Πολιτική κόντρα για την τραγωδία της Αίγινας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πολιτική κόντρα για την τραγωδία της Αίγινας

09:57 | 19/8/16
politiki-kontra-gia-tin-tragodia-tis-eginas

«Μποφόρ» ανακοινώσεων ενώ σήμερα απολογείται ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου

Με την οδύνη να κορυφώνεται στις κηδείες του καπετάνιου του τουριστικού σκάφους χθες και του 44χρονου και της 5χρονης κόρης του σήμερα, το ανεξήγητο δυστύχημα της Αίγινας μεταφέρεται στο πολιτικό πεδίο. Ο 77χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου αναμένεται σήμερα να απολογηθεί αν και μετά την αποχώρηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου από την υπεράσπισή του δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο νέος του συνήγορος να ζητήσει αναβολή για να ενημερωθεί.

Με το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης να παραμένει σε εξέλιξη, η τραγωδία πήρε χθες πολιτικές διαστάσεις με την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα για την τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα περί εμπειρίας του 77χρονου.

«Εύλογες απορίες προξενεί η θεσμικά ανεπίτρεπτη δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα σχετικά με το τραγικό ναυτικό ατύχημα στην Αίγινα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του. «Έστω με αφορμή το τραγικό συμβάν ο αρμόδιος υπουργός θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών. Αντί αυτού και ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος  του κατηγορουμένου. Γιατί άραγε;« καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών των επιβαινόντων στο σκάφος που σκόρπισε το θάνατο στην Αίγινα ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ενώ σημειώνει ότι πρέπει «να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη» καθώς «οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια».

Αναλυτικά η ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού: «Δύο μέρες μετά το «έγκλημα στην Αίγινα» τα ερωτήματα, αντί να λιγοστεύουν πληθαίνουν. Συνοδεύονται μάλιστα από οργιώδεις φημολογίες για το ποιος ήταν ο καπετάνιος και ποιοι οι συνεπιβάτες του. Μια είναι η λύση για να μάθουμε την αλήθεια: Η εισαγγελία πρέπει να διατάξει τώρα την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών όσων προσώπων δηλώνουν ότι ήταν πάνω στο σκάφος και βεβαίως του 77χρονου που δηλώνει ότι ήταν ο χειριστής. Για να σταματήσουν οι ψίθυροι, για να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι οικογένειες των θυμάτων πρωτίστως, αλλά και όλη η κοινωνία, δικαιούνται να μάθουν τι πραγματικά συνέβη και ποιοι ευθύνονται γι' αυτήν την τραγωδία. Οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια».

Την ίδια ώρα κάποιες αναφορές στο διαδίκτυο που ενέπλεκαν τα ονόματα του  Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη στο τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία μίλησε για κακοήθεις και απελπισμένους συκοφάντες.

Στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη αναφέρει: «Κακοήθεις ούτως ή άλλως. Απελπισμένοι γιατί κάθε σχέδιο αποδόμησης της κυβέρνησης ναυαγεί εξακολουθητικά. «Ανακάλυψαν» σήμερα στους επιβαίνοντες στο φονικό ταχύπλοο και στην παρέα του κατηγορούμενου, τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα. Αφού το δυστύχημα έγινε στην Αίγινα και δύο εκ των τριών υπουργών έχουν σπίτι στην Αίγινα, άρα αυτοί προκάλεσαν το δυστύχημα. Η τραγωδία όμως δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε ψεύδη. Για τους συκοφάντες αυτή τη φορά ζητήθηκε από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο άμεσος εντοπισμός τους, προκειμένου να υποστούν τις συνέπειες».

Την οργή του εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και για αναρτήσεις των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου στο Twitter οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρό τους τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα.

«Η λάσπη και η εμπάθεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούριο. Σε όλα όμως υπάρχει ένα όριο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Μετά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για την τραγωδία στην Αίγινα, σήμερα είδαν το φως και άθλιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιογράφων, όπως ο Α. Πορτοσάλτε και ο Μπ. Παπαπαναγιώτου, για να μας αποδείξουν ότι το βαρέλι της συκοφαντίας δεν έχει πάτο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απολογείται ο 77χρονος

Η απολογία του χειριστή του ταχύπλοου, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα αν και μεσολάβησε η παραίτηση του συνηγόρου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, αναμένεται να ρίξει φως στο δυστύχημα της Αίγινας, για το οποίο τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και αναπάντητα.

Πολλά σημεία στην εξέλιξη του περιστατικού προκαλούν από απορίες έως διάφορες θεωρίες, όπως το γιατί δεν συνελήφθη αμέσως ο ιδιοκτήτης, ο χειριστής ή όποιος επέβαινε στο μοιραίο ταχύπλοο αλλά η σύλληψη έγινε αργότερα στο σπίτι του Θρασύβουλου Λυκουρέζου.

Ερωτήματα προκάλεσε κι η αποχώρηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου από την υπεράσπιση του 77χρονου ξαδέλφου του, αν και ο ίδιος μίλησε για κώλυμα που οφείλεται στη συγγένειά τους,.

Αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο, στις διάφορες εικασίες και σενάρια έβαλε τέλος το Λιμενικό ανακοινώνοντας χθες- σχεδόν τρεις ημέρες μετά την τραγωδία- τα ονόματά τους και τις ηλικίες τους.

«Από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία, προκύπτει ότι στο ταχύπλοο σκάφος «ΝΤΟΥΕΝΤΕ» Τ. Αίγινας 171 επέβαιναν τα κάτωθι 4 άτομα», σημειώνει το Λιμενικό:

Λυκουρέζος Θρασύβουλος, ετών 77
Βενετσιάνος Επαμεινώνδας - Παύλος, ετών 83
Βενετσιάνου Ευθυμία, ετών 80
Καρακάση Θεοδότη, ετών 65

Όπως σημειώνεται, «ο Λυκουρέζος Θρασύβουλος ως κυβερνήτης του σκάφους, παραπέμφθηκε από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή με τις κατηγορίες της παράβασης των άρθρων 94, 302, 310 και 278  του Π.Κ., ήτοι συρρέον ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη, καθώς και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και πήρε αναβολή προκειμένου απολογηθεί αύριο ενώπιον της αρμόδιας ανακριτικής Αρχής».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών