Άρθρο Δέρβου: «Κι όμως, συμφωνώ με τον Τσίπρα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άρθρο Δέρβου: «Κι όμως, συμφωνώ με τον Τσίπρα»

13:06 | 29/9/16
arthro-dervoy-ki-omws-symfwnw-me-ton-tsipra

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος γράφει με αφορμή τη χθεσινή προ ημερησίας στη Βουλή για την Παιδεία και τη σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Του Κώστα Δέρβου*

Στη Βουλή παρακολουθήσαμε όχι απλά μια σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά την σύγκρουση δυο κόσμων ή, αν προτιμάτε, δυο εποχών. Ιστορικά, το θέμα της Παιδείας στην Ελλάδα είναι μια πολύ σαφής διαιρετική τομή, η οποία χωρίζει οριζόντια το πολιτικό σύστημα σε προοδευτικούς και οπισθοδρομικούς. Και ίσως για πρώτη φορά είδαμε να συγκρούονται από αυτές τις δυο θέσεις δυο τόσο ξεκάθαροι εκπρόσωποι των δυο πλευρών.

Από τη μια, ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην παλιά διαπλοκή (μάλλον για να μας πείσει ότι η καινούργια δική του είναι καλύτερη). Όταν καταδέχτηκε να ασχοληθεί με το θέμα της Παιδείας, αναμάσησε όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες δεκαετίες από κάθε περιθωριακή αριστερή οργάνωση που σέβεται (μόνο) τον εαυτό της: υποχρηματοδότηση της Παιδείας, θεωρίες συνωμοσίας για μεγάλα συμφέροντα, καταγγελία της οικονομικής ελίτ, επιφανειακές συγκρίσεις ιδιωτικών και δημοσίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, προσπάθεια ιδιοποίησης του κόπου των αριστούχων υπέρ του πανεπιστημιακού κατεστημένου. Τέλος, περισσότερο άφησε ακάλυπτο παρά κάλυψε τον Υπουργό Παιδείας στο θέμα των θρησκευτικών, κάνοντας μια γενική αναφορά, γεμάτη ευχολόγια.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός αποδόμησε την κυβερνητική προπαγάνδα περί βελτίωσης των κρατικών υπηρεσιών Παιδείας, αναφέροντας όσες στρεβλώσεις επέφεραν οι παρεμβάσεις της υπάρχουσας Κυβέρνησης και αφετέρου περιέγραψε το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο οριοθέτησε με το δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο – αδέσμευτο πανεπιστήμιο». Μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος προς όφελος πρώτα των Δημοσίων Πανεπιστημίων και συνέδεσε άμεσα την ποιότητα της Παιδείας με την ποιότητα της Δημοκρατίας. Τέλος, κατήγγειλε την καταφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με φτηνές και πρόχειρες εξαγγελίες σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Θα με ρωτήσετε, τώρα, γιατί συμφωνώ με τον Τσίπρα. Αν και πρέπει να ομολογήσω ότι ο τίτλος ήταν προβοκατόρικος, οφείλω να πω ότι ταυτίστηκα με την αναφορά του Πρωθυπουργού στη ρήση του Χαλίλ Γκιμπράν «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες». Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το χθες. Κάθε μέρα που περνάει σημαίνει 24 ώρες περισσότερες στην χρονική απόσταση που χωρίζει την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με τον σύγχρονο κόσμο. Και αν η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να παριστάνει κάτι άλλο από την φτωχή προσωπικότητά του, πλέον αυτή η μίμηση δεν προκαλεί καν γέλιο, αλλά ανία και εκνευρισμό.

Οι νέοι έχουμε ζήσει (πολλοί από εμάς κυριολεκτικά) «στο πετσί» μας τα καμώματα της αριστεράς των κινημάτων στην Παιδεία. Πίσω από μεγαλόστομες δηλώσεις για πρόοδο, ανατρεπτικές οπτικές και τις τάχα φιλοφοιτητικές προτάσεις, το μόνο που κρύβεται είναι οπισθοδρόμηση, εμμονή σε όσα έχουν παραλύσει την Παιδεία, δογματισμός και ιδιοτέλεια. Όλα αυτά είναι το χθες. Σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται και τυπικά εκεί που νιώθει οικεία, στο παρελθόν. Εμείς έχουμε επιλέξει να γίνουμε το μέλλον. Και, για να καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε να γίνουμε το μέλλον, οφείλουμε να πάρουμε το παρόν μας στα χέρια μας.

*Ο Κώστας Δέρβος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και υποψήφιος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Πηγή: News247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών