19:18 | 31/8/16
Μικροαλλαγές που θα επιτρέψουν να γίνει αποδεκτός ο "ακατάσχετος" λογαριασμός για τις επιχειρήσεις από τους δανειστές στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών
Το θέμα της επέκτασης των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα τέθηκε σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε,, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στην οποία συμμετείχαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, όσο και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου.Κοινή εκτίμηση όσων συμμετείχαν στην σύσκεψη ήταν ότι το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που μπλοκάρει μεταξύ άλλων και την κατάθεση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα βρίσκεται σε «καλό δρόμο»
Κατά την σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του ύψους του ακατάσχετου ποσού σε αυτόν τον ειδικό τύπου λογαριασμού ανάλογα μα το τζίρο κάθε κατηγορίας επιχειρήσεων.
Στόχος είναι ο λογαριασμός ως γενική ιδέα να πάρει την έγκριση των δανειστών. Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται να δεχθούν ότι με αφορμή την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος θα δημιουργηθεί ένας λογαριασμός για κάθε επιχείρηση τα χρήματα του οποίου θα προέρχονται αποκλειστικά από ηλεκτρονική τραπεζική και δεν θα μπορούν να κατασχεθούν ούτε από κάποια τράπεζα αλλά ούτε και το δημόσιο.
Η αντιπρόταση είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση στο ποσοστό των χρημάτων που θα είναι ακατάσχετα σε κάθε τέτοιο λογαριασμό ανάλογα με την κατηγορία και το είδος τη επιχείρησης ώστε να μην υπάρχουν από την πλευρά των δανειστών επιχειρήματα ότι κάτι τέτοιο δίνει ευκαιρίες για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή.
Η ΕΣΕΕ έβαλε ξανά στο τραπέζι την δική της πρόταση που θέλει την δημιουργία ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και προμηθευτές.
Σε αυτόν τον λογαριασμό δεν θα μπορούν να γίνουν, στο σύνολό του ή σε ένα ποσοστό (π.χ. 80%) κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας όμως την ομαλή ροή εσόδων από νέες οφειλές.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε και ειδική μελέτη της ΕΣΕΕ σύμφωνα με την οποία η καθιέρωση αυτού του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα των εκατό δόσεων, με τον εμπορικό κόσμο να ζητά δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής τους προηγούμενους μήνες, ή εξαιτίας λαθών. Η ΕΣΕΕ ζητά τη δημιουργία μιας επιτροπής στα πρότυπα της αντίστοιχης του ΟΑΕΕ, προκειμένου να επανεξετάζει τις περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας έχασαν τη ρύθμιση.
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηκυβέρνησηΟικονομίαΣΥΡΙΖΑΤρύφων Αλεξιάδηςυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα