22:04 | 25/8/16
Τα πρώτα 105 χλμ. της Ιόνιας οδού αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία ώς το τέλος του χρόνου, μετά την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων σε σημεία του νέου αυτοκινητόδρομου, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα του 2009
Με τις τελευταίες απαλλοτριώσεις καλύπτονται «τρύπες» στα εργοτάξια κοντά στην Αμφιλοχία, στο Κομπότι Αρτας, στον Ζηρό Πρέβεζας και στην περιοχή της Δωδώνης, που καθυστερούν τα ήδη έτοιμα τμήματα των 75 χλμ. από τον Κουβαρά ώς τον κόμβο Αμφιλοχίας και των 30 χλμ. από τη Φιλιππιάδα ώς το στρατόπεδο Παπαγεωργίου κοντά στα Γιάννενα.Τα υπόλοιπα 90 χλμ., που θα ενώσουν το Αντίρριο με την Εγνατία οδό, προβλέπεται να ολοκληρωθούν τμηματικά μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.
Με τέσσερις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εξασφαλίστηκαν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να παραδώσουν τα ακίνητά τους για να ξεμπλοκάρουν τα έργα.
Με βάση τις συμβάσεις του 2007, οι απαλλοτριώσεις έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει τσουχτερές αποζημιώσεις.
Με τις συμπληρωματικές συμβάσεις, που επικυρώθηκαν από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2013, οι εργολάβοι εξασφάλισαν 700 εκατ. ευρώ για χώρους που δεν είχαν παραδοθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Οι απαλλοτριώσεις, λόγω της έλλειψης κτηματολογίου αλλά και των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων από τα δικαστήρια, αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» όλων των έργων.
Μεγάλη συμβολή έχει και η γραφειοκρατία, που είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ιόνια οδό, όπου στη ζώνη των έργων εμπίπτουν περίπου 1.700 ιδιοκτησίες, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε ζώνες όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές αξίες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση στον οικισμό Στάνου Αμφιλοχίας: Η κοινή υπουργική απόφαση για να ξεκινήσει η απαλλοτρίωση των ακινήτων είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2008, αλλά η κτηματογράφηση έγινε τον Απρίλιο του 2011, ενώ χρειάστηκαν αλλά τέσσερα χρόνια για να οριστικοποιηθούν οι θιγόμενες ιδιοκτησίες!
Τον Απρίλιο του 2015 ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τα ακίνητα στον Ζηρό Πρέβεζας και στο Κομπότι Αρτας, που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2008.
Στην περίπτωση των ακινήτων στον οικισμό Αγίου Δημητρίου Δωδώνης, η διαδικασία άρχισε μόλις τον Ιούλιο του 2014, με καθυστέρηση έξι χρόνων!
Σχετικές ετικέτες:Δυτική ΕλλάδαΕλλάδαΙόνια Οδός
Σχετικά άρθρα