08:39 | 23/8/16
Στο "φουλ" δουλεύουν οι μηχανές στο Μαξίμου με το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο να συγκαλείται σήμερα το πρωί για πρώτη φορά μετά τις καλοκαιρινές άδειες - Οι συστάσεις Τσίπρα, προς τους συνεργάτες του
Στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό η καθιερωμένη "σύσκεψη της Δευτέρας" σε ένα άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο θα γίνει ο πρώτος σχεδιασμός για τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση στο Μαξίμου είναι:
- Ο σχεδιασμός για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.- Η Σύνοδος των ηγετών του νότου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου (σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι ηγέτες έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση συμπεριλαμβανομένου και του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος, όμως έχει αφήσει έναν αστερίσκο για την παρουσία του σε περίπτωση που υπάρχουν εξελίξεις στη χώρα του, ελλείψει κανονικής κυβέρνησης).
- Το νομοσχέδιο για την παιδεία που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
- Ο συντονισμός στον τομέα των επενδύσεων.
- Οι τηλεοπτικές άδειες με τους "παροικούντες" στο Μαξίμου να διευκρινίζουν πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σε σχέση με την ημερομηνία της δημοπρασίας.
- Η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.
Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασιστεί αν τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ειδική σύσκεψη για τη ΔΕΘ
Χθες ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του στη Θεσσαλονίκη και έγινε ένα πρώτος συντονισμός σε τεχνικό επίπεδο για το πρόγραμμα και τις επαφές που θα έχει.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα κινηθεί μόνο γύρω από τις εξαγγελίες στο κοινωνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης των "ζημιών" που έχει προκαλέσει το μνημόνιο. Σχεδιάζεται να γίνει ένας εκτενής απολογισμός της πορείας του Μεγάρου Μαξίμου στην κατεύθυνση υπεράσπισης, αλλά και ανάδειξης του μέχρι τώρα έργου της κυβέρνησης.
Είναι σαφές πως η στρατηγική του Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πήγες, είναι να δοθεί στο πλάνο της κυβέρνησης ένας πιο μακροπρόθεσμος ορίζοντας, "ώστε το 2021 να είμαστε μια κανονική χώρα με κανονική ανεργία", τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Οι συστάσεις Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου, πως "δεν έχει σημασία μόνο να μεγαλώνει η πίτα, αλλά και να μοιράζεται πιο δίκαια", εννοώντας ότι πρέπει να επεξεργαστεί η κυβέρνηση μια περιφερειακή πολιτική και μεγάλη σημασία να δοθεί στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, στη ΔΕΘ θα γίνει μια προσπάθεια να αναδειχθεί και να δοθεί έμφαση στο αφήγημα πως η αναπτυξιακή και η κοινωνική ατζέντα πρέπει να συμβαδίζουν. Θα διευκρινιστεί, ως "οδικός χάρτης", ότι στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται όσο η χώρα απομακρύνεται από την πρώτη αξιολόγηση οι αναταράξεις θα μειώνονται και η οικονομία θα ακολουθήσει το δρόμο της.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό οι υπουργοί που εμπλέκονται στον σχεδιασμό της ΔΕΘ με ζητούμενο τα σημειώματα που πρέπει να του δοθούν. Θα αφορούν τις παροχές (έστω και ψαλιδισμένες) που μπορούν να εξαγγελθούν στη Θεσσαλονίκη για την ελάφρυνση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Το δύσκολο έργο της παρακολούθησης του έργου ανά χαρτοφυλάκιο και της "συλλογής των σημειωμάτων" έχουν αναλάβει ο γενικός διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος.
Επειδή το "καλάθι" που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ στις 10 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Ίδρυμα θα είναι μικρό, θεωρείται δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο και την ρητορική για το "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς".
Δείγμα γραφής δόθηκε χθες από δυο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Πέρα από τις τηλεοπτικές άδειες και την έμφαση που έχει δοθεί, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων επανέφερε μετά τον πρωθυπουργό και ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ". "Πρόκειται για μια οριζόντια προσπάθεια στην οποία τώρα η Βουλή, μέσα από έγκαιρο και έγκυρο χρονικά, αλλά και πολιτικά τρόπο και στόχο, σχηματοποιεί σε μια πλατφόρμα διεκδίκησης για όλες τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημίωσεις", τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναφερόμενος στην διακομματική επιτροπή της Βουλής και στην έκθεσή της για τις αποζημιώσεις που θα συζητηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σε θέματα διαφθοράς των παρελθόντων κυβερνήσεων αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ΣΚΑΙ και τονίζοντας πως "120 δισεκατομμύρια δόθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια σε θαλασσοδάνεια χωρίς να ελεγχθεί ποτέ αν υπήρξαν εγγυήσεις".
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα