14:26 | 7/8/16
Πτώση της τάξεως του 80% τα τελευταία χρόνια της κρίσης
Καθίζηση έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Αμαλιάδα και οι εμπλεκόμενοι μιλούν πλέον για πανωλεθρία, αφού βλέπουν την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών… με το κιάλι…
Η ανέγερση νέων οικοδομών σημείωσε κατακόρυφη πτώση όταν μετά το 2010, οπότε και ξεκίνησε η οικονομική κρίση, και δικαιολογημένα όλοι μιλούν για ‘βουτιά’ σε αβαθή ύδατα, αφού ο κλάδος των μηχανικών δεν λέει από τότε να βγει στην επιφάνεια.
Η εκτίμηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια η πτώση έχει αγγίξει το 80% και οι νέες άδειες οικοδομής εκδίδονται με το σταγονόμετρο και αυτές δεν αφορούν ιδιωτικές κατασκευές, αφού ουδείς έχει ρευστό, ούτε φυσικά μπορεί να πάρει δάνειο.
Ημιτελείς κατασκευές
Αρκετές κατασκευές έχουν μείνει ημιτελείς, ενώ όσοι μηχανικοί είχαν προχωρήσει στην ανέγερση πολυκατοικιών την περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, έμειναν με τα διαμερίσματα στο χέρι, αφού ήταν καθολικό το πάγωμα στην αγορά κατοικίας.
«Η πτώση στην οικοδομή είναι μεγάλη. Εμείς είμαστε μεγάλο γραφείο και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς έχουμε εκδώσει μόλις δύο άδειες για ανέγερση κατοικίας! Η πτώση από το 2010 έχει αγγίξει το 80%» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου διπλωματούχων μηχανικών περιφέρειας Αμαλιάδας κ. Μάρκος Μανωλόπουλος.
Γραφειοκρατία
Εκτός από την οικονομική κρίση, οι μηχανικοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών, με τη νομοθεσία να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αντί να μελετούν σχέδια και να σχεδιάζουν, αναγκάζονται να αφιερώνουν το χρόνο τους για την ερμηνεία νέων διατάξεων. Οι μηχανικοί τα τελευταία χρόνια ασχολούνται περισσότερο με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με τοπογραφικά για συμβόλαια, την έκδοση βεβαιώσεων και ενεργειακών πιστοποιητικών.
Στήριγμα κατά κάποιο τρόπο για τους μηχανικούς αυτή την περίοδο είναι ο τουριστικός κλάδος και ο κλάδος μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αφού είναι οι μόνες περιπτώσεις που εμπλέκονται σε αυτή τη φάση με τα κατασκευαστικά (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανακαινίσεις ξενοδοχείων, μεταποιητικές μονάδες), με ότι χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Οι ελάχιστοι ιδιώτες που παίρνουν την απόφαση να προχωρήσουν σε κατασκευή κατοικίας, στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να αγοράσουν υλικά σε υψηλές τιμές, αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερη πτώση, αν και έχουν τη δυνατότητα να παζαρέψουν με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, αυτοί που την ‘πληρώνουν’ είναι οι μηχανικοί, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ρίξουν κατά πολύ τις τιμές, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν δουλειές.
Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα και δεν αισιοδοξούν για άμεση ανάκαμψη του κλάδου και οι νέες κατασκευές μάλλον θα περιμένουν πολύ ακόμη…
Πηγή: patrisnews.com
Σχετικά άρθρα