Πύργος και Αμαλιάδα αναλαμβάνουν δράση για τα αδέσποτα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πύργος και Αμαλιάδα αναλαμβάνουν δράση για τα αδέσποτα

11:10 | 11/8/16
pyrgos-kai-amaliada-analambanoun-drash-gia-ta-adespota

Δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων αναλαμβάνουν οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας

Το πρόβλημα πλέον έχει οξυνθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξει από κοινού κινητοποίηση σε ότι αφορά τις υποδομές. Πάντως και οι δύο δήμοι εξετάζουν το πως μπορούν να προχωρήσουν με τη στήριξη μέσα από κοινοτικούς πόρους.

Σύσκεψη χθες στο Λάτσειο - Εξέτασαν λύσεις για τα αδέσποτα

Οι δυνατότητες παρέμβασης μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των αδέσποτων ζώων, που έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας στο Δήμο Πύργου, εξετάστηκαν χθες στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Β. Σειντή και τη συμμετοχή Φιλοζωικών οργανώσεων της πόλης, του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Ο κ. Σειντής, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, χαρακτηρίζοντας το θέμα των αδέσποτων ζώων ως «φλέγον» που πολύ σύντομα θα πρέπει να λυθεί και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις ώστε η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος να είναι συνολική.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Βαγγέλης Παπαγεωργίου, υπενθύμισε τις κινήσεις των επιστημονικών φορέων της πόλης προ τριμήνου, όπου και επισκέφθηκαν για το σοβαρό αυτό θέμα τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος και πρόσθεσε ότι για την τύχη των αδέσποτων ζώων απαιτούνται συλλογικές κινήσεις.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τα πιο αδύναμα πλάσματα είναι δείγμα του πολιτισμού που μας διέπει και ειδικά στην περιοχή μας, δε μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ποιότητα του πολιτισμού μας.

«Είμαστε εδώ για να δούμε τι νομοθετικό πλαίσιο ισχύει, τι δυνατότητες προβλέπει το οπλοστάσιο το νομικό της χώρας αλλά και τι δυνατότητες οικονομικές και τεχνικές υπάρχουν προκειμένου να μπορέσουμε να απαλύνουμε λίγο τις συνέπειες του προβλήματος αυτού.

Ήδη στις κοινές μας αυτές προσπάθειες με τον Ιατρικό Σύλλογο έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές και με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής, έχουμε από κοινού υποδείξει κάποιους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και νομικής διευθέτησης του, και θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα γίνουν εν τέλει αποδεκτά και θα οδηγηθούμε σε κάποιες λύσεις ώστε τα ζώα αυτά να τύχουν εκείνων των συνθηκών διαβίωσης που πρέπει να έχουν αλλά και οι συμπολίτες μας να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης».

Δήμος Ήλιδας: Προχωρά η διαδικασία χρηματοδότησης της οριστικής λύσης του προβλήματος για τα αδέσποτα

Ο Δήμος Ήλιδας -κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4039/2012-, μέχρι σήμερα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, για την επίλυση του θέματος των αδέσποτων ζώων και συγκεκριμένα για την περισυλλογή, τη φροντίδα, την περίθαλψη και ότι άλλο απαιτείται.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Επαμεινώνδας Παναγιωτόπουλος, ήδη, ο Δήμος Ήλιδας έχει αρχίσει την διαδικασία για τη λήψη χρηματοδότησης, για την οριστική και ουσιαστική επίλυση του όλου ζητήματος εντός ορίων του. «Όμως το πρόβλημα αυτό διογκώνεται και καθίσταται κοινωνικό, διότι αρκετοί συμπολίτες μας, ενδεχομένως και παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε επειδή γνωρίζουν ότι στο Δήμο Ήλιδας γίνεται μια προσπάθεια προς αντιμετώπιση του θέματος, είτε γιατί αδυνατούν να τα φροντίζουν οι ίδιοι, είτε διότι πολλαπλασιάζονται τα οικόσιτα και δεσποζόμενα ζώα τους και γενικά για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, τα εγκαταλείπουν σε διάφορα σημεία εντός και εκτός Αμαλιάδας, ώστε να καταστούν αδέσποτα. Ο Ν. 4039/2012 επιβάλλει υποχρεώσεις τόσο για τους φορείς, όσο και για τους κατόχους και ιδιοκτήτες ζώων, μεταξύ των οποίων είναι η φροντίδα τους ώστε να ζουν σε κατάλληλες συνθήκες, η ηλεκτρονική σήμανση τους (τσιπ) ώστε να καθίστανται γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους κλπ.

Γι' αυτούς τους λόγους και για να μην επιτείνεται το πρόβλημα, καλούνται οι κάτοχοι και οι ιδιοκτήτες οικόσιτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, να προβούν σε ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους, στην προβλεπόμενη στείρωση, όπως επίσης και να μην εγκαταλείπουν τα ζώα ανεξέλεγκτα. Διαφορετικά είναι πιθανόν σε ενδεχόμενο έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές να επιβληθούν κυρώσεις, υψηλά πρόστιμα κλπ.».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών