Προ ημερησίας για την Παιδεία θα ζητήσει η κυβερνητική πλειοψηφία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Προ ημερησίας για την Παιδεία θα ζητήσει η κυβερνητική πλειοψηφία

12:23 | 1/8/16

Επίθεση από Γεροβασίλη στο ΠΑΣΟΚ ότι αγνόησε τη θετική γνωμοδότηση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία, συμπλέοντας με τη ΝΔ

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή θα ζητήσει η κυβερνητική πλειοψηφία αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι αγνόησε τη θετική γνωμοδότηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία, με στόχο να κάνει αντιπολίτευση στο Νίκο Φίλη.

Το Μαξίμου κατηγορεί συνεπώς τη Χαριλάου Τρικούπη για σύμπλευση με νεοφιλελεύθερες λογικές της ΝΔ και κλείνει το μάτι στους “προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες και εκπαιδευτικούς” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ.Γεροβασίλη.

Από τη στιγμή άλλωστε που με τον εκλογικό νόμο κατέστη σαφές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επέλεξε και λόγω Βενιζέλου να μην κάνει τελικά ένα βήμα συναίνεσης με την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνέπλευσε με ΝΔ- Ποτάμι και κατά την ψηφοφορία για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, στο Μαξίμου έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια προσέγγισης με τη Χαριλάου Τρικούπη και έχουν υιοθετήσει μία πιο επιθετική τακτική, με στόχο την απορρόφηση όλων των δυνάμεων της κοινωνικής βάσης της κεντροαριστεράς.

Αφορμή για την επίθεση της κ.Γεροβασίλη στο ΠΑΣΟΚ στάθηκε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποιο αναφέρει ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, άλλαξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ομολογώντας παράλληλα την επιθυμία του να «ρίξει» τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος με ανακοίνωσή του εμφανιζόταν να ζητά την απόσυρση της προωθούμενης ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας, με την οποία επανέρχεται η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας.

Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «φιλεργοδοτική ανακοίνωση», με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Κουρουτό, και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ να πραγματοποιούν συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και τον Πάρη Βεντήρη, ζητώντας εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης, καθώς πριν από μερικές βδομάδες, σε συνάντηση του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με τον Τομέα Παιδείας του κόμματος, είχε εκφραστεί διαφορετική άποψη σχετικά με τα αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε ήταν διαφορετική από αυτήν που είχε συντάξει ο Δ. Κωνσταντόπουλος, με τον Π. Βεντήρη να αναλαμβάνει την «πατρότητά» της λέγοντας:

«Εγώ έφτιαξα την ανακοίνωση με το Κόμμα. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση, αλλά δεν θέλουμε να την υποστηρίξουμε, διότι έτσι θα στηρίξουμε τον Φίλη, ο οποίος πρέπει να φύγει!».
Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ ότι στην προσπάθειά του να προωθήσει τα εργασιακά ζητήματα του κλάδου στηρίζει τον υπουργό Παιδείας.

Κύκλοι της ΟΙΕΛΕ παρομοιάζουν το ΠΑΣΟΚ με «νεοφιλελεύθερη ουρά της Ν.Δ.», κάνοντας λόγο για διχασμό εντός του κόμματος, ισχυρισμός ο οποίος έχει βάση εάν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ, που στην πλειονότητά της προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η ΟΙΕΛΕ και χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα περιμένουμε να δούμε με πράξεις στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον ή αν έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από τον κόσμο της εργασίας, συντασσόμενο με τις πιο ακραίες, νεοφιλελεύθερες απόψεις των εργοδοτών, απόψεις που σήμερα καταδικάζονται από το σύνολο της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ.

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για «παρηκμασμένο δικομματισμό» που λειτουργεί ως «χορηγός των σχολαρχών» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να διασφαλισθεί εκπαιδευτική ισότητα για τους μαθητές και αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

«Με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση κατοχυρώνονται στοιχειώδη δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα οποία απορρέουν από το Σύνταγμα και είχαν αναγνωρισθεί από το 1977, από την τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με υπουργό Παιδείας τον Γ. Ράλλη, μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Τα δικαιώματα αυτά, που κατοχύρωναν την αξιοπιστία του ιδιωτικού σχολείου, καταργήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο, χωρίς να το έχει ζητήσει ρητά η τρόικα», υποστηρίζει ο κ.Φίλης.

“Το σημερινό δημοσίευμα της ΕΦ. ΣΥΝ. που αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης για την Παιδεία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά”, δήλωσε η κ.Γεροβασίλη, καλώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει ξεκάθαρα:

·Ήταν θετικός ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης όπως αναφέρει το δημοσίευμα;

·Αγνοήθηκε η θέση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να ασκηθεί «βρέξει- χιονίσει» αντιπολίτευση με στόχο και τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας;

“Οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και εκπαιδευτικοί δικαιούνται απαντήσεις”, τόνισε η κ.Γεροβασίλη καταλήγοντας:

“Όλα αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία που θα ζητήσει η πλειοψηφία της Βουλής αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο. Και εκεί δε θα χωρούν μισόλογα.”

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών