κυβέρνηση ξορκίζουν όλα τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες

Μπορεί ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας σήμερα στο γραφείο του να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όμως στο Μαξίμου έχουν ακόμα ένα "μέτωπο" να αντιμετωπίσουν. Δεν βλέπουν με "καλό μάτι" την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να "βάλει και πάλι από το παράθυρο" όπως υποστηρίζουν, στην πολιτική συζήτηση το ενδεχομένο πρόωρων εκλογών προκαλώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας που δεν βοηθά καθόλου το κυβερνητικό έργο.

Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν σκόπιμη κάθε ενέργεια της ΝΔ να ζητά εκλογές και εκτιμούν πως σε μεγάλο βαθμό η γαλάζια παράταξη έχει "εγκλωβιστεί" σε αυτή τη συζήτηση που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή τον περασμένο Απρίλιο. "Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας" εξακολουθούν να τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν μια προσπάθεια που γίνεται από την ΝΔ μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως οι προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις προσωπικού καθαριότητας στα νοσοκομεία, η μετάθεση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, οι ανακοινώσεις για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ, αλλά και η κινητοποίηση για την ΔΕΘ και το νέο πλαίσιο εξαγγελιών του πρωθυπουργού, να ερμηνευτούν ως κινήσεις προεκλογικής τακτικής.

Είναι σαφές πως από την πλευρά της αντιπολίτευσης "ποντάρουν" σε μια αρνητική πορεία των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινά σε λίγες ημέρες, καθώς και στα έσοδα του Αυγούστου, τα οποία αν εμφανιστούν μειωμένα ενδεχομένως να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε νέα μέτρα. Αυτό το γεγονός, πέρα από τα σενάρια για ενεργοποίηση του κόφτη, θα προκαλέσει ένα νέο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας το βάρος του οποίου δεν θα μπορέσει να αντέξει το Μαξίμου.

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί του αντίπαλου στρατοπέδου είναι ήδη γνωστοί στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου που θεωρούν, όμως ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της και εξακολουθούν να οριοθετούν τις επόμενες εκλογές το 2019.

Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν πως με την επιτυχή και γρήγορη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να δώσει έμφαση σε σημαντικά κομμάτια του παράλληλου προγράμματος και σε συνδυασμό με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ανασχηματισμό που θα πραγματοποιήσει, να αλλάξει το κλίμα και να αναστρέψει ακόμα και μέσα στο 2017 τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ.

Νέα ώθηση ευελπιστεί να αποκτήσει η κυβέρνηση και με την ουσιαστική συζήτηση που επιθυμεί να ξεκινήσει πριν από το χειμώνα για το θέμα του χρέους.

Παράλληλα, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, οι ταμειακές ροές μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προκαλέσει κάποια ανησυχία με δεδομένο ότι τα έσοδα του Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τους στόχους.

Η διαμάχη σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είχε "φουντώσει" από την επιλογή της κυβέρνησης να επιμείνει στην ψήφιση της απλής αναλογικής με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί το Μαξίμου πως "δρα εκ του πονηρού". Εκείνη την περίοδο από την Ηρώδου Αττικού απαντούσαν πως "η ΝΔ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις - ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά - συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια".

Ως απάντηση σε όλα τα εκλογικά σενάρια κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν και την Συνταγματική μεταρρύθμιση. Όλο το εγχείρημα για το Μαξίμου φαίνεται να είναι ένα στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ολοκληρώσει και υπενθυμίζουν πως ο διάλογος που θα αρχίσει θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη προκειμένου να ξεκινήσουν θεσμικά στη Βουλή οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών