Σε ανοιχτή γραμμή Τσίπρας – Λεβέντης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σε ανοιχτή γραμμή Τσίπρας – Λεβέντης

09:54 | 1/8/16
se-anoixth-grammh-tsipras-levenths

Διαβάστε στο ρεπορτάζ τι συζήτησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός με τον Βασίλη Λεβέντη και για πότε προγραμματίζεται το ραντεβού των δυο πολιτικών αρχηγών

Με προσεκτικές κινήσεις θα προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου όλο τον Αύγουστο θέλοντας να «ζυγίσει» αντιδράσεις από το εξωτερικό στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, να βάλει στο προσκήνιο την συνταγματική αναθεώρηση, να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, να προετοιμάσει την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και να βολιδοσκοπήσει τις νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή.

Σε σχέση με το τελευταίο όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Βασίλη Λεβέντη, του οποίου η συνεχής στήριξη προς τον Αλέξη Τσίπρα έχει ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα - Λεβέντη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από πηγές της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, οι δυο άνδρες μίλησαν στο τηλέφωνο την προηγούμενη Πέμπτη στα γενέθλια του πρωθυπουργού με τον Βασίλη Λεβέντη να επικεντρώνει στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και στον στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε αύριο ή την Τετάρτη να επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να ορίσουν το ραντεβού που εκκρεμεί μεταξύ τους. Όπως είναι φυσικό τη συνάντηση και το γεύμα / δείπνο που ενδεχομένως τη συνοδεύσει θα απασχολήσει και η συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αστειευόμενος στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων διευκρίνιζε πως το μενού θα περιλαμβάνει ψάρια. Το ραντεβού πιθανότατα να οριστεί από το τέλος της εβδομάδας και μετά.

Δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» τους

Παρά το γεγονός πως τα σενάρια για μελλοντική συμπόρευση των δυο πλευρών έχουν φουντώσει Μαξίμου και Βασίλης Λεβέντης επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Μπορεί από την πλευρά της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ να κάνουν λόγο μόνο για μια σχέση «φιλίας και αλληλοσεβασμού», που έχει ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό, όμως οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Οι τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή έχουν αναδείξει δυο διαφορετικά στρατόπεδα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) και (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) με τον κάθε κόμμα, όμως να μην αποκαλύπτει ακόμα τις προθέσεις του.

Κατά πολλούς οι σχέσεις Τσίπρα – Λεβέντη έχουν οδηγηθεί σε αυτό το καλό επίπεδο το τελευταίο διάστημα μέσω και του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Είναι σαφές, ωστόσο, πως για να επέλθει «πολιτικός γάμος» μεταξύ των δυο πλευρών, πέρα από την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, πρέπει να «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι».

Πρώτο crash test θα είναι το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου ο Βασίλης Λεβέντης έχει προβάλει μια σειρά από ενστάσεις. Αφορούν τη θητεία του πρωθυπουργού και το αν θα μπορεί να είναι αιρετός, τη θητεία των βουλευτών (επιθυμεί να είναι 12ετής), αλλά κυρίως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου ο Βασίλης Λεβέντης δεν θέλει ούτε στην 3η ψηφοφορία να εκλέγεται από τον λαό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προτιμούν να απέχουν από όλη τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει διευκρινίζοντας πως η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρά στην ολοκλήρωση των στόχων που έχει θέσει.

Το Μαξίμου και η κεντροαριστερά

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κρατά επιθετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση με τον Βασίλη Λεβέντη να έχει σταθεί ξεκάθαρα απέναντι στην Φώφη Γεννημάτα. Τo γεγονός πως τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχουν ακολουθήσει στις τελευταίες ψηφοφορίες τη ΝΔ έχει προβληματίσει το Μαξίμου σε σχέση με την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου που θέλει να προωθήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το εγχείρημα δεν δείχνει να είναι τόσο εύκολο και είναι εμφανές πως πέρα από την στροφή στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (τέλη Αυγούστου πιθανότατα ο πρωθυπουργός να βρεθεί στο Παρίσι καλεσμένος του Φρανσουά Ολάντ) το Μαξίμου δείχνει μην έχει πολλές εναλλακτικές κινήσεις στην Ελλάδα. Η πιο επιτυχημένη απόπειρα συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με δυνάμεις από τον χώρο του κέντρου θα μπορούσε να θεωρηθεί οι πρόσφατες συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου και τους Οικολόγους Πράσινους.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών