15:13 | 28/8/16
Μπαράζ δονήσεων μικρής ισχύος στο Ιόνιο
Τα νησιά του Ιονίου και ο θαλάσσιος χώρος της Δυτικής Ελλάδας τις τελευταίες δεκατέσσερις ώρες χορεύουν με τα ρίχτερ.
Ενδεικτικό της έντονης σεισμικότητας – χαμηλής έως μέτριας ωστόσο ιχθύος – που υπάρχει στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Κατάκολο.
Ειδικότερα χθες λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι σεισμική δόνηση μεγέθους 3,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή στο Κατάκολο κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 10 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχία.
Εξ’ άλλου από προχθες το απόγευμα που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση μεγέθους 3.3. βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα Δυτικά του Πύργου, μέχρι χθες το πρωί καταγράφηκαν 9 σεισμικές δονήσεις. Η τελευταία στο Θαλάσσιο χώρο της Ιθάκης και ήταν μεγέθους 3.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι περισσότερες από αυτές είχαν επίκεντρο στο Ιόνιο ενώ καταγράφηκαν και δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο του Πατραϊκού.
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς οι δονήσεις αυτές δεν συνδέονται με τον ισχυρό σεισμό της Ιταλίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 281 άνθρωποι.
«Φορτώνουν» τα ρήγματα
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον realfm, απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει, να ενεργοποιήσει ρήγματα στο ελλαδικό χώρο» απάντησε: «Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα.»
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσελέντης εμφανίζεται σχεδόν σίγουρος για μεγάλο σεισμό στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα η περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί».
Και συμπλήρωσε: «Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα και να μάθουν, όπως έλεγε ο καθηγητής Δρακόπουλος “όχι να ζούμε με τον σεισμό αλλά να τον εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η πολιτεία Γι’ αυτό το λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού διευκρίνισε ότι: «Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία (...), άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν». Και πρόσθεσε: «Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».
Πηγή: patrisnews.com
Σχετικές ετικέτες:Δυτική ΕλλάδαΕλλάδαΗλείαΚατάκολοΠελοπόννησοςσεισμός
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων